Dei Energy News

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ανοίξτε τις αγορές ενέργειας λέει ο ΣΕΒ


Από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η συμμετοχή των
επικεφαλής δύο εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας στην Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι ο Σύνδεσμος θα εντείνει τη δραστηριοποίησή του αλλά και τις παρεμβάσεις του στο κομβικό για την βιομηχανία ζήτημα της ενέργειας.
Πράγματι, η επιτροπή ενέργειας του ΣΕΒ, προ ημερών απέστειλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μια επιστολή η οποία σηματοδοτεί ακριβώς την νέα εποχή στην οποία μπαίνει ο ΣΕΒ και η Επιτροπή..
Ενέργειας, που συμμετέχουν στη διαβούλευση που διενεργεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το μοντέλο στόχο (target model). Στην επιστολή υπάρχουν σαφή μηνύματα για την ενότητα της βιομηχανίας στο στόχο για την έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά και το αίτημα του βιομηχανικού κόσμου να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα η επιστολή που υπογράφεται από τους κυρίους Ευάγγελο Μυτιληναίο και Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ευθυγραμμίζει «τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που συγκροτούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αποδεικνύουν εμπράκτως τη δυνατότητα και αναγκαιότητα συγκερασμού των (ενίοτε) διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στους κόλπους της ελληνικής βιομηχανίας και μεταποίησης στο υπέρτατο καθήκον της, πάσει θυσία, συντομότερης εξόδου της χώρας από την κρίση».
Ακόμη πιο σημαντικό, στην επιστολή η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ λαμβάνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του ανοίγματος της αγοράς του ηλεκτρισμού και απέναντι στα κρατικά μονοπώλια της ενέργειας. Όπως αναφέρει η επιστολή:
«Η συζήτηση γύρω από τον εθνικό σχεδιασμό για εφαρμογή του Target Model που αποτελεί το βασικό όχημα για τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, στόχο έχει τη βέλτιστη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών, την ανάπτυξη ικανών ανταγωνιστικών πιέσεων στις εθνικές αγορές μέσω της ελεύθερης διακίνησης της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ένωση, την ενίσχυση (στην υπόλοιπη Ευρώπη) ή τη δημιουργία των συνθηκών (στην Ελλάδα) για την υλοποίηση του δικαιώματος επιλογής προμηθευτή και τελικά τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για τους τελικούς καταναλωτές.
Η πορεία προς τους στόχους αυτούς περνά μέσα από συνεργασίες, υποχωρήσεις και προσπάθεια εξεύρεσης της κοινής συνισταμένης που ενώνει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας, εγχείρημα που ο ΣΕΒ ενσαρκώνει ήδη».

Χ. Φλουδόπουλος
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News