Dei Energy News

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί «έφαγαν» τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ

Σε αδιέξοδο οδηγείται το γνωστό πρόβλημα ρευστότητας στην
ενεργειακή αγορά, καθώς για να λυθεί πρέπει να μπούν χρήματα στο σύστημα από κάποια πηγή και, παρά τις διάφορες προτάσεις που συζητούνται, δεν φαίνεται να υπάρχει στο προσκήνιο ρεαλιστική προοπτική.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ακόμα και η λύση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορέων του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, συνολικού ύψους περί τα 180 εκατ. ευρώ, λύση που εξαρτάται αποκλειστικά από κυβερνητικές αποφάσεις, στην πραγματικότητα δεν προχωρά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα υπό τον κ. Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών δεν δεσμεύθηκε για αποπληρωμή ούτε εκ μέρους των φορέων του στενού δημόσιου τομέα (περίπου τα μισά χρήματα από τα 180 εκατ. ευρώ). Συζητήθηκε όμως η πιθανότητα να δεσμευθούν τα αντίστοιχα ποσά απευθείας από τους προϋπολογισμούς τους του επόμενου έτους. Για τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα θεωρείται απίθανο να υπάρξει αποπληρωμή καθώς, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά παράγοντας που παρακολουθεί την πορεία των πραγμάτων, «όλοι προτιμούν να πληρώνουν άλλες υποχρεώσεις τους αφού ξέρουν ότι η ΔΕΗ δεν θα τους κόψει το ρεύμα».
Υπάρχουν κάποιες προοπτικές να λάβει δάνειο ο ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική 100% της ΔΕΗ) από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά αν τελικά παρθεί θα αφορά σε μελλοντικό χρόνο, και συνεπώς δεν βοηθάει στη λύση του άμεσου προβλήματος.
Εξαερώθηκε η αύξηση στα τιμολόγια
Την ίδια στιγμή το ταμείο της ΔΕΗ… δεινοπαθεί από τη διόγκωση των απλήρωτων λογαριασμών. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ξεπεράσει το 1,3 δις. ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση φέρεται να μην έχει επωφεληθεί τίποτα από την αύξηση που μπήκε στα τιμολόγια στην αρχή του χρόνου. Τα στελέχη της υπολόγιζαν ότι από την αύξηση θα μπούν στα ταμεία της ΔΕΗ περί τα 250 εκατ. ευρώ, πράγμα που δεν έγινε γιατί αυξήθηκαν κατά το ίδιο ποσό, ίσως και περισσότερο, οι απλήρωτοι λογαριασμοί.
Αγριεύει η κόντρα
Η ταμειακή ασφυξία της ΔΕΗ έχει οδηγήσει στο γνωστό ντόμινο χρεών: Η ΔΕΗ οφείλει στον ΑΔΜΗΕ και τον ΛΑΓΗΕ, εκείνοι προς τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και εκείνοι με τη σειρά τους προς την ΔΕΠΑ. Η καθυστέρηση που υπάρχει σήμερα στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους θερμικούς παραγωγούς ξεπερνάει τους τρεις μήνες. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι με την πρακτική των συμψηφισμών που συνεχίζει να εφαρμόζει η ΔΕΗ, το χρέος της αγοράς δεν «ισομοιράζεται» αλλά το επωμίζονται σε δυσανάλογο ποσοστό, συγκριτικά με το μερίδιό, τους οι ιδιώτες παίκτες της αγοράς.
Οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την παράκληση του ΥΠΕΚΑ για «χαμηλούς τόνους» αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένοι να βρεθούν υπόλογοι για ελλιπή εταιρικά αντανακλαστικά. Έτσι οι διοικήσεις των εταιρειών (δημόσιων και ιδιωτικών) προχωρούν σε εξώδικα, επιστολές και καταγγελίες, για να κινήσουν τα πράγματα, αλλά και για να  καλύψουν «τα νώτα τους».
Μικρή ανάσα
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι έχουν δρομολογηθεί δύο κινήσεις με μικρή –έστω - ταμειακή επίδραση. Η μία αφορά στις επιστροφές ΦΠΑ που έχουν καθυστερήσει να καταβληθούν προς το ΛΑΓΗΕ και η δεύτερη στα δεσμευμένα χρήματα που υπάρχουν σε λογαριασμό της εταιρείας Hellas Power. Πρόκειται για έναν λογαριασμό που περιλαμβάνει περίπου 35 εκατ. ευρώ που αφορούν σε καταβολές που έγιναν από πελάτες μετά το κλείσιμο του παρόχου. Ως εκ τούτου έχει ήδη δοθεί το πράσινο φως από την αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος, ώστε τα χρήματα αυτά να καταβληθούν στο ΛΑΓΗΕ. Ωστόσο, παρά τη συναίνεση που έχει δώσει η αρχή για το άνοιγμα του λογαριασμού θα πρέπει να δοθεί και η έγκριση από το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να ανοίξουν οι τράπεζες το λογαριασμό.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News