Dei Energy News

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Στη Βουλή ξανά η αντιπαράθεση για τη "μικρή ΔΕΗ" - Αισιόδοξος για το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ


Στη μάχη για το δημοψήφισμα που επιθυμεί να διενεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη "μικρή ΔΕΗ" στρέφονται πλέον τα βλέμματα, μετά τη λήξη της απεργίας των εργαζομένων της επιχείρησης, με την αντιπολίτευση να εμφανίζεται βέβαιη ότι υπάρχουν τα 120 "ναι" βουλευτών που θα δώσουν το πράσινο φως για να..
προχωρήσει η διαδικασία. 
Το Μαξίμου και η Χ.Τρικούπη υποδέχθηκαν με «ικανοποίηση» την απόφαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να κηρύξει τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής επιστράτευσης που αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου. 
Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν έκρυψαν και την «έκπληξή» τους για την άμεση συμμόρφωση των συνδικαλιστών και των «πολιτικών υποκινητών τους», δεδομένου ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χθες το πρωί ότι εάν ο ίδιος ήταν απεργός και λάμβανε φύλλο επιστράτευσης θα το έσκιζε. 
Ως εκ τούτου, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το μέτωπο κατά του νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίζεται τα επόμενα δύο 24ωρα από το Α΄ Θερινό Τμήμα, «έσπασε» πριν καλά-καλά συγκροτηθεί.
Αιτιολογεί δε την απόφαση για πολιτική επιστράτευση ως αναγκαίο κακό προκειμένου να μη πληγεί η τουριστική κίνηση, που βρίσκεται στο ζενίθ της, από μία πολιτικά υποκινούμενη απεργία – «οι απεργοί δεν έχουν εργασιακά αιτήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.
Αισιοδοξία ΣΥΡΙΖΑ
Η Κουμουνδούρου, πάντως, «διαβάζει» διαφορετικά την λήξη της απεργίας. Σε πρώτο επίπεδο, προβάλλει την απόφαση για επιστράτευση («η κυβέρνηση εκτέθηκε για άλλη μία φορά» κλπ), καθώς ο εργαζόμενος που θα αγνοούσε το φύλλο επίταξης θα αντιμετώπιζε την ποινή της απόλυσης.
Σε δεύτερο επίπεδο, προτάσσει τις προσεκτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μη κινδυνεύσει το (υπό διαμόρφωση, ακόμη) κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος εναντίον της «μικρής ΔΕΗ». 
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μία απεργιακή όξυνση θα μπλόκαρε βουλευτές από άλλα σχήματα της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητους, οι οποίοι έχουν εκφραστεί υπέρ του δημοσψηφίσματος. «Αυτό είναι το μείζον και σωστά η ΓΕΝΟΠ ανέστειλε την απεργία», έλεγαν χθες το βράδυ.
Κατά τους ίδιους, ο «μαγικός» αριθμός των 120 βουλευτών που απαιτείται για να προωθηθεί το αίτημα περί δημοψηφίσματος στην Βουλή, «έχει ήδη συγκεντρωθεί», καθώς έχουν ευοδωθεί οι συζητήσεις με 15 ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι θα προστεθούν στους 71 του ΣΥΡΙΖΑ, στους 13 της ΔΗΜΑΡ, στους 13 των ΑΝΕΛ και στους 12 του ΚΚΕ. 
Η προσπάθεια θα κορυφωθεί το επόμενο τριήμερο, ώστε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να δρομολογηθεί η διαδικασία κατάθεσης του αιτήματος. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Ολομέλεια θα πρέπει να συγκλιθεί εκτάκτως (σ.σ. η Βουλή λειτουργεί με Θερινά Τμήματα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου) ώστε να αποφασίσει, με 180 «ναι» την διενέργεια του δημοψηφίσματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News