Dei Energy News

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

O ΛΑΓΗΕ ζητεί τις οφειλές των Hellas Power - Energa


Μία τριετία από την κατάρρευση των εταιρειών Energa και Hellas Power, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) επιχειρεί μάταια να εισπράξει χρήματα που του χρωστούν οι δύο εταιρείες, αλλά το κυριότερο, έχουν δεσμευθεί από το Δημόσιο στο όνομα της προστασίας των συμφερόντων του. Ταυτόχρονα δικαστήριο του Πειραιά αποφάσισε στις 15 Σεπτεμβρίου 2014 να εγκρίνει εξωδικαστικό συμβιβασμό των δύο πλευρών –του ΛΑΓΗΕ αφενός και των δύο εταιρειών αφετέρου– με βάση τον οποίο:

• Οι εταιρείες υποχρεούνται να παραδώσουν στον ΛΑΓΗΕ αντίγραφα των συμβολαίων με τους πελάτες τους.
• Ο ΛΑΓΗΕ λαμβάνει από τις δύο εταιρείες αντίγραφα εκκαθαριστικών δικών τους τιμολογίων ή ληξιπρόθεσμων των πελατών.
• Οι δύο εταιρείες καλούνται ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραδώσουν αντίγραφα των λογιστικών τους βιβλίων για κάθε πελάτη τους μαζί με τις πράξεις όχλησης για εκείνους που καθυστερούν καθώς και όλα εκείνα τα έγγραφα που θα δώσουν τη δυνατότητα στον λειτουργό να θεμελιώσει δικαστικά δικαστικές αξιώσεις κατά πελατών των δύο εταιρειών που έπαυσαν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους βλέποντας ότι οι δύο εταιρείες καταρρέουν.
Το πρακτικό του συμβιβασμού που κηρύχθηκε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εκτελεστός τίτλος άργησε να έρθει μια τριετία. Η πρώτη χρονικά διοίκηση του οργανισμού είχε κατηγορηθεί για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power, ενώ και αυτή η καθυστερημένη έστω προσπάθεια να εισπραχθούν χρωστούμενα από τον ΛΑΓΗΕ που θα αποδοθούν στο σύστημα επικρίθηκε εσωτερικά στον οργανισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το καθυστερούμενο ποσό φθάνει τα 57 εκατ. ευρώ και ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Τάσος Γκαρής κατέστησε σαφές ότι ανεξάρτητα από την τύχη της ποινικής υπόθεσης εκείνο που κατά προτεραιότητα τον ενδιαφέρει «είναι να πάρει ο λειτουργός τα χρήματά του». Οι δύο εταιρείες είχαν καλέσει τον οργανισμό να πάρει τα χρήματά του ήδη τρεις μήνες μετά την κατάρρευσή τους.
Μάλιστα, επικαλούνταν σε επιστολή που είχαν αποστείλει στον ΛΑΓΗΕ το άρθρο 64 του κώδικα διαχείρισης του συστήματος. Εκεί προβλέπεται ότι στην «περίπτωση που ο Διαχειριστής του Συστήματος καταγγείλει τη σύμβαση με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο διαχειριστής προκειμένου να ανακτήσει κάθε οφειλή και ζημία που αντιστοιχεί στη δήλωση φορτίου στρέφεται απευθείας τόσο κατά του προμηθευτή, όσο και κατά των πελατών του προμηθευτή». Οι Energa και Hellas Power υπολόγιζαν ότι από τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί υπάρχουν ληξιπρόθεσμες τιμολογημένες απαιτήσεις έναντι πρώην πελατών 24.606.139 (Hellas Power) και 32.661.215 ευρώ (Energa).
Αδυναμία
Οταν όμως ο ΛΑΓΗΕ άρχισε να συζητάει –με τρία χρόνια καθυστέρηση– και να αναζητάει τα χρωστούμενα, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε στα χέρια του τα έγγραφα των δύο εταιρειών, έτσι ώστε να αναγκάσει τους παλιούς πελάτες των δύο εταιρειών να πληρώσουν τα οφειλόμενα. Η απόφαση αυτή έρχεται ενώ εκκρεμεί άλλη απόφαση από συμβιβασμό δικαστηρίου του Πειραιά δύο μήνες πριν από την κατάρρευση των εταιρειών τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με την οποία ο Λειτουργός της Αγοράς (τότε ΔΕΣΜΗΕ) επιβάλλει μεν την πληρωμή από την Hellas Power 16 εκατ. ευρώ έναντι οφειλής, συμφωνεί ωστόσο στην παραπομπή άλλων 8,5 στη διαιτησία.
Ενα άλλο πρόβλημα που δημιούργησε η δικαστική εμπλοκή του λειτουργού είναι η αδυναμία του να ικανοποιηθεί από τη δέσμευση των λογαριασμών των δύο εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επειτα από τρία χρόνια οι λογαριασμοί παραμένουν δεσμευμένοι υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Αλλά ποιος είναι το ελληνικό Δημόσιο; Χωρίς αμφιβολία ο ΛΑΓΗΕ, οι δήμοι και το υπ. Οικονομικών για το ΕΕΤΗΔΕ. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών λένε ότι τα χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς αρκούν για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις τους, οι εισαγγελείς φοβούνται ότι αν αρχίσουν να εξοφλούνται θα αδυνατίσει το επιχείρημα της υπεξαίρεσης, ενώ οι διοικήσεις του ΛΑΓΗΕ πελαγοδρομούν μεταξύ της ανάγκης να εισπράξουν τα χρήματα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να μην κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν την έρευνα.
του Τάσου Τέλλογλου
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News