Dei Energy News

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ρεύμα το... πολύτιμο στα νησιά


Δεν είναι μόνο η Σαντορίνη, που τις τελευταίες ημέρες καλείται
να ζήσει στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, είτε χωρίς καθόλου ηλεκτρική ενέργεια , είτε με ρεύμα με… δελτίο. Οι διακοπές ρεύματος είναι εξαιρετικά συνηθισμένο φαινόμενο, τόσο το χειμώνα, όσο κυρίως το καλοκαίρι, όταν η τουριστική κίνηση αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση και το παραγωγικό δυναμικό δεν επαρκεί.
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά το γεγονός ότι τουλάχιστον έξι νησιά στις Κυκλάδες και μαζί και η Πάρος κάθε χρόνο έχουν μάθει να ζουν στο ρυθμό των προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος. Ο ΑΣΠ Πάρου, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής στις Κυκλάδες, διαθέτει 7 μονάδες με ισχύ 54,5MW ενώ στο χώρο της μονάδας τοποθετούνται φορητά ζεύγη ακόμη 23MW.
Οι μονάδες αυτές θεωρητικά επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση στο νησί, ωστόσο από την Πάρο παίρνουν ρεύμα και τα υπόλοιπα νησιά, με αποτέλεσμα τις θερμές μέρες του καλοκαιριού, να υπάρχουν συχνές διακοπές ρεύματος. Εάν δε γίνουν αυτές οι διακοπές, ώστε να μειωθεί ο φόρτος στις μονάδες, τότε κινδυνεύουν με μπλακ άουτ όλα τα νησιά.
Εκτός όπως από την Πάρο, και άλλα νησιά αντιμετωπίζουν προβλήματα:
Στις αρχές Ιουλίου παρατηρήθηκαν σημειώθηκε γενικό black out για μισή ώρα στη Λέρο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν συνεχείς διακοπές τόσο στη Λέρο όσο και άλλα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου.
Το πρόβλημα προκλήθηκε από εκρήξεις στους μετασχηματιστές της ΔΕΗ στο Μαστιχάρι της Κω
Τον περασμένο Απρίλιο Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη (διασυνδεδεμένα νησιά), έμειναν χωρίς ρεύμα επί 4 ώρες λόγω προβλήματος στον εξοπλισμό των εγκαταστάσεων του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς στην Κεφαλονιά, σε μια χρονική στιγμή που και η εναλλακτική τροφοδότηση (υποσταθμός Ακτίου) δεν ήταν εφικτή λόγω εργασιών αναβάθμισης του κυκλώματος.
Επίσης τον Απρίλιο σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στη Ρόδο, που αποδόθηκαν στην λασποβροχή που βραχυκύκλωσε τους μονωτήρες της ΔΕΗ, αφήνοντας χωρίς ρεύμα ολόκληρες περιοχές στο νησί.
Βεβαίως το πιο γνωστό black out, μέχρι τη Σαντορίνη, δεν ήταν άλλο από εκείνο της Αίγινας τον Αύγουστο του 2010. Τότε το νησί έμεινε χωρίς ρεύμα καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας από βλάβη τα δύο από τα τρία καλώδια που το συνδέουν με το ηπειρωτικό σύστημα.
Ακόμη και μετά την αποστολή ηλεκτροπαραγωγών ζευγών η Αίγινα αναγκάστηκε εν μέσω της τουριστικής σεζόν να ζήσει με δελτίο… ρεύματος, αφού επί πολλές ημέρες πραγματοποιούντο διακοπές καθώς δεν επαρκούσε η ενέργεια από το ένα καλώδιο. Μόνο μετά τη μεταφορά και εγκατάσταση 12 ζευγών γεννητριών, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.
Και ενώ τα προβλήματα είναι παρόντα εδώ και χρόνια, εκείνο που λείπει είναι ένας συνεπής και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, που θα δίνει λύση στο θέμα της αξιόπιστης τροφοδοσίας των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια.
Το πρώτο βήμα αναμένεται να γίνει με ένα έργο που θα έπρεπε να έχει ήδη σχεδιαστεί και ολοκληρωθεί εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Ο λόγος για τη διασύνδεση των Κυκλάδων (Λαύριο-Σύρος,Σύρος-Τήνος, Σύρος-Παρος και Σύρος-Μύκονος), ο διαγωνισμός για την οποία προκηρύχθηκε αρχές Ιουλίου και το έργο αναμένεται να έχει υλοποιηθεί τα επόμενα 2 χρόνια, το νωρίτερο.
Ωστόσο εκτός από τη διασύνδεση των Κυκλάδων μια σειρά από έργα, με κυριότερο τη διασύνδεση της Κρήτης, έχουν και αυτά πάρει σειρά. Αρκεί βεβαίως να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Και η υπόθεση της Σαντορίνης έδειξε ότι κάθε σεζόν που περνά χωρίς αποφάσεις, τα προβλήματα γίνονται πιο έντονα και οι επιπτώσεις πιο οδυνηρές.

(X. Φλουδόπουλος, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News