Dei Energy News

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Όταν τα καύσιμα είναι φθηνά εμείς δεν τα καταναλώνουμε


Το οξύμωρο φαινόμενο ότι στην Ελλάδα δεν εκμεταλλευόμαστε
σήμερα τα φθηνά καύσιμα, λόγω της έλλειψης ζήτησης υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Μ. Ασλάνογλου, μιλώντας στο συνέδριο «Greek Gas and Power Markets».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι εξελίξεις στην ενέργεια μοιάζουν να είναι σε στασιμότητα εδώ και καιρό. Το διεθνές περιβάλλον δημιουργεί νέες συνθήκες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε. Σε σχέση με..
πέρυσι όμως υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις.
Αναμένονται οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για τις ενισχύσεις, γεγονός που αφορά και την ελληνική αγορά. Αντιμετωπίζουμε και προβλήματα χρηματοδότησης, αλλά και θέματα ανταγωνιστικότητας. Επίσης, δεν έχουμε καταφέρει να συντονιστούμε με τις διεθνείς συνθήκες. Όταν είναι φθηνά τα καύσιμα δεν τα χρησιμοποιούμε και το αντίθετο.
Στα ρυθμιστικά θέματα, οι προτάσεις της ΡΑΕ λαμβάνουν υπόψη το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε. και το γεγονός ότι η δομή της αγοράς δεν προσφέρει ανταγωνισμό. Ο ρυθμιστής παίρνει μέτρα αρχικά όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού και δευτερευόντως για την εξέλιξη της αγοράς και τον έλεγχο της κυρίαρχης θέσης εταιρειών. Έχει προτείνει μέτρα σχετικά με το target model, ώστε οι καταναλωτές να βρίσκουν ενέργεια σε προσιτή τιμή και με τον τρόπο που θέλουν. Επίσης, στόχος των μέτρων ΝΟΜΕ είναι να περιορίσουν τις στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρισμού.
Σκοπός των παραπάνω μέτρων είναι να μπορέσει κάποια στιγμή η αγορά να δουλέψει με πραγματικούς όρους ζήτησης/προσφοράς, να αναπτυχθούν εργαλεία που θα διαβεβαιώνουν πως δεν θα υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές και να μπορούν οι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν».
 
Γκαρής: Η ΔΕΗ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την μετεξέλιξη της αγοράς
Στις δυσκολίες που παρατηρούνται στην χώρα μας και πανευρωπαϊκά όσον αφορά την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνοντας του ΛΑΓΗΕ, κ. Αναστάσιος Γκαρής.
Ο ίδιος υποστήριξε τα εξής:
«Οι συμβατικές μονάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας στην Ευρώπη και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν κέρδη. Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε προβλήματα εδώ στην Ελλάδα, αφού εταιρείες όπως η ΕΟΝ αναγκάζονται να επανεξετάσουν την στρατηγική τους ριζικά. Η ΕΟΝ διαχώρισε πριν λίγες μέρες τις δραστηριότητές της στα δύο, ίσως να μάθουμε κάτι από αυτό και εδώ στην Ελλάδα.

Το κόστος παραγωγής ενέργειας παραμένει ίδιο, αλλά αυξάνεται το κόστος δικτύου και οι φόροι. Οι περισσότερες ΔΕΚΟ νιώθουν ότι είναι φοροεισπράκτορες και αντιμετωπίζουν νέες μορφές ανταγωνισμού.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε απελευθερώσει πραγματικά την αγορά. Και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε.
Σημαντικό θέμα είναι και οι επιδοτήσεις, αλλά ποιος θα πληρώσει για αυτό; Ο μόνος τρόπος να ικανοποιηθούν όλοι είναι να αυξηθούν τα τιμολόγια, πράγμα που δεν θα συμβεί, οπότε το κράτος δυσκολεύεται να πληρώσει τους παραγωγούς.
Τέλος, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τώρα πρόβλημα και θέλω να τη δω να σταθεί και να αναλάβει πρωτοβουλιά για τις αλλαγές στον κλάδο, όχι μόνο για την ίδια, αλλά για όλους».

 http://www.energypress.gr/news/reuma/M.-Aslanogloy:-Otan-ta-kaysima-einai-fthhna-emeis-den-ta-katanalwnoyme

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News