Dei Energy News

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ακραίες... ισορροπίες στην αγορά ηλεκτρισμού

Στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή ο
υφυπουργός ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μεταφέρεται το ενδιαφέρον της αγοράς ηλεκτρισμού ενόψει των προβλημάτων ρευστότητας που έχουν εκ νέου κάνει την εμφάνισή τους και απειλούν την ισορροπία.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο, με τη ΔΕΗ να παραδέχεται για πρώτη φορά επισήμως ως εισηγμένη εταιρεία με ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο, ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 115,5 εκατ. ευρώ προς τον ΑΔΜΗΕ.
Αντίθετα η ΔΕΗ αμφισβητεί την ύπαρξη οφειλών προς το ΛΑΓΗΕ, όπως τονίζει στην ίδια ανακοίνωση, κάτι που έγινε σαφές και στη χθεσινή συνάντηση που έγινε στο ΥΠΕΚΑ για το θέμα της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρισμού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς.
Το γεγονός μάλιστα ότι η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει οφειλές που προσεγγίζουν σε ύψος τα 200 εκατ. ευρώ προς το ΛΑΓΗΕ (έχουν εγγραφεί και στον ισολογισμό του λειτουργού της αγοράς) αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη εστία διαφωνιών στη χθεσινή συνάντηση.
Όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της αγοράς, δε νοείται μονομερής αμφισβήτηση των συγκεκριμένων οφειλών ή της διαδικασίας με την οποία ο λειτουργός διαχειριστής της αγοράς υπολογίζει τα χρέη και εφόσον η ΔΕΗ θεωρεί ότι υπάρχει λανθασμένη μεθοδολογία τότε μπορεί να την αμφισβητήσει δικαστικά, ακόμη και με ασφαλιστικά μέτρα εάν θεωρεί ότι θίγεται. Σε αντίθετη περίπτωση, οι μονομερείς αμφισβητήσεις ανοίγουν επικίνδυνες ατραπούς στην αγορά, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Σημειώνεται μάλιστα ότι κάποιες πλευρές ζήτησαν να υπάρξει ρυθμιστική απόφαση ώστε να επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας στη ΔΕΗ όσο αρνείται να πληρώσει καταλογισμένες οφειλές.
Συμψηφισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΛΑΓΗΕ έχει στείλει στη ΔΕΗ εκκαθαριστικά για την αντιστροφή του netting, με βάση τα οποία η Δημόσια Επιχείρηση οφείλει 39 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά σε τρεις συνολικούς μήνες, ως και το Σεπτέμβριο, (13 εκατ. ευρώ η δόση), μετά την εφαρμογή της σχετικής απόφασης της ΡΑΕ, που απαγορεύει το συμψηφισμό στη ΔΕΗ. Πρόκειται για το γνωστό έλλειμμα που προέκυψε από τους παγωμένους λογαριασμούς της Energa και της Hellas Power, συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό το περίπου 75% αναλογεί στη ΔΕΗ και το υπόλοιπο στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και θα επιστραφεί όταν ξεπαγώσουν οι λογαριασμοί των Energa και Hellas Power. Ως τότε όμως τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί οφείλουν να το καλύψουν σταδιακά. Η ΔΕΗ θα πρέπει να καλύψει 96-97 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα οι ιδιώτες παραγωγοί.
Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ, μετά τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ στα τέλη Ιουνίου, έγινε εφαρμοστή από τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο αυτό ο ΛΑΓΗΕ καθόρισε δόσεις για την κάλυψη της «τρύπας» και έστειλε τα σχετικά εκκαθαριστικά στη ΔΕΗ. Η οποία δεν έχει καταβάλει τη συμμετοχή της, εξακολουθώντας τη λογική του συμψηφισμού, με το σκεπτικό ότι αντιμετωπίζει προβλήματα είσπραξης των τιμολογίων της.
Και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο «δύσκολη» καθώς ένα ταμειακό πρόβλημα, εξελίσσεται σε πρόβλημα πραγματικής ρευστότητας που απειλεί εκ νέου τις εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά.
Πρόταση ΔΕΗ
Από την πλευρά της ΔΕΗ πάντως στη χθεσινή σύσκεψη κατατέθηκαν νέες προτάσεις για τα χρέη των ΟΤΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων που φτάνουν τα 75 και 53 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Η ΔΕΗ ζήτησε να της δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των συγκεκριμένων οφειλών, με τα δημοτικά τέλη που εισπράττει από τους δήμους, ούτως ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητά της. Το δεύτερο αίτημα της ΔΕΗ είναι να της αποδοθούν άμεσα οι οφειλές του δημοσίου, ύψους περί τα 100 εκατ. ευρώ.
Οι προτάσεις αυτές, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τη συνάντηση Παπαγεωργίου – Στουρνάρα, η οποία θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα της ενεργειακής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση στη χθεσινή σύσκεψη και ενόψει των λύσεων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, που επανεμφανίστηκε, ζητήθηκε από όλες τις πλευρές αυτοσυγκράτηση μέχρις ότου βρεθεί μια νέα μεταβατική λύση. Όλα αυτά βεβαίως με την ελπίδα και την προσδοκία ότι η πηγή του προβλήματος, δηλαδή οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των λογαριασμών ρεύματος από απλούς καταναλωτές θα περιοριστούν με την πάροδο του χρόνου… 

 http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News