Dei Energy News

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Στροφή και επισήμως της Ε.Ε. προς τη "φθηνή" ενέργεια

http://www.energypress.gr/
Με την προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ θέτει και επισήμως σε
εφαρμογή το σχέδιο «φθηνή ενέργεια», σε μία προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα και να μειώσει το χάσμα που έχει δημιουργήσει μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ ο ερχομός του σχιστολιθικού αερίου.
 «Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική πρέπει να διασφαλίσει τον εφοδιασμό καταναλωτών και επιχειρήσεων, σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές, με ασφαλή τρόπο», αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, φράση η οποία περιγράφει με περιεκτικό τρόπο τη νέα στρατηγική της Ευρώπης. Και από την πλευρά των ηγετών ωστόσο το μήνυμα προς την Κομισιόν ήταν αρκετά ξεκάθαρο. 
Οι επικεφαλής των 27 κρατών – μελών με παρεμβάσεις τους στη Σύνοδο Κορυφής κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει σε βάθος πώς οι τιμές της ενέργειας επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και ποια θα πρέπει να είναι η λύση για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης. 
Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται η εξέταση καινοτόμων μεθόδων χρηματοδότησης, η βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας αλλά και το θέμα της σύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ενοποίηση αγοράς και σχιστολιθικό αέριο για φθηνή ενέργεια Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της Συνόδου, στην επίτευξη του στόχου περί ασφαλούς και φθηνής ενέργειας κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ενέργειας, και κυρίως του σχιστολιθικού αερίου, αλλά και η ολοκλήρωση της ενιαίας ενεργειακής αγοράς. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 35 δις. ετησίως. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι έως το 2015 να έχουν αναπτυχθεί οι απαραίτητες διασυνδέσεις ώστε να έχει απαλειφθεί η απομόνωση των κρατών – μελών. Στη δε περίπτωση του σχιστολιθικού αερίου, στόχος είναι βεβαίως η Ευρώπη, μακροπρόθεσμα, να μπορέσει να πλησιάσει τις τιμές που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει η βιομηχανία του μεγαλύτερού της εμπορικού εταιρίου, δηλ. των ΗΠΑ. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα της συνόδου, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2012 ήταν τέσσερις φορές υψηλότερη συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών, η Κομισιόν αναλαμβάνει στο εξής την αξιολόγηση μιας συστηματικής αξιοποίησης των χερσαίων και υπεράκτιων εγχώριων πόρων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η οικονομικά αποδοτική αξιοποίησή τους. 
Σημειώνεται εξάλλου ότι αρκετές χώρες σχεδιάζουν την υλοποίηση γεωτρήσεων σχιστολιθικού αερίου, εν μέσω βεβαίως σημαντικών αντιδράσεων αναφορικά με το περιβαλλοντικό κόστος τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων. Αυτό που προκύπτει πάντως από τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι ότι προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για τα άμεσα επόμενα βήματα στην Ευρώπη, ωστόσο έχουν δοθεί οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News