Dei Energy News

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» με ένα κλικ του υπολογιστή μας

Έκδοση σύνταξης σε λίγες ημέρες στο τέλος 2015 από την οθόνη του υπολογιστή.
 
Κάθε εργαζόμενος από τις 29 Δεκεμβρίου θα έχει πρόσβαση στο «ασφαλιστικό βιογραφικό» του μέσω του προσωπικού υπολογιστή του. Αριθμός ενσήμων, ενημέρωση για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, υπολογισμός του ύψους της σύνταξης, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, θα εμφανίζονται στην οθόνη με το πάτημα ενός πλήκτρου.
Ανακοινώνοντας την έναρξη λειτουργίας του
πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» που προς το.. παρόν «κρατά» το ασφαλιστικό προφίλ από το 1994 έως σήμερα, για 5,35 εκατομμύρια ασφαλισμένους στη χώρα, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης μίλησε για ακόμη ένα «άθλο του υπουργείου Εργασίας που χαράζει με μια καθαρή διαχωριστική γραμμή το παρελθόν από το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης. Ένα, κατά γενική ομολογία, ουσιαστικό άλμα για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη».

Κλικ στο www.atlas.gov.gr
Στην νέα ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από την 1η-1-1994 μέχρι σήμερα, δίνοντας στο σύνολο των ασφαλισμένων εργαζόμενων της χώρας τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση μέσω ατομικών ψηφιακών λογαριασμών στο «ασφαλιστικό τους προφίλ».

Οι ασφαλισμένοι αρκεί μόνο να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.atlas.gov.gr να επιλέξουν «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» και να καταχωρήσουν τους κωδικούς τους στο Τaxis και τον ΑΜΚΑ τους.

Με τον τρόπο αυτό θα εμφανιστούν στην οθόνη τους συνοπτικά τα διαστήματα ασφάλισης σε κάθε φορέα και με την επιλογή εκτύπωση θα μπορούν να δουν αναλυτικά την πλήρη ανάλυση του χρόνου ασφάλισης.

Έτσι, μεταξύ άλλων, μπορούν να εκτιμήσουν το συνολικό χρόνο ασφάλισης τους, να διαπιστώσουν έγκαιρα πιθανές ελλείψεις ή σημεία που χρήζουν διόρθωσης, αλλά και να παρακολουθούν κάθε μήνα την απρόσκοπτη ενημέρωση του λογαριασμού τους, όπως ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης.

Ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, εξήγησε ο κ. Χάλαρης.

Σύντομα θα ενταχθούν και το ΝΑΤ, οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα επικουρικά ταμεία, ενώ σταδιακά τα δεδομένα όλων των φορέων θα εμπλουτίζονται και για το διάστημα προ του 1994, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η καταγραφή για τα έτη πριν το 1994 θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Για όσα δεδομένα διαπιστώθηκαν προβλήματα αξιοπιστίας αυτά έχουν σημανθεί κατάλληλα και θα ακολουθήσει νέα επεξεργασία σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς εντός του Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, καθησύχασε ο κ. Χάλαρης.

Ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης έχει αυτοτελώς μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη διαρκή ενημέρωση των ασφαλισμένων και την έγκαιρη προετοιμασία τους καθώς πλησιάζουν στη σύνταξη, τόνισε ο Χρ.Χάλαρης.

«Είναι επιπλέον όμως το υπόβαθρο για την ανάπτυξη προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που σήμερα υλοποιούνται με πόρους του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ και ολοκληρώνονται στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. Μεταξύ αυτών η πλήρης μηχανογράφηση της απονομής σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση καθώς και δεκάδων άλλων διατάξεων θεμελίωσης, η διασύνδεση των ταμείων για ηλεκτρονική πρόσβαση στο χρόνο ασφάλισης άλλου ταμείου, η διασύνδεση με άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης για αυτεπάγγελτη ηλεκτρονική αναζήτηση δικαιολογητικών που συνδέονται με επιδόματα στη σύνταξη» πρόσθεσε.

Στην πλήρη του ανάπτυξη στο τέλος του 2015, το σύστημα 'ΑΤΛΑΣ' μπορεί να μετατρέψει την πλέον χρονοβόρα διοικητική διαδικασία της απονομής σύνταξης σε υπόθεση λίγων ημερών, τόνισαν ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και ο Χρήστος Χάλαρης.

Έκδοση σύνταξης σε λίγες ημέρες στο τέλος 2015

Στην πλήρη του ανάπτυξη στο τέλος του 2015, το σύστημα 'ΑΤΛΑΣ' μπορεί να μετατρέψει την πλέον χρονοβόρα διοικητική διαδικασία της απονομής σύνταξης σε υπόθεση λίγων ημερών, τόνισαν ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης και ο Χρήστος Χάλαρης.

Όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός, εντός του 2015 θα ολοκληρωθεί και η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, μέσω του οποίου θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία σε λίγες μόλις ημέρες.

«Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» οφείλεται και η οριστική κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας, καθώς το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης ενημερώνει on line τους παρόχους υγείας σε όλη την Ελλάδα για την ασφαλιστική ικανότητα του συνόλου των άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων της χώρας» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Με το σύστημα 'ΑΤΛΑΣ' κλείνει ένας ολοκληρωμένος κύκλος οργανωτικής ανασυγκρότησης, ένας κύκλος 'νοικοκυρέματος' του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.
Οι νέες πληροφοριακές υποδομές, όπως ο ΗΛΙΟΣ, η ΕΡΓΑΝΗ και τώρα ο ΑΤΛΑΣ, αποτελούν μια μοναδική παρακαταθήκη για το μέλλον του υπουργείου, αλλά και όλης της χώρας» είπε ο υπουργός επισημαίνοντας τη σημασία των συστημάτων αυτών για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, την προάσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.


Αργυρώ Τσατσούλη Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News