Dei Energy News

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οι «πειρατές του ηλεκτρικού» που επανασυνδέουν το ρεύμα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τη ΔΕΗ

Στην αδυναμία πολλών νοικοκυριών στην Ελλάδα να πληρώσουν
τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και στην ακτιβιστική δράση των «Πειρατών του ηλεκτρικού» αναφέρεται δημοσίευμα της βαυαρικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung. 
 «Σε χιλιάδες Έλληνες διακόπτουν το ηλεκτρικό ρεύμα, επειδή δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους λογαριαμούς. Σε εθνικό επίπεδο, το ύψος των οφειλών ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ. Ομάδα ακτιβιστών δίνει λύση στους φτωχότατους των φτωχών και επανασυνδέουν το ρεύμα, ακόμα κι αν διαπράττουν ποινικό αδίκημα», αναφέρει το δημοσίευμα. 
Στο κατάστημα που δουλεύει η Βασιλική πρέπει κανείς να ψηλαφίζει. Το ρεύμα έχει κοπεί. Όχι για λίγες ώρες. Εδώ και έξι μήνες μόνο κεριά φωτίζουν τα ράφια με τα απορρυπαντικά, τα ζυμαρικά και άλλα προϊόντα. Οπως εξηγεί η Βασιλική στην δημοσιογράφο της εφημερίδας, ντρέπεται να πει ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που βρίσκεται στο σκοτάδι: Η ιδιοκτήτρια δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς». Αυτό συμβαίνει σε χιλιλάδες Έλληνες. 
«Το χειρότερο που έχω δει ήταν όταν μία μία μητέρα είδε να στέλνουν το παιδί της από το σχολείο πίσω στο σπίτι, επειδή μύριζε άσχημα», δήλωσε στη δημοσιογράφο, ο Θεόδωρος Μαρινέλλης, μέλος της πρωτοβουλίας. Οπως εξήγησε, ο λόγος ήταν ότι «αυτή η κυρία δεν είχε ζεστό νερό στο σπίτι της, για να κάνει μπάνιο τα παιδιά της». Ο ίδιος, τότε, φρόντισε να επανασυνδεθεί το ρεύμα στο σπίτι της συγκεκριμένης γυναίκας. 
Παράνομα, επισημαίνει η εφημερίδα. Ο Θεόδωρος Μαρινέλης δεν είναι ηλεκτρολόγος. Λειτουργεί στην Αθήνα τυπογραφείο και είναι ακτιβιστής. Εχει ενταχθεί στην «πρωτοβουλία ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε αδύναμους πολίτες» Η πρωτοβουλία αυτή έχει επανασυνδέσει το ρεύμα σε πρίπου 3.500 νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα και πλέον τα μέλη της αποκαλούνται οι Ελληνες «Πειρατές του ρεύματος». 
Ο Μαρινέλλης, αλλά και ο φίλος και συνεργάτης του Τάσος Καραγιώργος επισημαίνουν: «Είμαστε ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι με τις δράσεις μας δεν μπορούμε να σώσουμε τη χώρα. Αλλά δεν μπορούμε και να παραμένουμε απαθείς» Όπως τόνισε η γερμανική εφημερίδα «οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τα νοικοκυριά και πάνω από τον μέσο όρο για τη βιομηχανία. Αλλά με το ρεύμα καλείται κανείς να πληρώσει και τους δημοτικούς φόρους, τα τέλη για την ΕΡΤ, καθώς και τον ειδικό φόρο ακινήτων που θεσπίστηκε σε εποχές κρίσης, με αποτέλεσμα ο τελικός λογαριασμός να φτάνει σε τετραψήφια νούμερα». 

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News