Dei Energy News

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Προεδρική εκλογή: Ξαναγράφονται τα σενάρια για ΑΔΜΗΕ, κανονικά ΑΔΙ, ΝΟΜΕ, ν/σχ αερίου


Ο πολιτικός αιφνιδιασμός του πρωθυπουργού για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής οδηγεί σε πάγωμα τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και μεταθέτει για μετά τα Χριστούγεννα τις εξελίξεις στα ανοιχτά καυτά μέτωπα της οικονομίας.
Ωστόσο στον ενεργειακό τομέα το πάγωμα δεν είναι ολικό . Το αντίθετο μάλιστα, η μοναδική περίπτωση όπου πράγματι οδηγούμαστε σε επανεξέταση και «ξαναγράψιμο» των σεναρίων, είναι στην αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπως άλλωστε είχε προβλέψει το energypress (Διαβάστε εδώ περισσότερα). Εκεί ..
πράγματι με την ημερομηνία της προεδρικής εκλογής να έχει οριστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, πλέον θεωρείται εντελώς απίθανο να προσέλθουν ξένοι επενδυτές και να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Πολώ δε μάλλον όταν έχει καθυστερήσει και η επίλυση μιας σειράς από κρίσιμα ζητήματα όπως η μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξης του ΕΤΜΕΑΡ και των λοιπών τελών που χρηματοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, από τον ΑΔΜΗΕ στον ΛΑΓΗΕ. Επομένως το νέο σενάριο που προκύπτει εκ των πραγμάτων για τον ΑΔΜΗΕ είναι παράταση ολίγων εβδομάδων μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και συνέχιση του διαγωνισμού, εφόσον η κυβερνητική θητεία δε διακοπεί λόγω πρόωρων εκλογών.
Εάν αντίθετα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να θεωρείται "λήξασα" σε αυτή τουλάχιστον τη φάση.
Σε αντίθεση πάντως με τον ΑΔΜΗΕ, τα τρία άλλα ανοικτά μέτωπα του τομέα της ενέργειας κάθε άλλο παρά παγώνουν, όπως διαβεβαιώνουν από το ΥΠΕΚΑ, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων. Ο  λόγος για το νομοσχέδιο της αγοράς αερίου, τις αλλαγές στα ΑΔΙ και την προετοιμασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Καταρχάς, για το νομοσχέδιο της αγοράς αερίου, αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΚΑ, αναφέρουν ότι θα κατατεθεί κανονικά στη Βουλή εντός της εβδομάδας. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι ο κανονισμός της βουλής δεν επιβάλλει τη διακοπή του νομοθετικού έργου κατά το διάστημα που εξελίσσεται η διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Βέβαια το αν θα προλάβει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο είναι ένα άλλο ζήτημα που προφανώς θα εξαρτηθεί από το ποιά άλλα επείγοντα νομοσχέδια θα έρθουν αυτές τις μέρες στη Βουλή κλπ.
Ένας ακόμη λόγος που επιβάλει, πάντως, την κατάθεση του νομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι εκτός από τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της λιανικής αερίου, σε αυτό περιλαμβάνονται και άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις που αφορούν μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες, όπως η ρύθμιση για τη δυνατότητα αυτονομίας στη θέρμανση διαμερισμάτων πολυκατοικιών, αλλά και η ρύθμιση για τον τρόπο καταβολής του ΕΤΜΕΑΡ από τους αυτοπαραγωγούς ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στέγης. Η δεύτερη ρύθμιση θεωρείται προαπαιτούμενο για να υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση για το net metering.
Τέλος, μπορεί η οριστική συμφωνία με την τρόικα να μετατίθεται για μετά την προεδρική εκλογή, αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση και συμφωνία για τα δύο άλλα  κρίσιμα ανοιχτά θέματα της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή για τα ΑΔΙ και το ΝΟΜΕ.
Η χθεσινή επίσκεψη του Μάκη Παπαγεωργίου στις Βρυξέλες και η σύσκεψη με τα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Κομισιόν αναβλήθηκε, μεν, λόγω των απεργιών στις Βρυξέλες, ωστόσο η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά.
Θυμίζουμε ότι όπως αποκάλυψε το Energypress την Παρασκευή διαβιβάστηκε από την ελληνική πλευρά το σχέδιο για την αναμόρφωση του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος, το οποίο έχει προσαρμοστεί στα ζητούμενα της τρόικας, καθώς στηρίζεται μόνο στον πυλώνα της ευελιξίας μειώνοντας το συνολικό κόστος για τα "νέα ΑΔΙ" στα 327 εκατ. ευρώ. Μέσω της πρότασης δίνονται ΑΔΙ σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες ενώ εντάσσονται μέσω αλγορίθμου και τα υδροηλεκτρικά. Η κατανομή είναι 55% ΔΕΗ και 45% ιδιώτες.
Όσο για το ΝΟΜΕ οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στο μοντέλο που έχει προτείνει και το οποίο τεκμηριώνεται αναλυτικά μέσω μελετών που έχει στη διάθεσή της η ΡΑΕ και τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Proedrikh-eklogh:-Xanagrafontai-ta-senaria-gia-ADMHE-kanonika-ADI-NOME-n-sh-aerioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News