Dei Energy News

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Έτος ορόσημο το 2015 για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ»


Έτος ορόσημο το 2015 για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ»

Η πορεία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τα νέα ΑΔΙ είναι τα βασικά θέματα τα οποία συζητά η ελληνική πλευρά με την Τρόικα, με τις συνομιλίες να διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο για την ώραΠροχωρούν οι διεργασίες που αφορούν στη δημιουργία της νέας εταιρείας και της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη του συμβούλου να ολοκληρώνεται όπως φαίνεται εντός του μήνα, ώστε στη συνέχεια να γίνουν τα .βήματα για την απόσχιση της και την προκήρυξη του διαγωνισμού. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αντιμετωπίζει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς δυσκολίας αφού επηρεάζεται και από τις πολιτικές εξελίξεις.



Η πορεία της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και τα νέα ΑΔΙ είναι τα βασικά θέματα τα οποία συζητά η ελληνική πλευρά με την Τρόικα, με τις συνομιλίες να διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο για την ώρα. Σχετικά με το σχέδιο δημοπρασιών λιγνιτικού και υδροηλεκτρικού ρεύματος (NOME) προωθείται από την κυβέρνηση ως ένα μεταβατικό μέτρο, κυρίως για να εξασφαλίσει φθηνότερο ρεύμα στις βιομηχανίες. Με το «άνοιγμα» της ηλεκτρικής ενέργειας οι ιδιώτες προμηθευτές θα μπορούν από το 2015 να διαμορφώνουν χαμηλότερα ίσως και από τη ΔΕΗ τιμολόγια πώλησης ρεύματος προς τους καταναλωτές, καθώς με την υιοθέτηση του μέτρου θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά με την πρόσληψη συμβούλου στο πλαίσιο του σχεδίου για τη σύσταση της Μικρής ΔΕΗ προκήρυξε η ΔΕΗ διεθνή διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα πρέπει μεταξύ άλλων να προσδιορίσει το 30% των πελατών της ΔΕΗ που θα πάνε στη «μικρή ΔΕΗ», ενώ θα αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στη μητρική η δημιουργία και πώληση της νέας θυγατρικής. Η διάρκεια του έργου θα είναι οκτάμηνη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η προκήρυξη ενδιαφέροντος για τη «μικρή ΔΕΗ» θα γίνει εφόσον ο σύμβουλος ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο του έργου και αφορά στην αποτίμηση και στον καθορισμό των παγίων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία, δηλαδή λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά, Κομοτηνή, ορυχεία. Ειδικότερα, φέρεται να αφορά λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες ισχύος 2.768 MW, μία άδεια παραγωγής για νέα λιγνιτική μονάδα στη Φλώρινα, τη «Μελίτη ΙΙ», ισχύος 400 ΜW, έξι ορυχεία λιγνίτη, καθώς και τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής, ισχύος 400 MW, δηλαδή τι πάει στην μεν και παραμένει στη δε.

Στόχος είναι οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ» να κινηθούν με γοργούς ρυθμούς μεν, αλλά και χωρίς βιαστικές κινήσεις, ώστε η απόσχιση να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να ακολουθήσει ο διαγωνισμός για την πώληση της εταιρείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ κ. Αρθρούρου Ζερβού, η «μικρή ΔΕΗ» -για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων- θα περιλαμβάνει το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Επίσης προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας επίσης στο χαρτοφυλάκιό της και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η επιχείρηση. Συνεπώς, τόσο το παραγωγικό μείγμα όσο και η πελατειακή βάση της «μικρής ΔΕΗ», θα αντικατοπτρίζουν αναλογικά τα αντίστοιχα τμήματα της ΔΕΗ.
 
 http://www.protothema.gr/economy/article/433012/etos-orosimo-to-2015-gia-tin-polisi-tis-mikris-dei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News