Dei Energy News

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

«Οι αγώνες χρειάζονται ενότητα και συμμετοχή»




Χαιρετισμός Πρόεδρου ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Σταμάτη Ρέλια
στο Γ.Σ. ΕΤΕ/ΔΕΗ
 

Πρόεδρε ΕΤΕ/ΔΕΗ

Γραμματέα ΕΤΕ/ΔΕΗ
Εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΔΕΗ 
Πρόεδρε ΑΔΜΗΕ
Πρόεδρε ΔΕΔΔΗΕ
Γενικοί Διευθυντές

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Έχουν περάσει μόλις λίγα 24ωρα από την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, ενός βαθιά αντιλαϊκού προϋπολογισμού που φορτώνει νέα βάρη, νέους φόρους και μειώσεις στην εργατική τάξη. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση σκληρής, βάρβαρης επίθεσης των δανειστών ενάντια στα εισοδήματα των ανθρώπων του μόχθου. Και δεν είναι μόνον όσα φέρνει ..
ο νέος προϋπολογισμός αλλά και όσες απειλές εκτοξεύουν οι τροϊκανοί για τα ζητήματα των συντάξεων, των επιδομάτων αλλά και των επιπλέον καθολικών και οριζόντιων φόρων που όπως είναι γνωστό πλήττουν βαρύτατα τους μισθοσυντήρητους.
Μ΄αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω το Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕ/ΔΕΗ , του μεγαλύτερου συλλόγου στη δύναμη της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ , ενός σωματείου με έντονη και πολύπλευρη αγωνιστική δράση στη διάρκεια των 37 χρόνων που υπάρχει και λειτουργεί , εκπροσωπώντας τους χιλιάδες συναδέλφους τεχνικούς του Ομίλου ΔΕΗ.
Αγαπητέ πρόεδρε, αγαπητέ γραμματέα, συνάδελφοι και συναδέλφισες,
Η καταιγίδα των μέτρων λιτότητας, η ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, η ανεργία που θέριεψε αυτά τα χρόνια και οδήγησε στο περιθώριο το 1/3 του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και ΚΥΡΙΩΣ μετέτρεψε σε εφιάλτη τη διαβίωση για χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες, είναι τα βασικά στοιχεία μιας εικόνας που δεν πρέπει να φεύγει ούτε στιγμή από το μυαλό μας. Ειδικά, όλων όσων είμαστε σε αυτή την αίθουσα, όλων όσοι με τη συμμετοχή μας στα συνδικάτα εκπροσωπούμε χιλιάδες συναδέλφους μας. Πολύ περισσότερο τώρα, που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση. Την ώρα που οι πρόθυμοι συνεργάτες των διεθνών τοκογλύφων αναζητούν τρόπους για να εξουδετερώσουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων, πετσοκόβοντας βασικά εργατικά δικαιώματα, δικαιώματα που αναγνωρίζει και προστατεύει το Σύνταγμα. 

Συνάδελφοι,
Είναι η πρώτη φορά στην διαδρομή της ΔΕΗ, της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε, που ο κίνδυνος διάλυσης είναι τόσο καθαρός. Αρκετές φορές στο παρελθόν η ΔΕΗ βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Αυτή η ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων μετράει πάνω από 30 χρόνια…
Όμως αυτή τη φορά η καταστροφική επιλογή της διάλυσης του Ομίλου ΔΕΗ είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, πράγμα που αποδεικνύει η βιασύνη της αλλά και η εμμονή για συγκεκριμένες αποφάσεις, δήθεν για «άνοιγμα της αγοράς» και «ανάπτυξη του ανταγωνισμού».
Αυτό που όλοι γνωρίζουμε και το διαπιστώνουν πια ακόμα και οι πιο δύσπιστοι είναι ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση εκποίησης των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
Μια πολιτική ενάντια στη βασική λειτουργία του κράτους που οικοδομήθηκε μεταπολεμικά στην Ευρώπη, δηλαδή τον κεντρικό ρόλο του κράτους στη διανομή και προσφορά βασικών αγαθών για τους πολίτες. 
Είναι μια επιλογή ενάντια στη δική μας θέση για τη σπουδαιότητα των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα και τη σημασία της διατήρησης αυτού του ρόλου προς όφελος των πολιτών και γενικότερα της κοινωνίας.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ, μιας βασικής υποδομής για την ασφαλή μεταφορά και τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια καταστροφική επιλογή καθώς η κυβέρνηση θέλει να εκχωρήσει ένα φυσικό μονοπώλιο σε ιδιώτες με όσες βλαπτικές αλλαγές σημαίνει αυτό. Ανάλογα βλαπτική είναι και η δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης εταιρίας, της μικρής ΔΕΗ.
Το πρόβλημα δεν είναι η απόσχιση του 30%, αλλά η ουσιαστική αποδιοργάνωση μιας μεγάλης επιχείρησης, μιας καλοκουρδισμένης μηχανής που για εξήντα και πλέον χρόνια εγγυάται την ασφαλή τροφοδοσία των καταναλωτών σε όλη την επικράτεια.
Και βέβαια είναι κρίσιμο να απαντηθεί
γιατί μια κυβέρνηση να πουλήσει μια βασική υποδομή, μια επιχείρηση που ο ετήσιος τζίρος της προσεγγίζει το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και η οποία παράλληλα παίζει πολλαπλά καθοριστικό ρόλο στην Εθνική Οικονομία
Όταν ο Όμιλος ΔΕΗ
επενδύει κατά μέσο όρο ένα δισ. ευρω ανα έτος
δημιουργεί θέσεις εργασίας, άμεσες αλλά και έμμεσες
υποστηρίζει τις τοπικές οικονομίες
συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα

Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει πειστική απάντηση. Ανάλογα, δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί η ΔΕΗ πρέπει να θυσιαστεί στο όνομα του ανοίγματος της αγοράς.
Ακόμα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντήσει στην υποχρέωση που έχει για την επικαιροποίηση της ενσωματωμένης ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζομένων της Επιχείρησης στη ΔΕΗ, μιας περιουσίας που σχηματίστηκε με τις ασφαλιστικές εισφορές στη διάρκεια των 60 και πλέον χρόνων και αναγνωρίστηκε με νόμο της Βουλής των Ελλήνων.
Τελικά, με τις κατά καιρούς ρυθμίσεις που έγιναν η ΔΕΗ σηκώνει όλο το βάρος της δήθεν απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, εξασφαλίζει τα έσοδα των ιδιωτών (δηλαδή των ανταγωνιστών της )  και συσσωρεύει χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς. Αυτή τη στιγμή τα «φέσια» στη ΔΕΗ ξεπερνούν το 1,7 δισ. ευρω , πλησιάζουν δηλαδή το 30% του κύκλου εργασιών της εταιρίας!
Οι δημοπρασίες ενέργειας από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, τα γνωστά ΝΟΜΕ, είναι ακόμη μια ρύθμιση από τις «γνωστές» που γίνονται για να ωφεληθούν όλοι οι άλλοι εκτός από τη ΔΕΗ.

Συνάδελφοι, συναδελφισσες,

Γνωρίζετε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες κατάρτισης της νέας Συλλογικής Σύμβασης. Ήδη, από τις αρχές του καλοκαιριού είχαμε ξεκινήσει την επεξεργασία των θέσεων μας και των προτάσεων μας προς τη Διοίκηση και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Εκτιμώ ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Πιστεύω, ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση θα είναι μια ικανοποιητική εξέλιξη για όλους μας μετά από μια δύσκολη τετραετία επώδυνων αλλαγών και μειώσεων για τα εισοδήματά μας.
Βασική αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης (και εδώ θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που συμμετέχουν στην ομάδα ) είναι η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας που προβλέπονται στον ΚΚΠ. Επιπρόσθετα, η διασφάλιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Με βάση αυτά στοχεύουμε στην προστασία των μισθών μας και των επιδομάτων και διεκδικούμε την κατοχύρωση ενός επιπέδου αμοιβών που δεν θα κινδυνεύει από τις ρυθμίσεις που επέβαλαν οι γνωστοί μνημονιακοί νόμοι.
Διαπραγματευόμαστε ακόμα την πρόσθετη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ένα αίτημα πιεστικό για όλους εμας που εργαζόμαστε κάτω από αντίξοες και δύσκολες συνθήκες αλλά και αρκετά ώριμο καθώς είναι μια παροχή που εφαρμόζεται στις περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις όχι μόνον στο εξωτερικό αλλά και στην πατρίδα μας. Η εξέλιξη του θέματος δικαιώνει την πρωτοβουλία μας να το θέσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα για μας είναι το ζήτημα των προσλήψεων.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι πλέον σε τέτοιο βαθμό που σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν αδύνατη την ασφαλή εργασία αλλά και τη λειτουργία τμημάτων και ολόκληρων εγκαταστάσεων. Η υποστελέχωση είναι κρίσιμος παράγοντας που διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων και δυστυχώς έχουμε πολλά τέτοια.
Στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας ο αριθμός των εργαζομένων στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, μειώνεται συνεχώς. Από τους 36.670 εργαζόμενους που είχε η ΔΕΗ το 1994, σήμερα έχει περίπου τους μισούς. Και αυτή η τεράστια μείωση του προσωπικού έγινε παρά την αύξηση των καταναλωτών και την ανάπτυξη των εργοστασίων, των εγκαταστάσεων και των δικτύων.
Όμως σαν εργατικό κίνημα δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι μπροστά στην ανεργία και τη φτώχεια που δοκιμάζει χιλιάδες νοικοκυριά στην πατρίδα μας. Το αίτημά μας για προσλήψεις προσωπικού αντανακλά αυτή την ευαισθησία μας και αυτό που ζητάμε είναι Προσλήψεις αντί Υπερωριών. 
Γιατί δεν είναι δυνατόν την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποι μας αδυνατούν να προσφέρουν τα αναγκαία στα παιδιά τους, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας να δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε υπερωρίες.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ζητάμε το κόστος των υπερωριών να αξιοποιηθεί για προσλήψεις νέων εργαζομένων όχι γιατί μας φτάνουν αυτά που παίρνουμε αλλά γιατί είμαστε και εμείς εργαζόμενοι και άνθρωποι και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είναι κανείς άνεργος χωρίς εισόδημα.
Και βέβαια θέλουμε θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και όχι σύγχρονους σκλάβους όπως πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι συμβαίνει στους εργάτες των εργολάβων που όχι μόνον αμείβονται με πενιχρούς μισθούς αλλά πολλές φορές μένουν απλήρωτοι για μήνες ή ακόμα εκβιάζονται και ζουν κάτω από απειλές με μεγαλύτερη από αυτές την  απειλή της απόλυσης.

Συνάδελφοι,
Έχουμε χρέος απέναντι στους συναδέλφους μας να ανασυνταχτούμε. Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων δεχθήκαμε μια πρωτοφανή επίθεση , μια καταιγίδα μέτρων και πολιτικών που μας αιφνιδίασε.
Μια επίθεση που βρήκε το εργατικό κίνημα αποδυναμωμένο, απροετοίμαστο και χωρίς την οργάνωση και τις εφεδρείες που θα έπρεπε να έχει.
Έχουμε όλοι ευθύνες αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα της απόδοσης ευθυνών. Αυτό που χρειάζεται το εργατικό κίνημα της πατρίδας μας αλλά και ειδικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δώσουμε χώρο στην ανανέωση και την ανασύνταξη και να οργανωθούμε καλύτερα ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες και στις απαιτήσεις των συναδέλφων μας.
Με την ευθύνη της εντολής που πήραμε από το 36ο Συνέδριο προχωράμε στην οργανωτική ανασυγκρότηση της Ομοσπονδίας αφήνοντας πίσω μας προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν και είχαν φτάσει να απειλούν την ύπαρξη της ΓΕΝΟΠ.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναγνωρίσω την υποστήριξη της ΕΤΕ/ΔΕΗ στην Ομοσπονδία στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων όταν η τακτική ορισμένων Σωματείων-Μελών να αγνοούν τις καταστατικές τους υποχρεώσεις οδήγησε σε οικονομική ασφυξία την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή προσπαθούμε να βάλουμε τάξη σε θέματα και υποχρεώσεις του παρελθόντος. Το ζήτημα του ΟΚΔΕ είναι ένα από αυτά. Πιστεύω ότι στην προσπάθεια αυτή αξίζει να δώσουμε μια ευκαιρία ώστε με βάση συγκεκριμένους κανόνες και μέσα από μια διαφανή λειτουργία να φανούμε χρήσιμοι στους χιλιάδες συναδέλφους μας.
Πιστεύω, ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το συνέδριο μέχρι σήμερα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Καταφέραμε να κάνουμε το νοικοκύρεμα που είχαμε υποσχεθεί στα οικονομικά της Ομοσπονδίας αλλά δεν μείναμε σε αυτό. Προχωρήσαμε και στη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων έτσι ώστε να είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων. Ακόμα, πήραμε αποφάσεις και τις υλοποιήσαμε για τον εξορθολογισμό η ακόμα και τη μείωση των λειτουργικών δαπανών της ΓΕΝΟΠ.

Θα αναλάβουμε ως Ομοσπονδία και άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήραμε στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και στην κατεύθυνση της συσπείρωσης των σωματείων και κυρίως των φυσικών μελών, δηλαδή των συναδέλφων μας. Η νέα δομή των Περιφερειακών Γραφείων αλλά και η πρόθεσή μας για πιο συχνές συναντήσεις και ενημέρωση, πιστεύω ότι θα συμβάλλουν σε αυτό το στόχο. Όμως είναι βασικό να μην ξεχνάμε ότι ως εκπρόσωποι των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ πρέπει να ακούμε τους συναδέλφους μας για να μπορούμε να  είμαστε χρήσιμοι, να μπορούμε να αξιολογήσουμε τα αιτήματά τους και να τα υποστηρίξουμε. Η ανάγκη για συσπείρωση και συμμετοχή περνά μέσα από τη δική μας συμπεριφορά και δράση.
Με μια αμφιλεγόμενη κίνηση που μάλλον αποδεικνύει πανικό, η κυβέρνηση αποφάσισε να μας επιστρατεύσει τον περασμένο Ιούλιο στην κορύφωση των απεργιακών μας κινητοποιήσεων. Καταθέσαμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την οποία ζητάμε την ακύρωση της επιστράτευσης ως παράνομης και αντισυνταγματικής. Παράλληλα, κινηθήκαμε και στο πολιτικό επίπεδο (υπουργεία, πολιτικά κόμματα) χωρίς μέχρι τώρα να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε πάρει.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,
Μπροστά μας έχουμε να δώσουμε νέους αγώνες. Όμως οι αγώνες χρειάζονται ενότητα και συμμετοχή και χρειάζεται να παλέψουμε και για τα δυο.
Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News