Dei Energy News

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΥΠΕΚΑ προς ΡΑΕ: Προχωρήστε το NOME σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας

Σας στηρίζουμε. Προχωρήστε στην οριστικοποίηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ με βάση τα όσα προβλέπουν οι συμφωνίες της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα. Αυτό είναι το πνεύμα της απάντησης που έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, το ΥΠΕΚΑ προς την ΡΑΕ, σε συνέχεια της επιστολής που είχε αποστείλει στις 20 Ιουνίου η Αρχή (Επιστολή ΡΑΕ: 2 καυτά ερωτήματα για το ΝΟΜΕ ζητούν απαντήσεις από το ΥΠΕΚΑ), ζητώντας από τον κ. Παπαγεωργίου να λάβει θέση για το μοντέλο NOME.
Στην επιστολή προς την ΡΑΕ ο κ. Παπαγεωργίου εμφανίζεται να στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Αρχής, όχι μόνον όσον αφορά στοNOME, αλλά και ευρύτερα για την άρση των στρεβλώσεων στην ηλεκτρική αγορά. Επιβεβαιώνοντας ότι η βούληση του υπουργείου ταυτίζεται με τις τριμερείς συμφωνίες από τις οποίες δεσμεύεται η χώρα, ο κ. Παπαγεωργίου δίνει στην πραγματικότητα το πράσινο φως στη ΡΑΕ να προχωρήσει με βάση το σχέδιο που έχει ήδη παρουσιάσει και θέσει σε δημόσια διαβούλευση.  Δηλαδή, στα επίμαχα σημεία: Πρώτον, δημοπρασίες με τιμή εκκίνησης και όχι πώληση σε συγκεκριμένη, διοικητικά οριζόμενη τιμή,  και δεύτερον, πρόσβαση μόνον των προμηθευτών και όχι απευθείας των αυτοπρομηθευόμενων βιομηχανιών.

Εάν θεωρήσουμε δεδομένο ότι η ΡΑΕ, μετά το πράσινο φως του ΥΠΕΚΑ, θα προχωρήσει στο σχέδιό της παρά τις σοβαρές διαφωνίες των βιομηχανικών καταναλωτών, μένει να δούμε την εξέλιξη στο ουσιαστικότερο ίσως ζήτημα, εκείνο του καθορισμού της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, ζήτημα το οποίο δεν ετέθη από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, και εδώ προδιαγράφονται οι εξελίξεις, καθώς η ΡΑΕ, στην επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ έχει διατυπώσει τη γνώμη της για τη λογική με την οποία αντιμετωπίζει το θέμα αυτό. Και η λογική της ΡΑΕ στηρίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον, ότι η τιμή βάσης θα πρέπει να προκύπτει από το λογιστικό κόστος παραγωγής της ΔΕΗ μείον το κίνητρο απόδοσης(η ΔΕΗ ζητάει να καλύπτεται το πλήρες λογιστικό κόστος των 60 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ η ΕΒΙΚΕΝ ζητάει να καθορίζεται διοικητικά σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα). Δεύτερον, ότι η τιμή θα πρέπει να προκύψει μετά από ενημέρωση και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα με την Διεύθυνση Ανταγωνισμού.
Συνεπώς το μοντέλο το οποίο εκτιμάται ότι θα υιοθετηθεί είναι:δημοπρασίες με τιμή εκκίνησης,  πρόσβαση μόνον των προμηθευτών και καθορισμός τιμής εκκίνησης με τη φιλοσοφία που προαναφέρθηκε. Το τελικό σχέδιο - γνωμοδότηση της ΡΑΕ θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια νόμος του κράτους από το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου «ας δούμε το μοντέλο να εφαρμόζεται και αν διαπιστωθούν αδυναμίες προχωράμε σε διορθώσεις. Πρέπει όμως να ξεκινήσουμε το δυνατόν συντομότερα…».
Αγεφύρωτο χάσμα
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ, διαπιστώνοντας αγεφύρωτο χάσμα αλλά και εντελώς διαφορετικές αφετηρίες στην προσέγγιση της δημόσιας διαβούλευσης για το ΝΟΜΕ από τους συμμετέχοντες, κυρίως δε από τους δυο βασικούς ενδιαφερόμενους, τη ΔΕΗ και τους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτησε τη θέση του ΥΠΕΚΑ για τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης. "Από την ανάλυση των κειμένων που υποβλήθηκαν στη Δημόσια Διαβούλευση, η ΡΑΕ διαπιστώνει την πλήρη ασυμβατότητα, χωρίς καμία δυνατότητα συγκερασμού, των απόψεων και προτάσεων αφενός του «πωλητή» της προς διάθεση λιγνιτικής/υδροηλεκτρικής παραγωγής, δηλαδή της ΔΕΗ Α.Ε., αφετέρου του βασικότερου τελικού «αγοραστή» της παραγωγής αυτής, δηλαδή της βιομηχανίας, λαμβανομένων  υπ’ όψη και των συναφών επιλογών της Πολιτείας, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στα επίσημα κείμενα των επικαιροποιημένων Μνημονίων Κατανόησης με την Τριμερή", ανέφερε χαρακτηριστικά η ΡΑΕ στη σχετική επιστολή της προς το ΥΠΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News