Dei Energy News

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Προς έντιμο συμβιβασμό ΔΕΗ - βιομηχανίες μέσης τάσης


Περίπου 50 πελάτες σε σύνολο 60 βιομηχανιών που
προμηθεύονται ρεύμα στη μέση τάση έχουν υπογράψει τις νέες συμβάσεις που περιλαμβάνουν τις καινούριες μειωμένες χρεώσεις. Οι 10 που ακόμη δεν έχουν υπογράψει, θεωρούνται ως οι πλέον ενεργοβόρες βιομηχανίες της συγκεκριμένης κατηγορίας πελατών και έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να αποδεχθούν την προσφορά της ΔΕΗ.
Η εικόνα που μεταφέρεται από πηγές της βιομηχανίας είναι ότι επικρατεί έντονος σκεπτικισμός, ωστόσο η πλάστιγγα φαίνεται τελικά να κλίνει υπέρ του έντιμου συμβιβασμού. Ποια είναι τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή;
Η ΔΕΗ στα νέα της τιμολόγια εξισώνει τη Μέση Τάση με την Υψηλή και σε συνδυασμό με τις άλλες παραμέτρους των τιμολογίων, προσφέρει ονομαστική μείωση 15%, στην πραγματικότητα όμως η μείωση κυμαίνεται κοντά στο 10%.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και με την τιμή που προσφέρει η ΔΕΗ βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο συγκριτικά με τις τιμές που πληρώνουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ωστόσο η πραγματική έκπτωση που δίνεται και είναι περίπου στα 8 ευρώ η μεγαβατώρα, αποτελεί για μια σειρά από βιομηχανικές επιχειρήσεις στην κυριολεξία ανάσα ζωής καθώς σε διαφορετική περίπτωση με το προηγούμενο τιμολόγιο υπήρχε πρόβλημα βιωσιμότητας.
Λύνεται τώρα το ενεργειακό πρόβλημα; Η απάντηση που δίνεται από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι κατηγορηματικά όχι.
Όμως εκτός από την τιμή, τα νέα τιμολόγια δίνουν μια «κατάκτηση» για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της μέσης τάσης: αντιμετωπίζονται τιμολογιακά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υψηλή.
Η «κατάκτηση» αυτή σημαίνει ότι εκτός από το κόστος ενέργειας, η μέση τάση έχει στα χέρια της ένα ακόμη «όπλο» στην προσπάθειά της να πείσει την κυβέρνηση να έχει την ίδια αντιμετώπιση, όπως και οι μεγάλες βιομηχανίες της υψηλής τάσης,  σε ό,τι αφορά τις ρυθμιστικές χρεώσεις.
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν να έχει υπάρξει ρητή δέσμευση από το ΥΠΕΚΑ, ότι εφόσον υπογραφούν οι συμβάσεις και κλείσει το μέτωπο βιομηχανιών μέσης τάσης και ΔΕΗ, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εξομοιωθεί η βιομηχανία της Μέσης Τάσης με την υψηλή σε ΑΠΕ, ΥΚΩ και ΕΦΚ (ρυθμιζόμενες χρεώσεις και φόροι).
Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης βρίσκονται σε ένα μεγάλο δίλημμα, επιβίωσης. Δεν ικανοποιούνται, πιθανότατα όμως υπογράφουν γιατί με το προσφερόμενο τιμολόγιο και την προοπτική να πάρουν τις ρυθμιστικές μειώσεις, δημιουργείται ένα πακέτο που τους βοηθά να συνεχίσουν να λειτουργούν, τονίζει πηγή της βιομηχανίας, που χαρακτηρίζει ως πιο πιθανή εξέλιξη να υπογράψουν όλες οι βιομηχανίες της μέσης τάσης μέχρι το τέλος του μήνα.

(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News