Dei Energy News

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΗ: Γενικές συνελεύσεις με το Δημόσιο μέτοχο …μειοψηφίας

Σαρωτικές αλλαγές στο καταστατικό της ΔΕΗ, αποφασίζει η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιείται την Παρασκευή. Στην ουσία η ΕΓΣ καλείται να εναρμονίσει το καταστατικό της ΔΕΗ με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπεγράφη το Σεπτέμβριο και με την οποία καταργείται το ελάχιστο ποσοστό που πρέπει να κατέχει το δημόσιο σε ΔΕΚΟ, προκειμένου να καταστεί εφικτή και να επισπευσθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησής τους.
Πρόκειται δηλαδή για τις αλλαγές στο καταστατικό που εντάσσονται στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων και οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη αποκρατικοποίηση της εταιρείας μέσα στο 2013 όπως προβλέπεται και από τη σχετική συμφωνία με τους δανειστές. Αιχμή του δόρατος των τροποποιήσεων στο καταστατικό της ΔΕΗ, αποτελεί η κατάργηση της απαγόρευσης για μείωση του ποσοστού του δημοσίου κάτω από το 51%.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ προς τους μετόχους που θα συμμετάσχουν στην ΕΓΣ της Παρασκευής, οι προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό είναι οι εξής:
51%
Η πλέον γνωστή διάταξη που συγκέντρωσε και τα φώτα της δημοσιότητας, αφορά στο γνωστό θέμα της συμμετοχής του Δημοσίου σε ποσοστό τουλάχιστον 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Έτσι η πρώτη αλλαγή αφορά στην κατάργηση του άρθρου 8 του καταστατικού της ΔΕΗ που αναφέρει «σε οποιαδήποτε περίπτωση η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 51% των μετά ψήφου μετοχών της εταιρείας μετά από κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου… το άρθρο αυτό του καταστατικού δεν μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση της ΓΣ».
Σύμφωνα με την πρόταση προς τη ΓΣ καταργείται ολόκληρο το άρθρο, «βάσει της αναγκαστικού δικαίου διάταξης του άρθρου 1 παρ. 4… της ΠΝΠ της 7ης Σεπτεμβρίου 2012, όπως κυρώθηκε».
Μέτοχος μειοψηφίας
Εκτός όμως από το άρθρο 8, την Παρασκευή οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν και το άρθρο 20 που αφορά στην εκπροσώπηση των μετόχων μειοψηφίας. Στο άρθρο αυτό υπήρχε διάταξη που απαγόρευε την παράσταση του Ελληνικού Δημοσίου στην γενική συνέλευση των μετόχων της μειοψηφίας. Πλέον με την τροποποίηση του καταστατικού αφαιρείται η απαγόρευση αυτή και επιτρέπεται στο δημόσιο να παρίσταται ως μέτοχος μειοψηφίας.
Επίσης στη ΓΣ της Παρασκευής τροποποιείται το άρθρο 21 που αφορά στις αρμοδιότητες της γενικής συνέλευσης. Ειδικότερα καταργούνται οι παράγραφοι 3,4,5 σύμφωνα με τις οποίες:
·        το ΕΔ ασκεί ως μέτοχος της εταιρείας τα δικαιώματα που του παρέχονται από το Καταστατικό και τις διατάξεις περί ΑΕ, το ΔΕ
·        παρίσταται στη ΓΣ και εκπροσωπείται από τον Υπουργό Οικονομικών ή το νόμιμο εκπρόσωπό του. Στη ΓΣ μπορεί να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ο εποπτεύων υπουργός ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του
·        Το άρθρο αυτό δεν μπορεί να τροποποιηθεί με απόφαση της Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News