Dei Energy News

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Παπαγεωργίου: Πιθανή η αναβολή της Γ.Σ. της ΔΕΗ


Παπαγεωργίου: Ερχονται μειώσεις 20% στο φυσικό αέριο-Πιθανή η αναβολή της ΓΣ της ΔΕΗ
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν για τις δημοπρασίες τυπου ΝΟΜΕ, τότε θα συνεχίσουν να ισχύουν οι εκπτώσεις για τη βιομηχανία, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου
Πιθανή θεωρεί ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου την αναβολή της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ ΔΕΗ +4,55%, καθώς όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας.Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός, στο περιθώριο του συνεδρίου του Greek Energy Forum, σημείωσε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Κομισιόν για τις δημοπρασίες τύπου..
ΝΟΜΕ, τότε θα συνεχίσουν να ισχύουν οι εκπτώσεις για τη βιομηχανία.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Παπαγεωργίου, με το νέο χρόνο η μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου θα είναι της τάξης του 5%, ενώ θα φτάσει στο 20% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τότε θα μεταφερθεί στο αέριο, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου κατά την διάρκεια της ομιλίας του «αλλάζουμε τους κανόνες λειτουργίας στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού.
Μία μεγάλη μεταρρύθμιση, αναγκαία όσο και επωφελής και για την αγορά αλλά και για τον καταναλωτή.
Ήδη με την πρώτη δέσμη αλλαγών που προχωρήσαμε με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μειώσαμε το κόστος ηλεκτροπαραγωγής συνολικά για το σύστημα κατά πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα μόλις χρόνο.
Ενώ πολύ σύντομα προωθούμε την ολοκλήρωση του συνόλου των παρεμβάσεων αυτών στην ηλεκτρική αγορά.

Με δύο πολυαναμενόμενες τομές που επεξεργαστήκαμε εκτεταμένα και θέτουμε σε εφαρμογή από το 2015 ώστε να αλλάξουμε την εικόνα της αγοράς σε όλα τα επίπεδα.
Το πρώτο είναι το πολυσυζητημένο NOME, δημοπρασίες δηλαδή προθεσμιακών προϊόντων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η απελευθέρωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, η πρόσβαση του συνόλου των προμηθευτών σε χαμηλού κόστους ενεργειακή παραγωγή, γίνεται έτσι μοχλός ώστε τα μεγάλα οφέλη του ανταγωνισμού να μεταφερθούν αυτούσια προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Είτε μιλούμε για το μικρό καταναλωτή, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πρόκειται να δουν νέες ανταγωνιστικές προσφορές στη λιανική ενέργειας από περισσότερους προμηθευτές, είτε μιλούμε για τους μεγάλους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές που προσφέρουν θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Ο συνδυασμός θα φέρει το τελικό αποτέλεσμα.
Όλα αυτά πρόκειται να καλύψουν με αποτελεσματικό τρόπο το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», που θα αποτελέσει την δομική και μακροπρόθεσμη παρέμβαση στον κλάδο για τις επόμενες δεκαετίες.
Το ανταγωνιστικό αύριο για τον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας θα πάρει έτσι τη σκυτάλη από το ανταγωνιστικό σήμερα που με πολύ γρήγορα βήματα δημιουργούμε.
Ειδικότερα δε σε σχέση με τις βιομηχανίες πρέπει να πούμε πως πράγματι έδωσαν σκληρό αγώνα και πως πράγματι αντιμετώπισαν μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην κρίση.
Η Κυβέρνηση όμως έχει δείξει ξεχωριστό ενδιαφέρον και ισχυρή βούληση ο αγώνας αυτός να προστατευτεί και να ενισχυθεί με τα κατάλληλα κίνητρα, για να τονωθεί η παραγωγή και να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας προς όφελος της οικονομίας.
Και για αυτό προχωρήσαμε σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως τα νέα εξατομικευμένα τιμολόγια που προσφέρθηκαν το περασμένο έτος από την ΔΕΗ ΔΕΗ +4,55% τόσο στη Μέση και Υψηλή Τάση, με σημαντικές μειώσεις που ανάλογα με το προφίλ και τον όγκο κατανάλωσης προσέγγιζαν μέχρι και το 20%.
Με τα οποία δόθηκε μία σημαντική ανάσα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και ειδικά στις χαλυβουργίες» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

 http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News