Dei Energy News

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Μαίνεται ο πόλεμος των λόμπι για το θέμα των ρύπων – Τι σημαίνει για την Ελλάδα


http://www.energypress.gr/
Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να συζητηθεί στα όργανα της Ε.Ε. το καυτό για την αγορά της ενέργειας ζήτημα των επεμβάσεων στο σύστημα δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Ο λόγος για την πρόταση της Κομισιόν για το λεγόμενο «set aside», δηλαδή την υποχρεωτική διακράτηση δικαιωμάτων εκπομπής που έχουν παραχωρηθεί στα κράτη. Στόχος του μέτρου είναι να δοθεί τεχνητή ώθηση στην αγορά των ρύπων, η οποία «χειμάζεται» σε τιμές της τάξης έως και κάτω από τα 7 ευρώ ο τόνος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.
Την Πέμπτη δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση, ωστόσο θα υπάρξει μια σαφής ένδειξη για το που κατευθύνονται τα πράγματα και πως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, με δεδομένο μάλιστα ότι τα λόμπι της κάθε πλευράς (ΑΠΕ, βιομηχανία) δίνουν μάχη χαρακωμάτων προκειμένου να περάσουν τις δικές τους θέσεις. 
Από τη μια πλευρά η αγορά των ΑΠΕ επιθυμεί διακαώς να περάσει η πρόταση της Κομισιόν, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτόματα ότι η πράσινη ενέργεια αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και η αγορά των ανανεώσιμων θα έχει νέα ώθηση. Στον αντίποδα οι καταναλωτές με αιχμή του δόρατος τη βιομηχανία, μιλούν για αθέμιτη παρέμβαση στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, που θα εκτινάξει τα κόστη και θα δημιουργήσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την παραγωγή στην Ευρώπη.
Πηγές που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα σε αυτήν την κρίσιμη φάση, αναφέρουν στο EnergyPress ότι αν και οι συσχετισμοί είναι σχεδόν ισοδύναμοι, στην παρούσα φάση φαίνεται να επικρατούν οι υπέρ του set aside φωνές.
Τι είναι
Η πρόταση τροποποίησης της οδηγίας για τις δημοπρασίες ρύπων που έχει υιοθετηθεί από την Κομισιόν στις 25 Ιουλίου χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί η οριστική απόφαση δίνει το δικαίωμα στην Κομισιόν για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς να αναιρέσει προσωρινά δικαιώματα εκπομπής μέσω εκτελεστικής απόφασης. Η πρόταση αναφέρει ότι τα δικαιώματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Στόχος είναι να περιοριστούν τα διαθέσιμα δικαιώματα εκπομπής ρύπων με στόχο να πιεστούν προς τα πάνω οι τιμές των EuA’s (European Allowances). Έχοντας φτάσει ακόμη και στα επίπεδα των 6,5 ευρώ ο τόνος, η αγορά σήμερα κινείται ανοδικά σε σχέση με τα χαμηλά του Ιουλίου. Τις προηγούμενες ημέρες οι δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ρύπων (και στη λεωφόρο Αθηνών) έγιναν πάνω από τα επίπεδα των 8 ευρώ ο τόνος. Μάλιστα στη δευτερογενή αγορά, προ ημερών έσπασε το φράγμα των 9 ευρώ, γεγονός που ερμηνεύεται και ως σημάδι ότι η αγορά προεξοφλεί την υιοθέτηση του set aside. Θυμίζουμε πάντως ότι την άνοιξη του 2011, ενάμιση χρόνο δηλαδή πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης του ETS, τα δικαιώματα είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα των 15 ευρώ ο τόνος.
Κόστος
Εκείνο πάντως που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις που συντελούνται σήμερα στις Βρυξέλλες, δεν είναι γράμμα κενό περιεχομένου για την Ελλάδα. Το αντίθετο μάλιστα, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του «πολέμου των λόμπι», θα επηρεαστούν αρνητικά ή θετικά και τα δεδομένα σε σχέση με τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν για παράδειγμα επικρατήσει το πράσινο λόμπι, τότε από 1ης Ιανουαρίου τα δικαιώματα εκπομπής θα αυξηθούν σημαντικά με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι υπολογισμοί για τα κόστη.
Έτσι για παράδειγμα τα κόστη παραγωγής της ΔΕΗ θα επιβαρυνθούν με περίπου 500 εκατ. ετησίως εφόσον οι τιμές των δικαιωμάτων «κάτσουν» στα 10 ευρώ ο τόνος, (χρειάζεται περίπου 50 εκατ. δικαιώματα ή 1,2 τόνους CO2 ανά mWh). Εάν δεν περάσει το set aside και επιστρέψουν οι τιμές στα χαμηλά των 7 ευρώ τότε το ετήσιο κόστος των ρύπων θα πέσει στα 350 εκατ. ευρώ ενώ αντίθετα εάν φτάσουμε στα επίπεδα των 15 ευρώ ο τόνος τότε το κόστος εκτινάσσεται στα 750 εκατ. ευρώ. Φυσικά όλα αυτά τα κόστη θα μετακυληθούν στην κατανάλωση άμεσα, σε καθεστώς «κοστοβαρών τιμολογίων».
Θυμίζουμε ότι το δηλωμένο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ είναι 72,16 ευρώ/mWh δηλαδή οι ρύποι μπορεί να αντιπροσωπεύουν από το 10 έως και το 20% του συνολικού κόστους ανάλογα με τη διαμόρφωση των τιμών.
Ελλάδα
Υπό τις συνθήκες αυτές, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει στη συζήτηση η ελληνική πλευρά. Εάν δηλαδή θα υποστηρίξει την άποψη υπέρ της υιοθέτησης του set aside ή θα ταχθεί με τις χώρες που αντιδρούν στο μέτρο επικαλούμενες την αύξηση που θα επέλθει στο κόστος ενέργειας.
Αξίζει να αναφέρουν ότι ο πλέον ισχυρός πόλος που αντιδρά στην πρόταση της Κομισιόν είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες κάνουν λόγο για καταστρατήγηση των βασικών αρχών της Ε.Ε. και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News