Dei Energy News

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Διαιτητές, δικαστές και Κομισιόν για το ρεύμα της "Αλουμίνιον"

http://www.energypress.gr/

Ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζεται η χθεσινή παρουσία του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, όπου παρουσίασε και υποστήριξε τις θέσεις του φερώνυμου Ομίλου σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος που καταναλώνει η «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καλό και το πλέον «χειροπιαστό» που βγήκε από τη διαδικασία αυτή, είναι η συμφωνία των δύο πλευρών ότι πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η έκδοση οριστικής απόφασης από την πλευρά της επιδιαιτησίας που «τρέχει» στο πλαίσιο της ΡΑΕ.
Κατά τα λοιπά οι δύο πλευρές εμμένουν στις – διαφορετικές – απόψεις τους. Είχε προηγηθεί η απόφαση του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ που αποφάσισε να προχωρήσει σε «άρση εκπροσώπησης» της «Αλουμίνιον», που πρακτικά σημαίνει να ενημερώσει τον ΛAΓHE ότι δεν την αναγνωρίζει ως πελάτη της και ότι σταματάει να την τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα.
Βεβαίως, όπως όλοι αναγνωρίζουν, δεν είναι «απλή υπόθεση» να διακόψει η ΔΕΗ την ηλεκτροδότηση της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας (και όχι μόνον διότι η πλευρά Μυτιληναίου θα κινήσει και εκείνη νομικές διαδικασίες αμφισβήτησης του χρέους και του δικαιώματος της ΔΕΗ να διακόψει το ρεύμα). Αυτός προφανώς είναι ο λόγος που επιδιώκεται η ταχεία έκδοση της απόφασης της διαιτησίας, ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουν τα πράγματα σε οριακό σημείο.  
Η διαφορά
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η «Αλουμίνιον» χρωστάει ποσόν περί τα 120 εκατ. ευρώ για το ρεύμα που έχει καταναλώσει.  Αντίθετα η «Aλουμίνιον» δεν αναγνωρίζει τις οφειλές αυτές και αρνείται να τις εξοφλήσει. Ο όμιλος Mυτιληναίου μάλιστα κάνει τους υπολογισμούς του χρησιμοποιώντας αναδρομικά, από τον Iούλιο του 2010, την προσωρινή τιμή που έβγαλε η PAE τον περασμένο Μάϊο (42 ευρώ η μεγαβατώρα). Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς εμφανίζεται η ΔEH να οφείλει στην «Αλουμίνιον» ένα ποσό της τάξης των 23 εκατ. ευρώ.
Στη διαφορά αυτή η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι η προσωρινή τιμή δεν έχει αναδρομική ισχύ, αλλά αφορά το διάστημα από την έκδοσή της μέχρι και την απόφαση της Διαιτησίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην υπόθεση θα εμπλακεί πλέον και η Κομισόν, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει προσφύγει εναντίον της απόφασης της ΡΑΕ με την οποία ορίστηκε η προσωρινή τιμή. Το επιχείρημα της ΔΕΗ είναι ότι πρόκειται για τιμή κάτω του κόστους και συνεπώς, με την απόφαση της ΡΑΕ, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να χορηγήσει «κρατική ενίσχυση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News