Dei Energy News

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

"Ανυπομονεί" η Κομισιόν για τη δημιουργία των "μικρών ΔΕΗ"

Θετικά αντιμετωπίζει η Κομισιόν τόσο την πρωτοβουλία της ΡΑΕ να σχεδιάσει την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, όσο και τις συγκεκριμένες αλλαγές που προτείνει. Παρόλα αυτά, θεωρεί τις αλλαγές αυτές ως χρήσιμες μόνο σε μεταβατικό επίπεδο, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει η ριζική αναδιάρθρωση της αγοράς.
Προς το σκοπό αυτό η Κομισιόν προκρίνει το μοντέλο των «μικρών ΔΕΗ» που θα προκύψουν από την απόσπαση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών  μονάδων της επιχείρησης και την πώλησή τους σε ιδιώτες, προκειμένου να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ.
Αυτά προκύπτουν από συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η κα Χρυσούλα Αργυρίου, Διευθύντρια Δικτύων και Περιφερειακών αγορών της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy).
«Παρότι έχει υπάρξει πρόοδος, μένουν πολλά ακόμα να γίνουν» ανέφερε η κα Αργυρίου, επισημαίνοντας ότι η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Για να υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά παίζουν το ρόλο τους οι διάφορες στρεβλώσεις της αγοράς και συνεπώς οι στρεβλώσεις αυτές, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να καταργηθούν.   
Η εξέλιξη των πραγμάτων, σύμφωνα με την κ. Αργυρίου, είναι να δημιουργηθούν και να πουληθούν «μικρές ΔΕΗ» ώστε να έχουν οι ιδιώτες πρόσβαση σε ένα ισορροπημένο και ανταγωνιστικό μίγμα καυσίμων και στη συνέχεια να καταργηθούν οι μεταβατικοί μηχανισμοί όπως τα ΑΔΙ και το cost recovery που αυξάνουν υπερβολικά το κόστος του ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News