Dei Energy News

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Εξοικονομώντας ενέργεια στην Ελλάδα, αυξάνονται οι λογαριασμοί




Η καλύτερη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι βιομηχανίες δεν έχουν επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η ΕΛΒΑΛ διαβάζουμε ότι όχι μόνο έχει επενδύσει, αλλά έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωσή της σε ηλεκτρισμό και αέριο, σε σημαντικά ποσοστά της τάξης του 20 και του 30% τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Να αυξηθούν τα κοστολόγια.
Αιτία; Τα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, οι υψηλοί συντελεστές Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, οι χρεώσεις δικτύων, τα τέλη ΕΤΜΕΑΡ, οι χρεώσεις ΥΚΩ.
Και για το φυσικό αέριο, το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε υψηλές τιμές, ενώ και οι όποιες εκπτώσεις, δίνονται πρώτα σε όλους τους άλλους (ηλεκτροπαραγωγούς, ΕΠΑ) και τελευταία στη βιομηχανία.
Το ρεπορτάζ πάντως παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:
ΕΛΒΑΛ: Επενδύει στην εξοικονόμηση, αλλά το κόστος ενέργειας αυξάνει
Στο πλαίσιο του διαλόγου για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, που θεωρείται από τα πλέον υψηλά στην Ευρώπη τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο ρεύμα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τοποθετήθηκαν αρνητικά και άσκησαν κριτική υποστηρίζοντας ότι η βιομηχανία δεν έχει κάνει περιβαλλοντικές επενδύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας.Χθες, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛ, κλήθηκαν να κάνουν μια επιτόπια ξενάγηση, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας και περιβαλλοντικών φορέων που ασχολούνται ακριβώς με θέματα πράσινης πολιτικής και ενεργειακής αποδοτικότητας, προκειμένου να δουν από κοντά τι έχει κάνει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες που καλείται να ανταγωνιστεί στην κυριολεξία με ανταγωνιστικό μειονέκτημα εξαιτίας του οικονομικού βάρους που προκαλεί η ακριβή ενέργεια στην παραγωγή. Και παρά τις επενδύσεις που έχουν γίνει τα προβλήματα παραμένουν και δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΒΑΛ Κωνσταντίνου Κατσαρού, που είναι ταυτόχρονα και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ευρωπαϊκής ένωσης αλουμινίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της παραγωγής στην Ευρώπη. Όπως είπε το ανταγωνιστικό μειονέκτημα μιας εταιρείας αλουμινίου, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στην ΕΕ είναι τεράστιο: για το κόστος της ενέργειας μια ευρωπαϊκή εταιρεία σε σύγκριση με μια εταιρεία που έχει έδρα στον Κόλπο έχει μεγαλύτερο κόστος 460 δολάρια τον τόνο. Με τη διεθνή τιμή του αλουμινίου στα 1850 δολάρια πρόκειται για μια επιβάρυνση που αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής τιμής.

Επενδύσεις
Το ενδιαφέρον όμως είναι τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο όμιλος της ΕΛΒΑΛ, μια κατεξοχήν εξαγωγική εταιρεία, η οποία καλείται να λειτουργήσει με όρους διεθνούς ανταγωνισμού σε μια εξαιρετικά απαιτητική αγορά όπως είναι αυτή του αλουμινίου.

Μόνο τα τελευταία χρόνια από το 2007 έως το 2012 οι επενδύσεις που έγιναν ,οδήγησαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά τόνο προϊόντος σε μείωση άνω του 20%.
Συγκεκριμένα το 2007 η κατανάλωση ήταν περίπου 1MWh ανά τόνο ενώ το 2013 έχει φτάσει στις 740 KWh.
Αντίστοιχα και στο φυσικό αέριο, μέσω των επενδύσεων, έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης  του 30%. Έτσι ενώ το 2007 η κατανάλωση αερίου ανά τόνο προϊόντος ήταν 2.400MWh σήμερα έχει πέσει στις 1.740MWh με τάση περαιτέρω μείωσης της τάξης του 3-4% το χρόνο.

Οι επενδύσεις που έγιναν για να επιτευχθεί η μείωση της κατανάλωσης ήταν εκτεταμένες και δαπανηρές. Πρόκειται για επεμβάσεις που ξεκινούν από τα «βασικά» δηλαδή το φωτισμό, τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της πίεσης νερού, την τοποθέτηση πυκνωτών αντιστάθμισης και φτάνουν μέχρι την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών, τη χρήση κινητήρων inverter, αναγεννητικών inverter, την τοποθέτηση καμερών υπέρυθρων για έλεγχο απωλειών, τη χρήση σύγχρονων αεροσυμπιεστών, φίλτρων και συστημάτων επεξεργασίας νερού για την προστασία του περιβάλλοντος κλπ.
Αλλά και στο φυσικό αέριο , έχουν γίνει επενδύσεις για τη βελτίωση του συστήματος καύσεως με την τοποθέτηση καυστήρων που μειώνουν την κατανάλωση κατά 50% (αναγεννητικοί), χρησιμοποιούνται συστήματα υψηλής απόδοσης στους φούρνους κλπ. Σε πολλές διαδικασίες, η ΕΛΒΑΛ χρησιμοποιεί πιστοποιημένα τη λεγόμενη BAT (Best Available Technology – Καλύτερη Διαθέσιμη τεχνολογία στον κόσμο).
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και για το 2014, οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται ήδη σε στάδιο προετοιμασίας ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ευρώ.
Ανταγωνιστικότητα
Οι επενδύσεις αυτές σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, που καλείται να διεκδικήσει δουλειές στο εξωτερικό ανταγωνιζόμενη αντίστοιχες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Με το κόστος ενέργειας να αντιπροσωπεύει περίπου το 55% (30 – 35% φυσικό αέριο, 20-25% ηλεκτρισμός) οι επενδύσεις αυτές ήταν μονόδρομος. Ωστόσο οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια, τη φορολογία, τα τέλη δικτύων και τις άλλες χρεώσεις που έχουν εκτινάξει στα ύψη τα κόστη ενέργειας στην παραγωγή, το τελικό αποτέλεσμα ήταν η ΕΛΒΑΛ να συνεχίζει να έχει μη ανταγωνιστικά κοστολόγια ενέργειας,  έως και διπλάσια συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της στο εξωτερικό.

Σημειώνεται τέλος ότι στο συγκρότημα της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα, εργάζονται 800 υπάλληλοι, πάνω από 50 διπλωματούχοι μηχανικοί, ενώ το 2013 έγιναν προσλήψεις.

Πηγή: www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News