Dei Energy News

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Βρήκε το «βηματισμό» του το ενεργειακό τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Τελ Αβίβ


http://www.energypress.gr/
Η υπογραφή του  μνημονίου συνεργασίας μεταξύ
Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σηματοδότησε την αρχή των projects που πραγματικά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ενεργειακή συνεργασία των τριών πλευρών, σε μια περιοχή όπου κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά προς τον πρόεδρο Ομπάμα, έχει τεράστια ενεργειακά αποθέματα.
Υπενθυμίζεται ότι, η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των τριών χωρών είχε σκοντάψει στη λανθασμένη στόχευση και τις μάλλον ανεδαφικές προτεραιότητες που είχε επιχειρηθεί να τεθούν.
Ποια είναι όμως τα αυτά projects;
Καταρχάς, η ηλεκτρική διασύνδεση ισχύος 2.000MW που θα «ενώσει» Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και το χερσαίο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα. Το project στο οποίο μετέχει και η ΔΕΗ, μαζί με την εταιρεία Quantum Energy (Νάσος Κτωρίδης) σε πρώτη φάση θα αποτελέσει το όχημα μέσω του οποίου θα αρθεί η ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και της Κρήτης.
Αυτή τη στιγμή, οι ενεργειακές ανάγκες στα δύο νησιά καλύπτονται πρωτίστως από πετρελαϊκές μονάδες, γεγονός που...
συνεπάγεται αυξημένο κόστος. Στις χθεσινές συναντήσεις δόθηκε προτεραιότητα στην ηλεκτρική διασύνδεση, η οποία όταν κατασκευαστεί θα οδηγήσει σε δραματική μείωση του ενεργειακού κόστους στα δύο νησιά.
Και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι βάσεις ώστε να προχωρήσει το σχέδιο που παρουσιάστηκε πρώτη φορά από την ισραηλινή πλευρά για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας ενέργεια που θα παράγεται με χαμηλό κόστος από το φυσικό αέριο της περιοχής, από το Ισραήλ και την Κύπρο, στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Με απλά λόγια, η ηλεκτρική διασύνδεση θα λειτουργήσει και ως «αγωγός» ενεργειακών εξαγωγών, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.
Το κόστος κατασκευής της υποθαλάσσιας διασύνδεσης υπολογίζεται στο 1,5 έως 2 δις ευρώ και θα έχει μήκος 1.000 χιλιόμετρα ή 540 ναυτικά μίλια. Θα αποτελείται από τρεις επιμέρους διασυνδέσεις: Ισραήλ Κύπρος 155 ναυτικών μιλίων, Κύπρος Κρήτη 320 ναυτικών μιλίων και Κρήτη Πελοπόννησος 65 ναυτικών μιλίων. Η χωρητικότητα του καλωδίου ,που  θα φτάνει σε βάθος 2 χιλιάδων μέτρων, θα είναι 2GW. Το project έχει ενταχθεί ήδη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος γεγονός που διευκολύνει την εκπόνηση μελετών και τη χρηματοδότησή τους.
Βεβαίως το φλέγον θέμα για τους Κυπρίους αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή του Ισραήλ στο τερματικό υγροποίησης LNG στο Βασιλικό. Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση να εξετάσει η ισραηλινή πλευρά σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στις εξαγωγές του δικού της αερίου από το τερματικό υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Βασιλικού. Για το θέμα δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη με δεδομένο ότι στο Ισραήλ ακόμη υπάρχουν ανοιχτές διαδικασίες που αφορούν στην έγκριση και επικύρωση της απόφασης για εξαγωγή του 40% του φυσικού αερίου της χώρας. Ωστόσο, ο κ. Σαλόμ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του στην οικονομική, γεωπολιτική και στρατηγική συμμαχία με την Κύπρο.
Το κείμενο
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι τρεις υπουργοί «δεσμεύονται να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ανανεώσιμης ενέργειας, παραγωγής ηλεκτρισμού και επεξεργασίας νερού και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη άλλων σχετικών βιομηχανιών, οι οποίες προωθούν την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου». Επίσης χαιρετίζουν «κοινά έργα στον ενεργειακό τομέα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια της ενεργειακής παροχής, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News