Dei Energy News

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΗ: Περιορισμός δραστηριοτήτων σε Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη λόγω ρύπανσης



Αυξημένες συγκεντρώσεις εσπνεύσιμων αιωρουμένων σωματιδίων παρατηρούνται τα τελευταία 24ωρα, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των σταθμών του δικτύου μέτρησης ποιότητας της ατμόσφαιρας που λειτουργεί η ΔΕΗ, στο λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας.
Το φαινόμενο παρατηρείται συστηματικά κάθε έτος αυτή την εποχή και οφείλεται στο συνδυασμό των καιρικών συνθηκών και των εποχικών δραστηριοτήτων, κυρίως του αγροτικού τομέα, και συγκεκριμένα:

1.Στις πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου (κατάσταση άπνοιας) και στη συχνή εναλλαγή της διεύθυνσής του μέσα στο 24ωρο, που έχει ως αποτέλεσμα το διασκορπισμό των αιωρούμενων σωματιδίων σε όλο το μήκος και το πλάτος του λεκανοπεδίου, αλλά όχι τη μεταφορά τους έξω από αυτό.
2. Στις θερμοκρασιακές αναστροφές, που εμποδίζουν κατά τις νυχτερινές ώρες κυρίως, την καθ΄ ύψος ανάδευση των αερίων μαζών, επιτείνουν τη συσσώρευση των αιωρουμένων σωματιδίων σε χαμηλό ύψος σε όλη την έκταση της κοιλάδας.
3. Στην παρατεταμένη, με μικρά διαλείμματα, έλλειψη βροχοπτώσεων που έχει ως επακόλουθο την απουσία ενός σημαντικού παράγοντα καθαρισμού της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, με την ξηρότητα του εδάφους γίνεται εύκολη η επαναιώρηση των αιρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.
4. Στην εποχική καύση των καταλοίπων (καλαμιών) από τις καλλιέργειες σίτου, καλαμποκιού κλπ., στα χωράφια της περιοχής, από τις οποίες διασκορπίζονται σε χαμηλό ύψος σωματίδια καπνού σε όλη την έκταση του Λεκανοπεδίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
Η ΔΕΗ με την εκδήλωση του προβλήματος και λαμβάνοντας υπόψη την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες (αίθριος καιρός, απουσία βροχοπτώσεων και πολύ χαμηλές ταχύτητες ανέμου ή και άπνοιας), προχώρησε αμέσως στη λήψη μέτρων περιορισμού των δικών της δραστηριοτήτων, για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι τα ακόλουθα:

1. Μείωση του φορτίου των Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.
2. Εντατικοποίηση των διαβροχών σε όλα τα Ορυχεία.
3. Περιορισμό στο απολύτως απαραίτητο της δραστηριότητας του ντιζελοκίνητου εξοπλισμού των Ορυχείων (εργολάβοι) για το διήμερο 25-26/10/2013.
Παράλληλα, η ΔΕΗ απευθύνει έκκληση για την άμεση διακοπή της καύσης των καλαμιών στα χωράφια της περιοχής και την ορθή λειτουργία των οικιακών συσκευών θέρμανσης με καύση βιομάζας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News