Dei Energy News

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Δέκα μέρες προθεσμία για να συμφωνήσουν ΔΕΗ και βιομηχανίες Μέσης Τάσης

Σε εξομάλυνση φαίνεται ότι οδηγούνται οι σχέσεις της ΔΕΗ με
την πλειοψηφία των βιομηχανικών επιχειρήσεων που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση, λίγες ημέρες πριν τελειώσει η προθεσμία που έχει τεθεί για την υπογραφή Σύμβασης Προμήθειας. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει κάθε μία από τις 60 βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση και έχουν κατανάλωση πάνω από 13 Γιγαβατώρες το χρόνο, συνεπώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις εκπτώσεις (γύρω στο 15%) που αποφάσισε η ΔΕΗ τον Αύγουστο, να προσέλθουν και να υπογράψουν Σύμβαση με τη ΔΕΗ. Εάν δεν το κάνουν, δεν θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2013 η έκπτωση. Σύμφωνα δε με όσα είπε στο energypress αρμόδιο στέλεχος της επιχείρησης, «η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να μην δώσει καμία παράταση.  Έχει κάνει ότι ήταν δυνατόν για να ελαφρύνει το κόστος και συνεπώς όποιος δεν υπογράψει έγκαιρα δεν θα πάρει την αναδρομικότητα στην έκπτωση». Το επόμενο στάδιο είναι να βρεθεί αντιμέτωπος με καταγγελία και διακοπή της ηλεκτροδότησής του.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει κάθε μία από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη συγκεκριμένη κατηγορία κατανάλωσης, να έχει επιλέξει το τιμολόγιο που της ταιριάζει, να έχει κάνει πιθανόν τη διαπραγμάτευσή της και να έχει καταλήξει.
Ήδη πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεγάλο μέρος από τις 60 βιομηχανικές επιχειρήσεις που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ήδη υπογράψει. Σε αυτές καταλέγονται μάλιστα και κάποιες ιδιαίτερα ενεργοβόρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο δείχνουν διστακτικότητα οι βιομηχανίες είναι ότι δεν θέλουν να αποδεχθούν την πολιτική που εφαρμόζει η ΔΕΗ σχετικά με τη χρέωση των ρύπων. Διεκδικούν δύο πράγματα: Πρώτον, να μην μετακυλύει  η ΔΕΗ το 100% του κόστους που έχει από τη αγορά των δικαιωμάτων ρύπων, αλλά ένα κλάσμα τους σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει δώσει και η ΡΑΕ. Δεύτερον, να μην κατανέμει η ΔΕΗ οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές τα κόστη των ρύπων, αλλά να υπάρχει χρέωση ενός τύπου «βιομηχανικών ρύπων», χαμηλότερου δηλαδή ύψους, όπως υπάρχουν «βιομηχανικά τιμολόγια» χαμηλότερου ύψους από τα οικιακά.
Τα χαμηλότερα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι αναδρομικά από την 1ηΙανουαρίου 2013 και αφορούν τη διετία 2013 – 2014. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βιομηχανίες διεκδικούν και τα εξής: Πρώτον, επέκταση της αναδρομικότητας των νέων τιμολογίων ώστε να ξεκινούν από την 1η Φεβρουαρίου του 2012, όταν και επιβλήθηκε από τη ΔΕΗ η αύξηση 20%. Δεύτερον, να περάσει στα τιμολόγια του 2014 μεγαλύτερη έκπτωση, με βάση το όφελος που θα έχει η ΔΕΗ από την αναδιάρθρωση της χονδρεμπορικής αγοράς (ΑΔΙ, και cost recovery) το οποίο υπολογίζεται συνολικά στα 100 εκατ. ευρώ.

 http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News