Dei Energy News

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Φως για ΛΑΓΗΕ από ΦΠΑ, Hellas Power και χρέη Δημοσίου σε ΔΕΗ


Τρεις πηγές περιλαμβάνει το σχέδιο για ένεση ρευστότητας στο
λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Energy Press. Οι προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες και συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που έγινε μεταξύ του Γ. Στουρνάρα και του Μ. Παπαγεωργίου την περασμένη Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σαφές ποια μέτρα πέρασαν την κρησάρα του ΥΠΟΙΚ.
Ποιες είναι αυτές;
Η πρώτη έχει εν πολλοίς γίνει γνωστή και αφορά στην αποπληρωμή στη ΔΕΗ οφειλών του Δημοσίου, για τα οποία ζητείται να υπάρξει είτε μερική είτε ολική εξόφληση
Η δεύτερη αφορά στις επιστροφές ΦΠΑ που έχουν καθυστερήσει να καταβληθούν προς το ΛΑΓΗΕ και οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες μεταφράζονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ
Η τρίτη αφορά στα δεσμευμένα χρήματα που υπάρχουν σε λογαριασμό της εταιρείας Hellas Power. Πρόκειται για έναν λογαριασμό που περιλαμβάνει περίπου 35 εκατ. ευρώ που αφορούν σε καταβολές που έγιναν από πελάτες μετά το κλείσιμο του παρόχου. Ως εκ τούτου έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως από την αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος, ώστε τα χρήματα αυτά να καταβληθούν στο ΛΑΓΗΕ. Ωστόσο, παρά τη συναίνεση που έχει δώσει η αρχή για το άνοιγμα του λογαριασμού θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση από το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ανοίξουν οι τράπεζες το λογαριασμό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των τριών μέτρων – πιθανόν και ο συμψηφισμός των δημοτικών τελών που εισπράττει η ΔΕΗ με τις οφειλές των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων ύψους 128 εκατ. ευρώ – εφόσον εφαρμοστεί θα φέρει σημαντική ρευστότητα στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ. Κάποιες πηγές υπολογίζουν το συνολικό ποσό στα 300 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση βεβαίως ακόμη και με τα χρήματα αυτά, εκείνο που θα συμβεί είναι να υπάρξει μία σημαντική ανάσα ρευστότητα που θα μειώσει την καθυστέρηση που υπάρχει σήμερα στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ στους θερμικούς παραγωγούς και η οποία ξεπερνάει σήμερα τους τρεις μήνες, δημιουργώντας ντόμινο ασφυξίας στην αγορά.
Και βέβαια το πρόβλημα με τις οφειλές στην αγορά είναι – όπως τονίζουν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί – ότι με την πρακτική που συνεχίζει να εφαρμόζει η ΔΕΗ, το χρέος της αγοράς το επωμίζονται σε δυσανάλογο ποσοστό συγκριτικά με το μερίδιό τους οι ιδιώτες παίκτες της αγοράς.
Η τακτική αυτή βεβαίως – συμψηφισμοί – έχει καταγγελθεί και καταδικαστεί από τη ΡΑΕ, ενώ προ ημερών νέα καταγγελία κατατέθηκε και από τους εκπροσώπους των φωτοβολταϊκών με αφορμή την ενημέρωση του ΛΑΓΗΕ προς το ΥΠΕΚΑ η οποία ανέφερε ότι η ΔΕΗ προχωρά σε συμψηφισμό των τιμολογίων για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, στερώντας με αυτόν τον τρόπο έσοδα από τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News