Dei Energy News

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Έρχονται αυξήσεις 15 -20% στις χρεώσεις δικτύου


  http://www.energypress.gr/
 Το θέμα των αυξήσεων στις χρεώσεις δικτύου είχε τεθεί τον περασμένο Ιούλιο, αποφασίστηκε ωστόσο να μη ληφθούν αποφάσεις και η εξέταση του ζητήματος να μετατεθεί για το τέλος του έτους. Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς του καλοκαιριού είχε γίνει φανερό ότι οι χρεώσεις δικτύου και κυρίως οι χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς, θα πρέπει να αυξηθούν. Ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε ουσιαστικά απαγορεύσει οποιαδήποτε συζήτηση για αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος εντός του 2012, πάγωσε το αίτημα του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, τόσο η πλευρά της ΡΑΕ όσο και οι διαχειριστές του δικτύου, συμφώνησαν να περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για τη ζήτηση καθώς σε περίπτωση ανάκαμψης, τότε θα μετριαζόταν σημαντικά το αίτημα για αυξήσεις.
Τα νέα πάντως από το μέτωπο της ζήτησης παραμένουν αρνητικά με αποτέλεσμα όπως έχουν ήδη ενημερωθεί εκπρόσωποι φορέων καταναλωτών, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα οι αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύου να θεωρούνται αναπόφευκτες ειδικά για τη μέση και την υψηλή τάση. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος των αυξήσεων για την ΥΤ και τη ΜΤ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15 έως 20%.
Πως διαμορφώνεται η ανάγκη για αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύου; Παρά το γεγονός ότι η αιχμή της ζήτησης το καλοκαίρι έφτασε σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αυτή καθαυτή η κατανάλωση έχει μειωθεί. Πως συμβαίνει αυτό; Για παράδειγμα ακόμη και όταν είχαμε το καλοκαίρι ζήτηση 9000MW, στην πραγματικότητα από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης περνούσε πολύ λιγότερη ισχύς καθώς η μεγάλη παραγωγή των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) περνούσε από το δίκτυο χαμηλής τάσης. Φαίνεται πάντως ότι το μεγαλύτερο βάρος από την κατάρρευση της κατανάλωσης και άρα το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης, κατευθύνεται στους πελάτες της μέσης τάσης.
Σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι οι χρεώσεις στα δίκτυα είναι ρυθμιζόμενες και καθορίζονται μετά από αίτημα των διαχειριστών που προσκομίζουν στη ΡΑΕ στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα κόστη τους. Τα κόστη λοιπόν διαιρούνται από την ενέργεια που έχει περάσει από τα δίκτυα, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κόστος χρήσης του δικτύου και να καθοριστεί το ύψος των πιθανών αυξήσεων. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί από τους διαχειριστές, τα λειτουργικά κόστη εμφανίζουν μείωση, καθώς μάλιστα οι δύο εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) έχουν ενταχθεί όπως και η μητρική ΔΕΗ στις ρυθμίσεις για τις μισθολογικές περικοπές στις ΔΕΚΟ.
Φέτος πάντως, οι χρεώσεις των δικτύων είχαν παραμείνει σταθερές, ενώ από την πλευρά της η ΡΑΕ έχει δηλώσει ότι θα επιχειρήσει να «ψαλιδίσει» τα ποσοστά των αυξήσεων μειώνοντας τα κόστη (πιθανόν και το ύψος του επενδυτικού προγράμματος) των διαχειριστών.
Να σημειωθεί τέλος, ότι δεν αποκλείεται τα νέα τιμολόγια ρυθμιζόμενων χρεώσεων να αποτελέσουν μέρος ενός συνολικού πακέτου που θα αφορά και την έγκριση των ανταγωνιστικών χρεώσεων και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος. Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι οι αυξήσεις στις χρεώσεις δικτύου να αποτελέσουν μέρος ενός συνολικότερου πακέτου χρεώσεων, που θα περιλαμβάνει και τις μνημονιακές υποχρεώσεις για τη διαμόρφωση κοστοβαρών τιμολογίων για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News