Dei Energy News

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Προσοχή στις «εναλλακτικές» συσκευές θέρμανσης -«Καίει» ο λογαριασμός της ΔΕΗ

Την προσοχή των καταναλωτών για τις συσκευές που υπόσχονται
εξοικονόμηση ενέργειας εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, καθώς πολλοί από τους ισχυρισμούς των εταιρειών δεν φαίνεται να δικαιολογούνται.
«Οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί κατά την επιλογή των προϊόντων θέρμανσης σχετικά με ισχυρισμούς προώθησης για υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας, καθόσον από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων που υποβλήθηκαν από τις εταιρείες, πολλοί από αυτούς δεν φαίνεται να δικαιολογούνται», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Η ΓΓΚ τονίζει, επίσης, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια συνεχής προβολή διαφημιστικών καταχωρήσεων, που αφορούν σε «εναλλακτικές» συσκευές θέρμανσης οι οποίες προωθούνται με ισχυρισμούς σχετικά με υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας (έως 80%) και χρημάτων σε σχέση με τις υπόλοιπες πηγές θέρμανσης, καθώς και με ισχυρισμούς προστασίας του περιβάλλοντος ή/και βελτίωσης της υγείας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η ΓΓΚ, με βάση τα διαθέσιμα έως σήμερα στοιχεία, προειδοποιεί ότι το δυνητικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η μόνωση του κτιρίου, οι καιρικές συνθήκες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών κλπ.
Ακόμη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην τήρηση των οδηγιών χρήσης και προφύλαξης των κατασκευαστών, ιδιαίτερα εάν υπάρχουν στον χώρο μικρά παιδιά, καθώς σε πολλές από τις συσκευές (πχ συσκευές με υπέρυθρη ακτινοβολία κλπ) η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους είναι υψηλή.

Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω προϊόντα οφείλουν να φέρουν τη σήμανση CE, που δηλώνει τη συμμόρφωσή τους, με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία μόνο όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειάς τους και ότι η διάθεση των προϊόντων αυτών σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν συνιστά από μόνη της απόδειξη των ισχυρισμών με τους οποίους αυτά προωθούνται στην Ελλάδα.
Η ΓΓΚ, στο πλαίσιο προστασίας των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών και δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί σχετικές καταγγελίες για ενδεχόμενη παραπλάνηση, έχει συστήσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την τεκμηρίωση των ισχυρισμών που χρησιμοποιούνται κατά την προώθηση συσκευών θέρμανσης με υπέρυθρη ακτινοβολία και να αξιολογήσει τους σχετικούς τεχνικούς φάκελους, καθώς και τους ισχυρισμούς υγείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. H Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις και σε ασαφείς ή ανεπαρκώς τεκμηριωμένους ισχυρισμούς η ΓΓΚ θα επιβάλει κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2251/94 «Προστασία του Καταναλωτή», ενώ για θέματα ασφάλειας των συσκευών θα επιληφθεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Από τη Γενική Γραμματεία στους υπενθυμίζεται στους καταναλωτές ότι έχει εκδοθεί μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Τομέα Θερμότητας, της Σχολής Mηχανολόγων- Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα «Σύγκριση του κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες».

Πηγή:  | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News