Dei Energy News

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΗ: Να περάσει στον ΛΑΓΗΕ η πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης


Να πάψει να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με την πληρωμή των
φωτοβολταϊκών στέγης επιδιώκει πλέον η ΔΕΗ, στο βαθμό που δεν της επιτρέπεται να συμψηφίζει τα ποσά που οφείλει στον ΛΑΓΗΕ με εκείνα που πρέπει να πληρωθεί από τον ΛΑΓΗΕ για τις καταβολές που κάνει προς τους ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών στέγης.

Με δεδομένη την ταμειακή ασφυξία που έχει η ΔΕΗ, δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο status. «Εμείς βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου είμαστε υποχρεωμένοι να συμψηφίζουμε την κατανάλωση του ιδιοκτήτη με την παραγωγή του και να πληρώνουμε τη διαφορά χωρίς καμία καθυστέρηση. Για να το κάνουμε όμως αυτό πρέπει επίσης να πληρωνόμαστε άμεσα, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν… » δηλώνουν στελέχη της επιχείρησης στο Εnergypress, αιτιολογώντας το γιατί προχωρούν σε συμψηφισμό με τα οφειλόμενα από τον ΛΑΓΗΕ. Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ έχει ήδη προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, είτε να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση και να επιτρέπεται στη ΔΕΗ να καθυστερεί τις πληρωμές προς τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, είτε να απεμπλακεί εντελώς η ΔΕΗ από τη διαδικασία αυτή και να περάσουν και οι στέγες στην αρμοδιότητα του ΛΑΓΗΕ.
Είτε το ένα γίνει όμως είτε το άλλο, οι 45.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έβαλαν φωτοβολταϊκά στη στέγη τους θα περάσουν σε μια νέα κατάσταση που θα χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις στις πληρωμές, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους επενδυτές φωτοβολταϊκών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση λόγω του πλήθους των ενδιαφερόμενων, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι το ΥΠΕΚΑ θα αποφύγει πάση θυσία να αλλάξει οτιδήποτε.
 
Το ιστορικό
Όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες ημέρες, η ΔΕΗ δεν καταβάλλει στον ΛΑΓΗΕ το σύνολο των ποσών που χρωστάει, κάνοντας συμψηφισμό με τα ποσά που πρέπει να λάβει από τον Λειτουργό για την πληρωμή των φωτοβολταϊκών στέγης. Παρακρατά δηλαδή τα αντίστοιχα ποσά  (παρότι δεν καταβάλει στους παραγωγούς το σύνολό αυτής της αξίας αλλά τη διαφορά ανάμεσα στην αξία του ρεύματος που παράγουν και στην αξία του ρεύματος που καταναλώνουν).
Ο Κώδικας λειτουργίας της αγοράς όμως, προβλέπει άλλα και δεν επιτρέπει τον συμψηφισμό. Πρόκειται μάλιστα για έναν κώδικα που τέθηκε δύο φορές σε διαβούλευση από το λειτουργό της αγοράς ενώ στη συνέχεια το κείμενο με τις αλλαγές εστάλη προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας ή διαφωνίας από τους συμμετέχοντες, παρά μόνο δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ. Στο μεσοδιάστημα όλοι οι συμμετέχοντες έχουν υποχρέωση να τον τηρούν.

 http://energypress.gr/news/reuma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News