Dei Energy News

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

«Ψαλίδι» 350 εκατ. στο ενεργειακό κόστος


Μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο των μετάλλων, του τσιμέντου
και των πλαστικών και η χαλυβουργία είδαν σε διάστημα τουλάχιστον ενός έτους να υλοποιούνται αποφάσεις, κατόπιν βέβαια και δικών τους πιέσεων, οι οποίες είχαν ευεργετική επίδραση στο κόστος λειτουργίας τους.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ελληνικού πακέτου διάσωσης των βιομηχανιών, τόση περίπου ήταν η επιβάρυνση των νοικοκυριών από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα μέτρα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις έρχονται σε μία εποχή που και πάλι βγαίνουν κερδισμένες λόγω της..
μεγάλης πτώσης των καυσίμων αλλά και των επικείμενων μειώσεων των τιμών του φυσικού αερίου. Οι αποφάσεις ελήφθησαν σταδιακά και η εισήγησή τους στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έγινε από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου.
Η ΡΑΕ
Το «πακέτο» μέτρων λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογιστούν και παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του υφυπουργού ΠΕΚΑ για τη μείωση του κόστους ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Αυτές είναι της τάξης των 200 εκατ. Τότε το συνολικό όφελος ανεβαίνει στα 500 με 560 εκατ. Βέβαια στην περίπτωση αυτή πρέπει να σημειωθεί ότι κερδισμένα βγαίνουν και τα νοικοκυριά, υπό την προϋπόθεση όμως η ΔΕΗ, που έχει και τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά, να μετακυλίσει τις μειώσεις.
Οι επιχειρήσεις από τον κλάδο των μετάλλων, του τσιμέντου και των πλαστικών, αλλά και η χαλυβουργία είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι του πακέτου μέτρων.
Οι επιχειρήσεις από τον κλάδο των μετάλλων, του τσιμέντου και των πλαστικών, αλλά και η χαλυβουργία είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι του πακέτου μέτρων.
Η «Οικονομία» συγκέντρωσε και παραθέτει τα μέτρα που ελήφθησαν σταδιακά.
1. Επαναφορά του πλαφόν στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος υπέρ ΑΠΕ) που πληρώνουν μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες οι οποίες καταναλώνουν πάνω από 500.000 μεγαβατώρες. Το πλαφόν, παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, επανήλθε στο 1 εκατ. Δηλαδή από κει και πάνω δεν πληρώνουν το συγκεκριμένο τέλος. Το όφελος υπολογίζεται στα 6 εκατ. ευρώ.
2. Υιοθέτηση αυστριακού μοντέλου επιμερισμού των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Πρόκειται για την καθιέρωση πολύ μικρότερων συντελεστών χρέωσης που πληρώνουν οι βιομηχανίες.
3. Εξίσωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της ενεργοβόρου μέσης τάσης με την υψηλή. Το ετήσιο όφελος είναι της τάξης των 3 εκατ. ευρώ, από ένα μέτρο που ουσιαστικά βάζει τις επιχειρήσεις της μέσης τάσης ηλεκτροδότησης να πληρώνουν λιγότερες ΥΚΩ, όπως εκείνες της υψηλής τάσης.
4. Εξίσωση του ΕΤΜΕΑΡ της μέσης τάσης με την υψηλή, με το ετήσιο όφελος να είναι 10 εκατ.
5. Αντιστάθμιση των ρύπων από CO2. Το μέτρο εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες, και η Κομισιόν άναψε το «πράσινο φως» και για τη χώρα μας. Το όφελος είναι 20 εκατ. ευρώ ετησίως.
6. Εναρξη της διακοψιμότητας από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Το μέτρο δίνει το δικαίωμα διακοπής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής και το ετήσιο όφελος για τις επιχειρήσεις είναι 60 εκατ. ευρώ.
7. Η ΔΕΗ προχώρησε σε νέες εξατομικευμένες συμβάσεις με ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης. Δίνει μειωμένες τιμές 15% και το όφελος γι' αυτές είναι 22 εκατ. ευρώ ετησίως.
8. Η ΔΕΗ κάνει νέες μειωμένες συμβάσεις και για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώνοντας το κόστος κατά 43 εκατ.
9. Στα 65 εκατ. ανέρχεται το ετήσιο όφελος από τις μειωμένες τιμές στις βιομηχανίες υψηλής τάσης. Το όφελος είναι για έναν συν έναν (2014 και 2015) χρόνο.
10. Εξοικονόμηση της τάξης του 25% που δεν μπορεί να υπολογιστεί συνολικά πετυχαίνουν οι βιομηχανίες που πήραν παράταση για να είναι στην κατηγορία των «Μεγάλων Πελατών» της ΔΕΠΑ μέχρι το τέλος του 2015 κι ας μην πληρούν τα κριτήρια.
11. Το φυσικό αέριο, για την ακρίβεια οι Εταιρείες Παροχής Αερίου φέρνουν κι άλλες μειώσεις. Πάλι της τάξης του 25% καθώς στην κατηγορία των «Μεγάλων Πελατών» υπάγονται και βιομηχανίες με κατανάλωση μικρότερη των 100 Γιγαβατωρών.
12. Με 20 εκατ. ευρώ ωφελήθηκαν οι επιχειρήσεις και μάλιστα η βιομηχανία από τις νέες τιμές προμήθειας που συμφώνησαν οι ΔΕΠΑ και η Gazprom.
13. Αλλα 15 εκατ. προστέθηκαν στα κέρδη, καθώς οι νέες τιμές του ρωσικού αερίου ίσχυσαν με αναδρομικότητα.
14. Νέες μειώσεις για τη βιομηχανία στις τιμές φυσικού αερίου έρχονται από το νέο έτος, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Φόρμουλα που δεν άλλαξε παρά τις τότε επικρίσεις για τη συμφωνία.

15. Η ΔΕΠΑ, από τον Ιανουάριο του 2015, αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης σε βιοτεχνίες και μικρομεσαίες βιομηχανίες δίνοντάς επιπλέον μείωση 10%.
16. Ο καθορισμός νέας χαμηλότερης τιμής εκκίνησης δημοπρασιών της ΔΕΠΑ και γενικά οι δημοπρασίες φυσικού αερίου έφεραν το 2014 όφελος 12 εκατ., σε όσες επιχειρήσεις συμμετείχαν. Με τη νέα ετήσια δημοπρασία και τις τριμηνιαίες για το 2015 το επιπλέον όφελος θα είναι 5 εκατ. και αφορά και περισσότερες βιομηχανίες, με τροπολογία.
Αν στα 300 με 350 εκατ. των 16 μέτρων συνυπολογιστούν και μέτρα που δρομολογούνται ή έχουν ληφθεί για τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, π.χ. κατάργηση μηχανισμών ανάκτησης μεταβλητού κόστους για τις μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο κλπ., τότε το όφελος μεγαλώνει κατά περίπου 200 εκατ.

(Χρήστος Κολώνας, Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News