Dei Energy News

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

"Μπλόκο" από τους συνταξιούχους στην πώληση του ΑΔΜΗΕ


Δυναμίτη στην πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών παραγόντων, η αγωγή που έχει κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ εναντίον της διαδικασίας αυτής, προκειμένου να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική περιουσία των ταμείων ασφάλισης των εργαζομέ νων και να  διαφυλαχτούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Ως γνωστόν η περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχει ενσωματωθεί στην πάγια περιουσία της ΔΕΗ (και συνεπώς και του ΑΔΜΗΕ ως 100% θυγατρικής της) και οι συνταξιούχοι, εγείροντας αξιώσεις, υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε πώληση είναι παράνομη.
Αντίστοιχες κινήσεις είχε απειλήσει ότι θα κάνει και η ΓΕΝΟΠ η οποία δεν έχει προχωρήσει, προφανώς λόγω των διοικητικών προβλημάτων που έχει, καθώς στην πραγματικότητα είναι σήμερα ακέφαλη.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η αγωγή των συνταξιούχων και οι πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν, πέραν του ότι νομικά δεν θεωρούνται «αστείες», εκτιμάται  ότι μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη καθυστέρηση και τελικά να τινάξουν στον αέρα την αποκρατικοποίηση για την οποία βιάζεται η κυβέρνηση. Και τούτο διότι μια εκκρεμότητα τέτοιου είδους είναι εύλογο να αποθαρρύνει τυχόν ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες υπάρχουν και άλλα νομικού τύπου «αγκάθια» που δεν είναι καθόλου προφανές ότι θα ξεπεραστούν εύκολα.
Επιπλέον  υπάρχει αντικειμενικά  προβληματισμός στους πιθανούς επενδυτές λόγω του σχετικά μικρού εσόδου (8%) που εξασφαλίζει η λειτουργία του ΑΔΜΗΕ, σε συνάρτηση πάντα με τη γενικότερη κατάσταση και το ρίσκο που έχει ακόμα η ελληνική οικονομία.
Η προετοιμασία
Σε ό,τι αφορά πάντως την προεργασία, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου ο ΑΔΜΗΕ να απαλλαγεί από υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από το ρόλο ως διαχειριστή εισπράξεων από το σύστημα και οφειλών έναντι παραγωγών (ΑΠΕ).
Οι σχετικές πρωτοβουλίες έχουν ως στόχο να απαλλαγεί ο ΑΔΜΗΕ από βάρη τα οποία έχουν προκληθεί από τη δραστηριότητα αυτή, την οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Λειτουργός της Αγοράς - ΛΑΓΗΕ

 http://www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News