Dei Energy News

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Νομοσχέδιο για αέριο: Περνά από τον ΑΔΜΗΕ στον ΛΑΓΗΕ η διαχείριση των ΑΠΕ


Απαλάσσεται ο ΑΔΜΗΕ από τυχόν μελλοντικές επισφάλειες, καθώς μεταφέρεται στον ΛΑΓΗΕ η διαχείριση και αρμοδιότητα είσπραξης του ΕΤΜΕΑΡ καθώς και των λοιπών τελών που χρηματοδοτούν τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.
Πρόκειται για ρύθμιση που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα του φυσικού αερίου, μαζί με την τακτοποίηση και μιας σειράς εκρεμμοτήτων σχετικά με την απόσχιση παγίων του ΑΔΜΗΕ.
Αρχικά η κατάθεση του νομοσχεδίου προγραμματιζόταν για την εβδομάδα που διανύουμε, αυτό ωστόσο θα γίνει μάλλον την ..
προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη, καθώς μέχρι και χθες το μεσημέρι το ΥΠΕΚΑ δεν είχε παραλάβει την έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μόλις αυτό συμβεί, το ΥΠΕΚΑ θα την επεξεργαστεί, εν συνεχεία θα μαζέψει υπογραφές από οκτώ συνολικά υπουργούς (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, κα) και από εβδομάδα θα καταθέσει το νομοθέτημα στη Βουλή.
Το ζήτημα των τυχόν μελλοντικών επισφαλειών του ΑΔΜΗΕ αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα που είχαν θέσει στο πλαίσιο του διαγωνισμού -για την αγορά του 66% της εταιρείας- οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες, ζητώντας συγκεκριμένες εγγυήσεις.
Οι επισφάλειες αφορούν ένα ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ τον μήνα περίπου που αντιστοιχεί στο ΕΤΜΕΑΡ. Πρόκειται για το τέλος που πληρώνουν όλοι οι  καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, και το οποίο έως σήμερα μεταβιβάζεται από τη ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ και από εκεί στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για να καταλήξει στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Δεδομένου ότι η ΔΕΗ παρακρατεί το ποσό που αντιστοιχεί στο ΕΤΜΕΑΡ από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, δημιουργείται έλλειμμα και στον ΑΔΜΗΕ και στον ΛΑΓΗΕ. Η εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ στο συγκεκριμένο θέμα τελειώνει με την εν λόγω ρύθμιση.
Από εκεί πέρα το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει :
- Παράταση για 20 έτη των αδειών των παλαιών ΕΠΑ.
- Μείωση του τέλους διανομής σε σχέση με τα 4 ευρώ/ MWh που προέβλεπε η διαβούλευση. Από 0,75 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι σήμερα, το τέλος διανομής αυξάνεται στα 1,2 ευρώ η μεγαβατώρα για τους υφιστάμενους επιλέγοντες πελάτες της ΔΕΠΑ και των ΕΠΑ. Οσο για όλες τις υπόλοιπες βιομηχανίες- αυτές δηλαδή που θα γίνουν μελλοντικά επιλέγοντες πελάτες των ΕΠΑ- το τέλος διανομής αυξάνεται στα 3,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρόκειται ως γνωστόν για προσωρινή τιμή που θα ισχύσει μέχρι να εκδώσει η ΡΑΕ τα τελικά της τιμολόγια.
- Αυτονομία στη θέρμανση, με μικροβελτιώσεις έναντι της αρχικής προβληματικής ρύθμισης.
- Ρυθμίσεις για το net metering, δηλαδή του θεσμού της αυτοπαραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ και του εν συνεχεία συμψηφισμού με τους λογαριασμούς ρεύματος.
- Ρυθμίσεις για τη χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News