Dei Energy News

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

H ΔΕΗ προειδοποιεί Αλουμίνιον και ΛΑΡΚΟ με διακοπή ρεύματος

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της ΔΕΗ με τους δύο μεγαλύτερους βιομηχανικούς πελάτες της, Αλουμίνιον της Ελλάδας και ΛΑΡΚΟ. 
Οι δύο βιομηχανίες δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις με τη ΔΕΗ για το 2014 καθώς δεν αποδέχονται τα τιμολόγια που ενέκρινε η γενική συνέλευση της Επιχείρησης τον περασμένο Φεβρουάριο και εξακολουθούν να πληρώνουν τη ΔΕΗ με βάση τις τιμές που έχει ορίσει η Διαιτησία. Η διοίκηση της ΔΕΗ παρέπεμψε το θέμα της τιμολόγησης σε γενική συνέλευση, καλώντας ουσιαστικά το ελληνικό Δημόσιο ως βασικό μέτοχο να πάρει θέση σε ένα κρίσιμο για την Επιχείρηση οικονομικό θέμα, αλλά και για τις δύο ενεργοβόρες βιομηχανίες που. απασχολούν συνολικά πάνω από 2.500 εργαζομένους. Οπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, η έκτακτη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα νωρίτερα, ενέκρινε τις μέχρι τώρα ενέργειες της ΔΕΓΗ για τη μη αποδοχή των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, ζήτησε από τη διοίκηση να λάβει μέτρα με στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος σε περίπτωση που δεν υπογράψουν σύμβαση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του μετόχου, «θα πρέπει να έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα έναντι των εταιρειών που δεν υπογράφουν για το 2014 σύμβαση».

Σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της ΔΕΗ, όπως η ίδια ανακοίνωσε χθες, θα αναμείνει τις απαντήσεις των δύο εταιρειών επί των επιστολών που τους απηύθυνε πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση, ζητώντας τους να υπογράψουν το αργότερο έως τις 31/12/2014 συμβάσεις προμήθειας. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΔΕΗ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο. Κύκλοι της Επιχείρησης που ρωτήθηκαν για το ποιες είναι αυτές οι νόμιμες ενέργειες, διευκρίνιζαν χθες στην «Κ» ότι πρόκειται για τη διαδικασία άρσης της εκπροσώπησης των δύο επιχειρήσεων από πελάτες της. Με απλά λόγια, δηλαδή, η Αλουμίνιον και η ΛΑΡΚΟ αν δεν υπογράψουν τις συμβάσεις για το 2014, τότε η ΔΕΗ θα κατεβάσει τους διακόπτες και στις δύο επιχειρήσεις. Από πλευράς των δύο εταιρειών δεν διαφαίνεται τέτοια πρόθεση, πολύ περισσότερο δε που μεσολαβούν οι πολιτικές εξελίξεις. Τόσο η Αλουμίνιον όσο και η ΛΑΡΚΟ διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για τις εκπτώσεις που ενέκρινε η γενική συνέλευση της ΔΕΗ για τα βιομηχανικά τιμολόγια. Οι επιφυλάξεις αυτές συνδέονται με το πιθανό ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν από την Ε.Ε. κρατικές ενισχύσεις και να κληθούν να επιστρέψουν τα αντίστοιχα ποσά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη σχετική καταγγελία στην Ε.Ε., ενώ δεν έχει διευκρινισθεί από κυβερνητικής πλευράς εάν η νέα παράταση των εκπτώσεων έχει εγκριθεί από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε η ΔΕΗ στη γενική συνέλευση, οι συσσωρευμένες απαιτήσεις της έναντι της Αλουμίνιον για το έτος 2014 ανέρχονται στα 65,4 εκατ. ευρώ και έναντι της ΛΑΡΚΟ στα 34,8 εκατ. ευρώ. Η ΛΑΡΚΟ επιβαρύνεται με επιπλέον χρέος έναντι της ΔΕΗ της τάξεως των 148,3 εκατ. ευρώ για καταναλώσεις μέχρι και τις 31/12/2013.


http://www.kathimerini.gr/797179/article/oikonomia/epixeirhseis/h-deh-proeidopoiei-aloyminion-kai-larko-me-diakoph-reymatos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News