Dei Energy News

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Θησαυρό 580 εκατ. ευρώ φέρνει το 2015 στα ταμεία της ΔΕΗ


Συνθήκες απογείωσης της κερδοφορίας της ΔΕΗ, κατά 580 εκατ. ευρώ, δημιουργούνται για το 2015 καθώς η ΔΕΚΟ αναμένεται να επωφεληθεί τα μέγιστα από μια σειρά αλλαγών που αποφασίστηκαν το τελευταίο διάστημα στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα τα κέρδη της κρατικής εταιρείας αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας των νέων συνθηκών στην αγορά καυσίμων και την σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού ..
αερίου.
Το εξαιρετικά θετικό momentum για την εταιρεία αναγνωρίζεται από την αγορά με αποτέλεσμα ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους εξαιρετικά θετικές για την εταιρεία αναλύσεις. Χαρακτηριστικό είναι έκτακτο εσωτερικό σημείωμα της Alpha Finance το οποίο επισημαίνει ότι o συνδυασμός ευνοϊκών διεθνών εξελίξεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, της μείωσης των ανεξόφλητων λογαριασμών αλλά και των πρόσφατων νομοθετικών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων υπέρ της ΔΕΗ αναμένεται να αποφέρουν στη ΔΕΗ κάτι λιγότερο από 600 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Υπογραμμίζεται ότι οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις κινούνται επιβαρύνουν σημαντικά τη θέση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ, ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, ενώ και από την πλευρά της βιομηχανίας εκφράζονται ανησυχίες για τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και θέτουν υπό αμφισβήτηση την πολιτική μείωσης του ενεργειακού κόστους της των μεγάλων ενεργοβόρων καταναλωτών.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το note της Alpha Finance, τα 580 εκατ. ευρώ πρόσθετης κερδοφορίας της ΔΕΗ για το 2015 αναμένεται να προέλθουν κυρίως από μειώσεις στα κόστη της ΔΕΚΟ, και ειδικότερα από:
-Μείωση του κόστους πετρελαίου που προμηθεύεται η ΔΕΗ κατά 200 εκατ. ευρώ,
-Μείωση του κόστους φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ,
-Χαμηλότερο κόστος αγορών ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά άνω των 100 εκατ. ευρώ,
-Μειωμένες πληρωμές ισχύος προς τρίτους παραγωγούς κατά 80 εκατ. ευρώ,
-Χαμηλότερες προβλέψεις εξαιτίας της μείωσης του ρυθμού των ανεξόφλητων (ήδη οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις κατέγραψαν μικρή υποχώρηση ήδη στο τρίτο τρίμηνο του 2014) κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ στο εννεάμηνο ανακοίνωσε κέρδη EBITDA 794 εκατ. ευρώ (περιθώριο 18%) και καθαρά κέρδη προ φόρων 180 εκατ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχουν αποτυπωθεί στις καταστάσεις τα οφέλη που προβλέψει η Alpha Finance.
Πρέπει να σημειωθεί, εξάλλου ότι οι εξοικονομήσεις της ΔΕΗ από αγορές ενέργειας και χαμηλότερες πληρωμές ισχύος αποφασίστηκαν υπό την πίεση της Τρόικας ενώ και η ΔΕΗ είχε υποστηρίξει ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην ίδια κατεύθυνση. Στον αντίποδα ο λογαριασμός αναμένεται να επιβαρύνει πρωτίστως στους ιδιώτες παραγωγούς – ανταγωνιστές της, κάτι που υπογράμμισαν οι εκπρόσωποί τους στο συνέδριο Power and Gas την περασμένη εβδομάδα.
HSBC
Εκτός από την Alpha Finance και η HSBC στις αρχές της περασμένης εβδομάδας προσέθεσε τη μετοχή της ΔΕΗ στη λίστα επιλογών από τις αναδυόμενες αγορές GEMs Super 15. Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι ο κυριότερος καταλύτης για την πορεία της μετοχής παραμένει η πορεία της αποκρατικοποίησης, η οποία θα μπορούσε να αντιστραφεί εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση και η HSBC θεωρεί ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της κερδοφορίας, συνεκτιμώντας την εκκίνηση λειτουργίας της νέας μονάδας αερίου της Μεγαλόπολης. Σύμφωνα με την εκτίμηση της HSBC το περιθώριο EBITDA της εταιρείας αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από 17% το 2014 σε 20% το 2016.

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News