Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός μιλάει στην «Κ» κάνοντας απολογισμό της τριετούς θητείας του
Συνέντευξη στη Xρυσα Λιαγγου
O κ. Aρθούρος Zερβός βρέθηκε στη ΔEH στην πιο δύσκολη συγκυρία της
μακρόχρονης πορείας της. To γεγονός, ωστόσο, δεν του στερεί το όραμα για
την Επιχείρηση ούτε τη δυνατότητα να κάνει θετικό απολογισμό της
τρίχρονης θητείας του σε αυτήν ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. O
ίδιος, με συνέντευξή του στην «K», ξεχωρίζει στα τρία δύσκολα χρόνια
(«όχι μόνο για τη ΔEH, αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας») τη
μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 650 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009,
την επιτυχή διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα για την υπογραφή νέας
Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την ολοκλήρωση επενδύσεων 3 δισ. ευρω παρά
το μέγεθος της ύφεσης, καθώς και την ολοκλήρωση της απόσχισης των
δικτύων και της δημιουργίας θυγατρικών.Mιλάει για την επιβάρυνση των καταναλωτών από τις στρεβλώσεις της αγοράς και ζητάει την κατάργησή τους, με έμφαση στον περίφημο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους, που στηρίζει με 280 εκατ. φέτος και 420 εκατ. ευρώ το 2013 τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. H αύξηση των τιμολογίων θεωρείται μονόδρομος για την εξυγίανση της λιανικής αγοράς από τον κ. Zερβό. Σύντομα η ΔEH, τονίζει, θα καταθέσει στη PAE τις προτάσεις της για το ύψος των αυξήσεων που απαιτούνται για την πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων μέχρι τον Iούλιο του 2013, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. O κ. Zερβός κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες των νοικοκυριών για την πληρωμή των λογαριασμών, γι’ αυτό και η ΔEH, όπως τονίζει, εφαρμόζει επί δύο χρόνια πρόγραμμα διακανονισμών και αποκαλύπτει ότι μέσα στο 2011 οι διακανονισμοί ξεπέρασαν τις 400.000.
Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ και μείωση των δαπανών
– Κύριε πρόεδρε, πώς αποτιμάται κατ’ αρχήν την τρίχρονη θητεία σας στη ΔEH;– Τρία δύσκολα χρόνια όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Στη ΔΕΗ πετύχαμε σημαντικότατη μείωση του κόστους λειτουργίας μας –πιστεύουμε τη μεγαλύτερη που έγινε από οποιαδήποτε άλλη δημοσίου συμφέροντος, και όχι μόνον, επιχείρηση– στην Ελλάδα. Mειώσαμε το συνολικό κόστος μισθοδοσίας περίπου 650 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009. Σε συνδυασμό με άλλες παράλληλες πολιτικές που εφαρμόζουμε, όπως για παράδειγμα είναι οι μειώσεις από υπερωρίες, βάρδιες, εκτός έδρας κ.ά., η μέση μισθολογική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 36% ανά εργαζόμενο, ενώ το συνολικό μισθολογικό κόστος κατά 38%. Οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και οι δαπάνες θα μειωθούν περαιτέρω. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την απόσχιση δικτύων και τη δημιουργία θυγατρικών – άσκηση δυσκολότατη, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Να θυμίσω την επιτυχή διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα και την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διορθώνοντας στρεβλώσεις του παρελθόντος. Φυσικά, να υπογραμμίσω ότι, παρά το μέγεθος της ύφεσης, πραγματοποιήσαμε επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, που μάλλον είναι οι μεγαλύτερες την τριετία αυτή στην Ελλάδα. Εχουμε ολοκληρώσει το έργο κατασκευής της μονάδας του Αλιβερίου, που είναι η πρώτη θερμική μονάδα έπειτα από επτά χρόνια, ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και το έργο του Ιλαρίωνα, η πρώτη υδροηλεκτρική μονάδα ύστερα από δεκαπέντε χρόνια.
– Αυτή την περίοδο η ΡΑΕ έχει θέσει σε διαβούλευση τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην άρση των στρεβλώσεων της αγοράς. Εκτιμάται ότι είναι επαρκή;
– Η ΔΕΗ παραμένει σταθερή στη θέση της υπέρ της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς, η οποία πρέπει να γίνει με αυστηρό σεβασμό των κανόνων Δικαίου, να υπηρετεί τον υγιή ανταγωνισμό και να εξυπηρετεί το συμφέρον του καταναλωτή. Είναι ξεκάθαρο πως συμφωνούμε με τη ΡΑΕ ως προς την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης. Η αλήθεια είναι πως οι υπάρχουσες στρεβλώσεις θίγουν και τη λειτουργία της αγοράς και φυσικά τους καταναλωτές και δεν επιτρέπουν την επίτευξη των στόχων που μόλις προανέφερα. Στρεβλώσεις –μία εκ των οποίων για παράδειγμα είναι ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους–, που πρέπει άμεσα να καταργηθούν.
– Πώς βλέπετε το μέλλον της ΔEH σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες;
– Η μειωμένη ρευστότητα και η επιδείνωση του κόστους χρηματοδότησης δημιουργούν νέα οικονομικά δεδομένα στα οποία προσαρμόζουμε το λειτουργικό και επενδυτικό μας μοντέλο, εξετάζοντας προσεκτικά κάθε νέα επένδυση τόσο ως προς την απόδοσή της. Στο επενδυτικό μας πρόγραμμα έχουν παραμείνει οι άκρως αναγκαίες επενδύσεις που διασφαλίζουν ένα βιώσιμο μέλλον για την Επιχείρηση, πολλές από τις οποίες αφορούν δρομολογημένα έργα. Παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, υπάρχει πλάνο το οποίο η εταιρεία επικαιροποιεί διαρκώς. Αυτή τη στιγμή εξελίσσεται ένα γιγάντιο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών μονάδων με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον. Βασικοί στόχοι, επίσης, είναι η περαιτέρω αύξηση του μεριδίου ΑΠΕ και το άνοιγμα της ΔΕΗ σε νέες αγορές. Ο εκσυγχρονισμός της Επιχείρησης σε όλα τα επίπεδα είναι διαρκής. Θέλουμε το όνομα της ΔΕΗ να συνδέεται με αξιοπιστία, ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά και υψηλό αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας, όπως υπαγορεύει η παράδοσή της.
Κατανοούμε τη συγκυρία, δεχόμαστε διακανονισμούς
– Η ΔΕΗ θα πρέπει να εισηγηθεί την πρώτη δόση αυξήσεων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο. Εχετε προσδιορίσει το ύψος της;– Σε σχέση πάντα με τα τιμολόγια χαμηλής τάσης, επικαιροποιούμε τα κοστολογικά στοιχεία και σύντομα καταθέτουμε τις προτάσεις μας. Το θέμα των τιμολογίων είναι σε άμεση συνάρτηση με τη σωστή λειτουργία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτεί τη σύνδεση της λιανικής με τη χονδρεμπορική. Είναι προφανές ότι λόγω των υπαρχουσών στρεβλώσεων, αλλά και της σημαντικής αύξησης των χρεώσεων στη χονδρεμπορική αγορά και της προβλεπόμενης από το Mνημόνιο απελευθέρωσης των τιμολογίων χαμηλής τάσης από 1ης Iουλίου 2013 αναμένονται αυξήσεις. Αν θέλουμε να λειτουργήσει η λιανεμπορική αγορά σε υγιή βάση και να μην έχουμε τα καταστροφικά φαινόμενα για τους καταναλωτές και τον κλάδο που ζήσαμε φέτος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος.
– Το θέμα των διακοπών ρεύματος απέκτησε προσφάτως επικαιρότητα με αφορμή δικό σας έγγραφο που προσκομίστηκε στη Βουλή. Ακούγεται ανατριχιαστικός ο αριθμός των 350 αποκοπών ημερησίως – 30.000 μηνιαίως.
– Είναι προφανές πως δεν μένουν 30.000 συνάνθρωποί μας χωρίς ρεύμα μηνιαίως. Διαχρονικά ήταν και παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα ο αριθμός των αποκοπών και επανασυνδέσεων. Tονίζω δε ότι σε πάνω από 50% των διακοπών γίνονται αυθημερόν επανασυνδέσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των υπολοίπων επανασυνδέεται σε σύντομο διάστημα. Η ΔΕΗ είναι κομμάτι της κοινωνίας και συμμεριζόμενη πλήρως τις δυσκολίες των πελατών της, έχει συστηματοποιήσει το πρόγραμμα διακανονισμών, οι οποίοι ενδεικτικά αναφέρω πως το 2011 ξεπέρασαν τις 400.000. Με ικανοποίηση βλέπουμε πως η πρωτοβουλία αυτή έχει θετικά αποτελέσματα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι αποκοπές λόγω οφειλών παραμένουν σταθερές σε επίπεδα προ οικονομικής κρίσης.
Ποιος είναι
Ο κ. Αρθούρος Ζερβός
είναι καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επικεφαλής της
Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αιολικών Πάρκων. Eίναι κάτοχος των πτυχίων BSc
και MSc από το Πανεπιστήμιο του Princeton των ΗΠΑ και των πτυχίων DΕA
(Diplome d’ Etudes Approfondies) και Ph.D. (Diplome de Docteur -
Ingenieur) από το Πανεπιστήμιο του P. και M. Curie της Γαλλίας. O
καθηγητής Αρθ. Ζερβός έχει περισσότερα από 25 χρόνια σημαντικής
εμπειρίας στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τόσο από την
επιστημονική, ερευνητική και τεχνολογική πλευρά τους όσο και σε σχέση με
τη χάραξη πολιτικών για την ανάπτυξη του τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο,
καθώς έχει ηγηθεί των σημαντικότερων ευρωπαϊκών οργανισμών για τις ΑΠΕ
και έχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κυβερνήσεις, στην
Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλους οργανισμούς.http://news.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου