Dei Energy News

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΗ: Υψηλό μέρισμα αναμένουν οι αναλυτές από πώληση ΑΔΜΗΕ

«Θετικό καταλύτη» για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και την
διανομή υψηλών μερισμάτων, θεωρεί ανάλυση της Goldman Sachs την ιδιωτικοποίηση της 100% θυγατρικής της ΑΔΜΗΕ, στην οποία έχει μεταβιβαστεί το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με την Goldman, με δεδομένο ότι το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της ΔΕΗ, θα θελήσει να εισπράξει μέρος του τιμήματος της διάθεσης, εκτιμάται ότι το μέρισμα που θα αφορά την οικονομική χρήση 2014, θα είναι σημαντικά αυξημένο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το επιπλέον μέρισμα από τη διάθεση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τη διάθεση του 30% της παραγωγικής υποδομής, του συστήματος διανομής και του πελατολόγιου, θα κυμαίνεται γύρω στα 3 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ανάλυση προσδιορίζει σε 5,2 ευρώ ανά μετοχή, τη συμμετοχή της δραστηριότητας της μεταφοράς, στην τιμή της μετοχής η οποία κυμαίνεται στα επίπεδα των 9,70 ευρώ.
Παρόλα αυτά η ανάλυση κρατάει επιφυλάξεις ως προς την δυνατότητα να προχωρήσει το συνολικό σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων του ηλεκτρικού τομέα. Όπως σημειώνει σχετικά, παραμένουν ορισμένα ρίσκα και αβεβαιότητες για την ταχύτητα προώθησης του συνολικού σχεδίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία, ας σημειωθεί αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση.
Έτσι επισημαίνει η ανάλυση ότι προκειμένου να κάνει περισσότερο σίγουρες προβλέψεις, θα αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης και της Ρυθμιστικής Αρχής προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και της μεταρρύθμισης της αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση ανάλυση της ίδιας εταιρείας του περασμένου Αυγούστου, η αξία της ΔΕΗ, με βάση, αποκλειστικά τα οικονομικά της στοιχεία, υπολογίζεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Για την εξαγωγή του ποσού αυτού λαμβάνει υπόψη αξία λειτουργικών δραστηριοτήτων (παραγωγή λιγνίτη, παραγωγή, μεταφορά, διανομή, προμήθεια) σε 7,71 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό αφαιρεί 4,91 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στο χρέος και 488 εκατομμύρια στις προβλέψεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις υποχρεώσεις έναντι της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (ανάπλαση ορυχείων κλπ).
Η προετοιμασία
Σε ό,τι αφορά στην προεργασία για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, επεξεργάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου η εταιρεία να απαλλαγεί από υποχρεώσει, οι οποίες απορρέουν από το ρόλο ως διαχειριστή εισπράξεων από το σύστημα και οφειλών έναντι παραγωγών (ΑΠΕ).
Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να απαλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ από βάρη τα οποία έχουν προκληθεί από τη δραστηριότητα αυτή, την οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Λειτουργός της Αγοράς - ΛΑΓΗΕ.
Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News