Dei Energy News

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΗ: Στο βάθος έκτακτο μέρισμα


Ένα από τα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ,
που πέρασε σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας των αποφάσεων που αφορούσαν στο ρεύμα της βιομηχανίας, ήταν η έγκριση της καταβολής του αναλογούντος φόρου με συντελεστή 19% επί των αφορολόγητων αποθεματικών ύψους  104.885.971,08 ευρώ, με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4172/2013.
Η απόφαση αυτή επιβλήθηκε καθώς άλλαξε η νομοθεσία, με αποτέλεσμα οι εταιρείες που τηρούν αφορολόγητα αποθεματικά να πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν. Η ΓΣ αποφάσισε λοιπόν τα αποθεματικά ύψους 104,8 εκατ. ευρώ να..
φορολογηθούν με συντελεστή 19%, αφήνοντας 84,9 εκατ. ευρώ ελεύθερα φορολογίας  και χωρίς να υπάρχει χρονικός περιορισμός για να αποφασιστεί η διάθεσή τους.
Τι εξυπηρετεί η απόφαση αυτή  και γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους μετόχους της ΔΕΗ;
Μετά τη φορολόγηση των αποθεματικών, οι επιλογές πλέον για τα κεφάλαια αυτά, είναι είτε να προχωρήσει κεφαλαιοποίηση με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής ή να γίνει επιστροφή κεφαλαίου.
Ουσιαστικά η επιλογή για φορολόγηση των αποθεματικών με συντελεστή 19% -καθώς δεν περιλαμβάνει κάποιο χρονικό περιθώριο- επιτρέπει στη διοίκηση της ΔΕΗ να αποφασίσει χωρίς πίεση ποια είναι η καλύτερη επιλογή.
Όπως εξηγούσαν πηγές της εταιρείας, εάν έπρεπε να ληφθεί απόφαση σήμερα, με δεδομένες τις συνθήκες ρευστότητας της αγοράς, θα ήταν μονόδρομος η κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών. Ωστόσο καθώς δεν υπάρχει χρονική πίεση, τα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν να προχωρήσει μια πιθανή επιστροφή κεφαλαίου που θα ανταμείψει τους μετόχους.
Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξει βελτίωση στην αγορά...

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News