Dei Energy News

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Κόκκινο πανί η σύμπραξη Τέρνα-ΔΕΗ στην αρένα των απορριμμάτων

Mάχη χαρακωμάτων δίνουν οι εργολάβοι για την διαχείριση των
απορριμμάτων, με «πιλότο» την μονάδα της Κοζάνης που θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες στα τέσσερα εργοστάσια της Αττικής, τα οποία προβλέπεται να μοιράσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ στους αναδόχους. 
 Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται ότι θα κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές για την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Δυτική Μακεδονία, στην οποία αναμετρούνται οι ισχυρότερες τεχνικές εταιρείες, οι όμιλοι Ελλάκτωρ-Ηλέκτωρ, J&P Αβαξ - Μεσόγειος - Polyeco και η Τέρνα.
 Ο διαγωνισμός εξελίσσεται στην σκιά σοβαρών καταγγελιών που εκδηλώνονται με προσφυγές στον Σύνδεσμο Απορριμμάτων Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και βάζουν στο στόχαστρο τη σύμπραξη της Τέρνα με τη ΔΕΗ για την Αττική. Εναντίον της ιερής συμμαχίας που διαθέτει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα της επεξεργασίας των απορριμμάτων (π.χ ενεργειακή αξιοποίηση, καύση στις λιγνιτικές μονάδες του RDF) έχουν στραφεί με προδικαστικές προσφυγές τους η J&P Άβαξ συμφερόντων Ιωάννου-Παρασκευαίδη, η Άκτωρ-Ηλέκτωρ του ομίλου Μπόμπολα, η ελληνο-ολλανδικών συμφερόντων Αρχιρόδον, η Ερέτβο του κ. Γιώργου Ρωμοσιού και η Μέτκα του ομίλου Μυτιληναίου. 
 Ο σοβαρότερος νομικός ισχυρισμός στηρίζεται στην άποψη ότι η ΔΕΗ αποτελεί αναθέτουσα αρχή, η οποία οφείλει να τηρήσει τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν την ανάθεση των δημόσιων συμβάσεων και όχι να συμβάλλεται με ιδιωτικό φορέα χωρίς να διενεργεί διαγωνισμό. 
Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ ισχυρίζονται ότι η κάθοδός της στο διαγωνισμό με την Τέρνα καταστρατηγεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και του ελεύθερου ανταγωνισμού καθώς η ΔΕΗ λειτουργεί ως αναθέτουσα αρχή. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η συμμετοχή της Επιχείρησης παραβαίνει ευθέως την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, κάνοντας κατάχρηση της προνομιακής της θέσης. Οι εταιρείες απειλούν με προσφυγή για το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
 Κατά της Τέρνα και ο δήμαρχος Γρεβενών 
 Χθες εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές που έχουν υποβληθεί μεταξύ των υποψηφίων για την μονάδα της Κοζάνης και οι οριστικές αποφάσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται εντός των επομένων δύο εβδομάδων. Είχε προηγηθεί προ ημερών η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της διαδημοτικής επιχείρησης (ΔΙΑΔΥΜΑ), προκειμένου να εξετάσει τις προδικαστικές προσφυγές των υποψηφίων τις οποίες απέρριψε. 
Μειοψήφησε ο δήμαρχος Γρεβενών κ Δημοσθένης Κουπτσίδης ο οποίος για άλλη μια φορά τάχθηκε κατά της έγκρισης του φακέλου της Τέρνα Ενεργειακή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, συντασσόμενος με τα σημεία των προσφυγών των εταιρειών Άκτωρ και J&P Άβαξ που αναφέρονται στα τεχνικά προβλήματα και τις ελλείψεις της εταιρείας. 

 Διαβάστε περισσότερα στο: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News