Dei Energy News

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Διαπίστωση σοκ του ΛΑΓΗΕ: Παρά τα μέτρα το έλλειμμα διπλασιάζεται το 2014

Όχι μόνο δεν περιορίζεται αλλά διπλασιάζεται το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, διαπιστώνει εισήγηση- σοκ του ΛΑΓΗΕ προς το ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με την οποία προκύπτει ανάγκη για υπερδιπλασσιασμό του τέλους ΕΤΜΕΑΡ. Στην εισήγηση δεν αμφισβητείται το οικονομικό αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν, ωστόσο επί της ουσίας ο λειτουργός αυξάνει σημαντικά την πρόβλεψή του για τη διείσδυση των φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα – όπως υποστηρίζει – να καθίστανται ανεδαφικές οι εκτιμήσεις για μηδενισμό του ελλείμματος το 2014. Αν και η εισήγηση δεν προβαίνει σε πρόταση, παρά μόνο κάνει μια εκτίμηση για την εξέλιξη του ελλείμματος, ο μοναδικός τρόπος σύμφωνα με στελέχη του λειτουργού, για να υπάρξει πραγματική εξάλειψη του ελλείμματος είναι η εκτίναξη και ο υπερδιπλασσιασμός του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ)
Παράμετροι
Η διαπίστωση του ΛΑΓΗΕ έχει βαρύνουσα σημασία καθώς γίνεται μετά τη λήψη των τελευταίων μέτρων, συνυπολογίζεται...
δηλαδή η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, το πάγωμα των αδειοδοτήσεων, η μείωση των ταριφών και επαγγελματικά και στέγες αλλά και τα επιπλέον έσοδα (ΕΡΤ, Ρύποι).
Για τους υπολογισμούς του ο λειτουργός της αγοράς εκτός από τα επιπλέον έσοδα από τα μέτρα λαμβάνει υπόψη τις εκκαθαρίσεις για το πεντάμηνο του έτους, ενώ προβαίνει στη βάσιμη εκτίμηση ότι τα φωτοβολταϊκά θα ξεπεράσουν σε ισχύ τα αιολικά (1740MW).
Ο ΛΑΓΗΕ εκτιμά επιπρόσθετα ότι στο τέλος του 2013 τα φβ θα φτάσουν τα 2400MW και το 2014 τα 2550MW καλύπτοντας τους στόχους, ενώ τα αιολικά θα είναι 1900MW στο τέλος του 2013 και 2200MW στο τέλος του 2014.
Έλλειμμα
Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ το συνολικό έλλειμμα του λειτουργού στο τέλος του έτους θα είναι 340 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης τον Ιούνιο για 400 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2013 θα είναι 560 εκατ. έναντι πρόβλεψης τον Ιούνιο για 750 εκατ. ευρώ. Τέλος το Δεκέμβριο του 2013, με  τα νέα μέτρα το έλλειμμα θα περιοριστεί – εκτιμά ο Λειτουργός – στα 600 εκατ. ευρώ έναντι 980 εκατ. ευρώ πρόβλεψης πριν από πέντε μήνες.
Μόνο η εισφορά εκτιμάται ότι θα μειώσει έλλειμμα κατά 114 εκατ. ευρώ το 2012 φτάνοντας πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014.
Κόστος
Η διαφορά που διαπιστώνεται εξαιτίας της αυξημένης διείσδυσης των φβ στο σύστημα σε όρους οριακής τιμής αυξάνει σημαντικά το κόστος του συστήματος. Έτσι ενώ με το αρχικό μείγμα (1500MW  φβ και 4000MW αιολικά) το κόστος των ΑΠΕ θα ήταν 140 ευρώ η μεγαβατώρα, τώρα με τη νέα πρόβλεψη το κόστος αυξάνεται στα 210 ευρώ η μεγαβατώρα. Σύμφωνα λοιπόν με το λειτουργό εκτός από την κατάσταση όπως επικρατεί στο σύστημα μετά τα μέτρα, η αγορά εμφανίζει δύο μη διαχειρίσιμα μεγέθη: υπάρουν 32250MW έργα ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ σε όλα τα επενδυτικά στάδια (29658MW με άδεια Παραγωγής) εκ των οποίων 7200Mφβ, (4556 MW με άδεια παραγωγής).
Αδυναμία
Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε ταμειακή αδυναμία και δεν μπορούμε να αποπληρώνουμε εγκαίρως τους παραγωγούς ΑΠΕ, τονίζουν στελέχη του ΛΑΓΗΕ, που ακόμη και σήμερα δε δεσμεύονται απέναντι στην αγορά για το πότε θα καταφέρει ο λειτουργός να φανεί συνεπής στις πληρωμές του. Εκείνο που τονίζουν τα στελέχη του Λειτουργού είναι ότι σε περίπτωση που το κράτος επιθυμεί να μηδενίσει το έλλειμμα, θα πρέπει να επιβληθεί άμεσα, αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (ΑΠΕ) στα 18 ευρώ η μεγαβατώρα αντί για 7,5 ευρώ η MWh που αυξήθηκε πρόσφατα (τον περασμένο Αύγουστο από 5,43 ευρώ η MWh που ίσχυε πριν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News