Dei Energy News

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Ιδιωτική ΔΕΗ ζητά το 2015 η τρόικα


Τη γρήγορη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ μέσα σε ασφυκτικό
χρονοδιάγραμμα εντός του 2015 ζητά η τρόικα, προβάλλοντας, μάλιστα, το επιχείρημα ότι μόνο το πρόγραμμα πώλησης μπορεί να διασφαλίσει το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», το θέμα τέθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται με τους δανειστές σε σχέση με τα μεταβατικά μέτρα στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού.
Πρόκειται για την προώθηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων θα δοθεί πρόσβαση σε τρίτους στο φθηνό μείγμα ..
παραγωγής της ΔΕΗ, δηλαδή στην ενέργεια από υδροηλεκτρικούς και λιγνιτικούς σταθμούς. Όπως πληροφορείται το «Κ», οι δανειστές εξέφρασαν ανοιχτά τις ενστάσεις τους σε συγκεκριμένες πτυχές της διαδικασίας, όπως αυτή έχει προετοιμαστεί από την ελληνική πλευρά. Προτιμούμε την ταχύτερη δυνατή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και όχι τα μεταβατικά μέτρα, προκειμένου να ανοίξει η αγορά, φέρονται να διαμήνυσαν ειδικότερα οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Ωστόσο, η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» εμφανίζει αρκετά προβλήματα και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο σύμβουλος που θα αναλάβει την απόσχιση της νέας εταιρείας που θα τεθεί προς πώληση. Βεβαίως, η υπόθεση της ΔΕΗ αποτελεί ίσως το δυσκολότερο εγχείρημα ενεργειακής αποκρατικοποίησης, το οποίο συναρτάται άμεσα με τις ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.
Άλλωστε, το γεγονός ότι η πορεία της ΔΕΗ συναρτάται άμεσα με το οικονομικό κλίμα της χώρας επηρεάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και το τίμημα το οποίο θα προσφερθεί στο πλαίσιο της τριπλής αποκρατικοποίησης στον τομέα του ηλεκτρισμού. Άλλωστε, η μεταβλητότητα της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ έχει οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, η οποία έχει βρεθεί από υψηλό έτους στα 2,92 δισ. έως και σε χαμηλό 1,33 δισ. ευρώ.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά των δανειστών επαναφέρουν στο προσκήνιο να υπάρξει μια παράλληλη πορεία ή ακόμα και να προηγηθεί χρονικά η διάθεση του 17% σε στρατηγικό επενδυτή της μητρικής εταιρείας.
Θυμίζουμε ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ ξεκινά από την πώληση του 66% της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, του ΑΔΜΗΕ.
Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα ακολουθήσει η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα εισφερθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας που θα περιλαμβάνει λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο, ορυχεία αλλά και πελατολόγιο στη λιανική, και τελευταία θα είναι η πώληση του 17%. Ωστόσο, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν ανακύψει δεν αποκλείεται να τρέξουν παράλληλα οι δύο τελευταίες διαδικασίες («μικρή ΔΕΗ», 17%). Αυτό, όμως, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν προηγουμένως δεν έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων και των επαφών που είχε με επενδυτές στη Νέα Υόρκη ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου. Σημειώνεται ότι αμερικανικές εταιρείες φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων και για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, την οποία και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς.
Αρχές Ιανουαρίου οι προσφορές για ΑΔΜΗΕ
Την περασμένη εβδομάδα οι τρεις επενδυτές που συμμετέχουν ενεργά στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ έλαβαν το δεύτερο draft της συμφωνίας πώλησης (SPA), προκειμένου να υποβάλουν τις τελικές τους παρατηρήσεις. Αν και η τρόικα πιέζει στην περίπτωση της θυγατρικής της ΔΕΗ ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, τεχνικοί λόγοι μάλλον μεταθέτουν την ολοκλήρωση για τις αρχές του νέου έτους. Και αυτό, διότι καθυστέρησε η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το φυσικό αέριο, που περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της μεταβίβασης. Πάντως, όπως ανέφερε προ ημερών και ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός, οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό αναμένεται να κατατεθούν εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων.
Πάντως, το μήνυμα που περνά από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι ο διαγωνισμός θα προχωρήσει κατά το δυνατόν πιο γρήγορα. Μάλιστα, η πώληση του ΑΔΜΗΕ θεωρείται ως κομβική κίνηση, αφού η επιτυχής ολοκλήρωσή της εκτιμάται ότι θα διευκολύνει και τα άλλα σκέλη της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.
Η επιτυχία του διαγωνισμού εξαρτάται, πάντως, και από το επενδυτικό ενδιαφέρον και από εκεί τα μηνύματα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι θετικά. Συγκεκριμένα, οι τρεις από τους τέσσερις επενδυτές που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον συνεχίζουν να συμμετέχουν στην αλληλογραφία και τις διαπραγματεύσεις για τους όρους της πώλησης. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την ιταλική Terna, τη βελγική Elia και την China State Grid Corporation, σε αντίθεση με το καναδικό fund PSP, που φέρεται να έχει αποστασιοποιηθεί από τη διαδικασία. 
Οι Καναδοί, συγκεκριμένα, φέρονται να επεδίωξαν συνεργασία με κάποιον από τους άλλους συμμετέχοντες (οι πληροφορίες αναφέρουν με την ιταλική εταιρεία), χωρίς ωστόσο –κατά τα φαινόμενα– να υπάρξει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, τον Γενάρη αναμένεται με την κατάθεση των προσφορών να γίνει γνωστός ο προτιμητέος επενδυτής, αφού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

του Χάρη Φλουδόπουλου
Κεφάλαιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News