Dei Energy News

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τρόικα: «Μαχαίρι» σε μισθούς ΔΕΚΟ



Τρόικα: «Μαχαίρι» σε μισθούς ΔΕΚΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Του Θάνου Αθανασίου
Παραμένουν οι μεγάλες αποκλίσεις στην κοστολόγηση των μέτρων που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά και η διαφορά αντίληψης για το πως θα εκπληρωθούν τα 4 ορόσημα για το υπόλοιπο της δόσης του περασμένου Ιουλίου, με την τρόικα και την κυβέρνηση να διαπραγματεύονται ακόμα εξ αποστάσεως.

Η τρόικα για να επιστρέψει επίσημα στην Αθήνα ζητά πρόσθετα στοιχεία και όπως τονίζουν οι αρμόδιες πηγές της Κομισιόν, η παρουσία τεχνικών κλιμακίων επί του εδάφους δε συνιστά «αποστολή» ή «συνεδρία επίσημου ελέγχου». Για την Κομισιόν η επίσημη συνεδρία, όταν ξεκινήσει, θα πρέπει να καταλήξει σε έκθεση και η έκθεση να εισηγείται κάτι το θετικό, «αλλιώς δεν υπάρχει κανένα νόημα».

Πριν όμως επιστρέψει η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να στείλει για έγκριση ένα αναθεωρημένο σχέδιο για την ΕΑΣ, που θα προβλέπει το πλήρες κλείσιμο της εταιρίας, όπως έχει ήδη προβλεφθεί για την ΕΛΒΟ, απορρίπτοντας ακόμα και μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας τους ισχυρισμούς της ελληνικής πλευράς για εξαγωγές και προβλεπόμενες παραγγελίες. Ταυτόχρονα βλέπει και ξαναβλέπει τα στοιχεία για την κινητικότητα και εντός των επομένων ημερών θα αποφανθεί για το νομοσχέδιο για τους δικηγόρους «που είναι προαπαιτούμενο παρά το γεγονός ότι δεν ενθουσιάζει τους υπουργούς οικονομικών όσο το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες», λέει πηγή του Συμβουλίου.

Προς το παρόν η κυβέρνηση, που επιμένει σε κενό 500 εκατ. ευρώ για το 2014 έχει θέσει υπόψιν των ελεγκτών ένα προσχέδιο νομοσχεδίου του υπουργείου εργασίας, που κατά τη ίδια ισοδυναμεί με ένα μίνι λίφτινγκ στο ασφαλιστικό, οι Βρυξέλλες όμως αφενός επιφυλάσσονται για την ποιότητα των διατάξεων, αφετέρου έχουν διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι «αυτό δεν φέρνει ούτε καν αυτά τα 500 εκατ.». «Δεν μπορείτε να εγγράψετε στον προϋπολογισμό 500 εκατ. από το μάννα που θα πέσει εξ ουρανού» σχολίασε η ίδια πηγή.

Όπως αποκάλυψε η Realnews το Σαββατοκύριακο οι δανειστές επιμένουν σε σημαντικές παρεμβάσεις με το κλείσιμο μεγάλων μη απαραίτητων δομών του ελληνικού δημοσίου και μεγάλο ψαλίδι στις αμυντικές δαπάνες. Οι επικεφαλής της τρόικας μετράνε στις αμυντικές δαπάνες, όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντός τους και το μισθολόγιο στα σώματα ασφαλείας και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και εκτιμούν ότι «από τις αμυντικές δαπάνες υπάρχουν ακόμα τεράστια περιθώρια μειώσεων». Σκοπεύουν μάλιστα να πιέσουν αφόρητα την ελληνική πλευρά προς αυτή την κατεύθυνση ενημερώνοντας το Εurogroup μέσω της σχετικής ομάδας εργασίας που θα ζητήσει από τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης νέα ενημέρωση για το θέμα.

Οι δανειστές έχουν κάνουν αλλεπάλληλους υπολογισμούς με μια σειρά σεναρίων εργασίας, εκ των οποίων κανένα δεν περιλαμβάνει νέα υποχώρηση του ΑΕΠ, σε κανένα όμως δεν φτάνουν στα συμπεράσματα του υπουργείου οικονομικών που βγάζουν το κενό στα 500 εκατ. ευρώ. «Το κενό που μετράμε εμείς είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων 2 δισ. και αυτό μόνο αν εκπληρωθούν όλοι οι στόχοι των αποκρατικοποιήσεων», σχολιάζει κοινοτική πηγή. Ο δρόμος για να γεφυρωθούν οι δύο εκτιμήσεις θα είναι μακρύς και δύσκολος, ενώ τα κράτη μέλη στηρίζουν απόλυτα και επιβεβαιώνουν τους υπολογισμούς της τρόικας, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στο οικονομικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα, πηγή της Realnews στο EWG, μεταφέροντας το ομόφωνο κλίμα του οργάνου, περιέγραψε τα μέτρα ως εξής: «δεδομένου ενός ΑΕΠ το 2014 της τάξης των 198 δισ. ευρώ, της αδυναμίας αύξησης των εσόδων και με βάση το επίπεδο των δαπανών του 2013, περιλαμβανομένης και της πάσας φύσεως μισθοδοσίας, δοθέντος του επιπέδου της ανεργίας, των επιδομάτων και των κοινωνικών δαπανών», η τρόικα αναμένει να δει τα μέτρα από τους ακόλουθους τομείς:

• Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, με τις επακόλουθες μειώσεις εκεί που σήμερα δεν εφαρμόζεται (αφορά το 40% της μισθοδοσίας).

• Μειώσεις στις αμοιβές και τις συντάξεις των σωμάτων ασφαλείας,

• Μειώσεις στον κωδικό των αμυντικών δαπανών.

• Παρέμβαση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό του δημοσίου με χρονοδιάγραμμα για πλήρη κατάργηση του «εφάπαξ».

• Παρέμβαση στα «ευγενή ταμεία» με επαναπροσδιορισμό των παροχών.

• Νέα μείωση του κωδικού για την υγεία, ακόμα και με κλείσιμο νοσοκομείων.

• Κατάργηση μη απαραίτητων δομών του δημοσίου, ακόμα και με κλείσιμο ενός υπουργείου, κάποιας γενικής γραμματείας και ενός πακέτου ακόμα ζημιογόνων ΔΕΚΟ.

• Επέκταση της κινητικότητας και της διαθεσιμότητα και στο 2014 με ένταξη ενός επιπλέον αριθμού εργαζομένων στο πρόγραμμα.

• Επίσπευση των απολύσεων των 11.000 του 2014 στον πρώτο μήνα του έτους για να υπάρξει επίπτωση στη μισθολογική δαπάνη.

• Αύξηση φορολογικών συντελεστών και ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αλκοόλ, καπνό και ήδη πολυτελείας.

• Επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.

• Νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

• Βαθύ εσωτερικό έλεγχο στα τελωνεία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News