Dei Energy News

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

«Μυρίζει μπαρούτι» - Αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα ΛΑΓΗΕ εναντίον ΑΔΜΗΕ


Διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει εκ νέου ενσκήψει στην ενεργειακή αγορά και έχει οδηγήσει σε νέο κύκλο αυξημένων υπερημεριών στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ. Και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, κάθε πλευρά προσπαθεί να καλύψει τα νώτα της. Μετά τις προειδοποιήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, και όσο αυξάνει η πίεση από τους παραγωγούς και τους φορείς τους, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ προχωρά στις νομικές κινήσεις που είχε προαναγγείλλει.
Έτσι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, μιλώντας στο energypress, κύκλοι της διοίκησης του Λειτουργού, οι νομικοί σύμβουλοι του ..
ΛΑΓΗΕ έχουν ετοιμάσει αγωγή και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του ΑΔΜΗΕ, διεκδικώντας, νομικά πλέον, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Διαχειριστή, που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ. Τα ένδικα αυτά μέσα δεν έχουν ακόμα ασκηθεί λόγω της αποχής των δικηγόρων, και θα ασκηθούν αμέσως μόλις επιτραπεί κάτι τέτοιο από τις υφιστάμενες διαδικασίες.
«Οι παραγωγοί ΑΠΕ, δικαιολογημένα βεβαίως, μας πιέζουν με κάθε τρόπο, μεταξύ άλλων και με νομικές κινήσεις των οποίων τα αποτελέσματα δεν τα γνωρίζουμε. Εάν, για παράδειγμα, βρεθούμε μπροστά σε κατασχέσεις, δεν θα κινδυνεύει μόνον η ισορροπία στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και η δυνατότητα του ΛΑΓΗΕ να πληρώνει στο πλαίσιο του Ημερήσιου Προγραμματισμού. Αυτό όλοι ξέρουν τι σημαίνει: Θα μπούμε σε ένα νέο φαύλο κύκλο που θα τινάξει στον αέρα την ενεργειακή αγορά και θα φτάσει, και πάλι, μέχρι τις υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ προς τους Ρώσους προμηθευτές της και συνεπώς θα τεθεί ζήτημα ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού». Με αυτά τα λόγια στέλεχος του ΛΑΓΗΕ εξηγεί στο energypress γιατί ο Λειτουργός προχωρά πλέον σε νομικές κινήσεις διεκδίκησης των οφειλομένων ποσών από τον ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι το Δεκέμβριο ο ΛΑΓΗΕ, μετά από εξώδικα που είχε στείλει αρχικά (όπως και τώρα), είχε προχωρήσει σε νομικές διεκδικήσεις.
Δραματική επιστολή
Το πρόβλημα ρευστότητας ξεκινάει ως γνωστόν από την αδυναμία της ΔΕΗ να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, καθώς έχουν εκτοξευθεί οι απλήρωτοι λογαριασμοί των καταναλωτών. Έτσι η ΔΕΗ δεν πληρώνει στον ΑΔΜΗΕ το ΕΤΜΕΑΡ για τους λογαριασμούς που δεν έχει εισπράξει και ο ΑΔΜΗΕ δεν πληρώνει  τα αντίστοιχα ποσά στον ΛΑΓΗΕ.
Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως είχε αποκαλύψει το energypress, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ είχε ζητήσει, με επιστολή της προς τον υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου, παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αυξάνει τις υπερημερίες στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ και δημιουργεί εκ νέου εκρηκτικό περιβάλλον.
«Είχαμε την προσδοκία να μην περνάμε τους 2 μήνες υπερημερία, καθυστέρηση που η αγορά θα μπορούσε να ανεχθεί. Παρόλα αυτά μπαίνουμε στους 4 μήνες υπερημερίας και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες», σημειώνε αρμόδιο στέλεχος του ΛΑΓΗΕ.
Ας σημειωθεί ότι, για να φτάσει στους δύο μήνες υπερημερίας ο ΛΑΓΗΕ θα χρειαστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 375 εκατ. ευρώ (σημειωτέον ότι Ιούλιος και Αύγουστος είναι μήνες με μεγάλα τιμολόγια για τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς ).  Μπορεί η ΔΕΗ να βρει αυτά τα χρήματα; Ο ΛΑΓΗΕ ζητάει από τον κ. Παπαγεωργίου να πιέσει προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, να δοθούν τα χρήματα που χρωστούν οι φορείς του δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ για ρεύμα που έχουν καταναλώσει, και τα οποία ξεπερνούν σήμερα τα 180 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, να προχωρήσει η ΔΕΗ σε ενίσχυση της ρευστότητάς της μέσω δανεισμού ή άλλων πρόσφορων τρόπων.
Ο ΛΑΓΗΕ ζητάει περεταίρω, να υπάρξει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για το 2015 που να προϋπολογίζει τις ανάγκες πληρωμών και τα απαιτούμενα έσοδα και να διασφαλίζει ότι θα υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια ώστε να πληρώνονται έγκαιρα οι παραγωγοί.

 http://www.energypress.gr/news/reuma/Myrizei-mparoyti-Agwgh-kai-asfalistika-metra-LAGHE-enantion-ADMHE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News