Dei Energy News

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η μείωση του ρεύματος έγινε, αλλά οι περίεργες χρεώσεις παραμένουν


«Είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ μειώνει τιμολόγια». Με την
επισήμανση αυτή, , μέλος του ΕΒΙΚΕΝ, δηλαδή του συνδέσμου των ελληνικών βιομηχανιών που παλεύει για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αντίστοιχου με εκείνο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης , υποδέχθηκε την εξαγγελία της ΔΕΗ για μείωση των τιμολογίων μέσης τάσης. Η ΔΕΗ, έπειτα από σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ, έστειλε και ταχυδρομικά αυτή την εβδομάδα επιστολές με τα 8 νέα τιμολόγια μέσης τάσης, που εμφανίζουν χρεώσεις από 45,93-43,79 ευρώ την κιλοβατώρα (μείωση 14,6% μαζί με τις χρεώσει για τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα). Το όφελος των συνολικά 12,7 εκατ. ευρώ επιμερίζεται σε 58 βιομηχανίες.
Ταυτόχρονα η ΡΑΕ, με επιστολή της από τις 24 Ιουλίου 2013 προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, αντιδρά σε έγγραφο της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού και ζητεί «διερεύνηση της δυνατότητας μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και ΕΦΚστις μεγάλες βιομηχανίες μέσης τάσης». Σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ εμφανίζονται «η χρέωση προμήθειας ρεύματος» και οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις». Αυτές προσεγγίζουν το 1/3 της αξίας ενός λογαριασμού. Αν συνυπολογιστούν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τη μέση τάση, τότε η πραγματική μείωση των νέων τιμολογίων κυμαίνεται στο 9%, δηλαδή οι χρεώσει για άλλες υπηρεσίες στη διαχείριση του ρεύματος μειώνουν το όφελος από την πτώση των τιμών στην παραγωγή του. Η χρέωση ΥΚΩ αφορά την επιδότηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας και το ΕΤΜΕΑΡ την επιδότηση του κόστους των φωτοβολταϊκών. Μαζί με τον ΕΦΚ χρεώνονται στη μέση τάση 6 με 8 φορές παραπάνω απ' ό,τι στην υψηλή. Η ΡΑΕ «αντιμετωπίζει» γράφει ο αντιπρόεδρός της Δημήτρης Ραχιώτης στην επιστολή του «θετικά τέτοια πρόταση, αφού τα χαρακτηριστικά των πελατών της μέσης τάσης δεν διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των πελατών υψηλής τάσης παρά μόνον ως προς το σημείο συνδέσεών τους, το οποίο εξαρτάται από τεχνικές παραμέτρους».
Η διοίκηση της ΔΕΗ, που αντιλαμβάνεται την ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας σε αυτή τη φάση, χρειάστηκε δύο συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει τα νέα τιμολόγια για τη μέση τάση. Αρχικά είχε αποφασιστεί η μείωση κατά 12% των χρεώσεων του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ και η περίφημη διακοψιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα για τη βιομηχανία να χρησιμοποεί ρεύμα όποτε το έχει ανάγκη να ανακοινωθούν ταυτόχρονα, αλλά η ΡΑΕ με την απόφασή της με την οποία καταδίκαζε την Επιχείρηση σε πρόστιμο 4 εκατ. ευρώ ανάγκασε τη ΔΕΗ να επισπεύσει τις ανακοινώσεις.
Δυσαρέσκεια
Πάντως, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι βιομηχανικοί καταναλωτές με τον ίδιο τρόπο Tis εξαγγελίες της ΔΕΗ, καθώς ειδικά οι καταναλωτές υψηλής τάσης θεωρούν ότι με τη νέα τιμολογιακή πολιτική θα κληθούν εν τέλει να πληρώσουν εξαιτίας των ρυθμιζόμενων κυρίας χρεώσεων περισσότερα απ' όσα πλήρωναν μέχρι σήμερα. Βασικό επιχείρημα των πελατών αυτών είναι ότι σήμερα η αιχμή που προκαλείται από τους οικιακούς καταναλωτές, πληρώνεται από τη βιομηχανία. Για να αντιμετωπίσει το λεγόμενο sunset effect (σύνδρομο του ηλιοβασιλέματος) που προκαλεί η έξοδος από το σύστημα των Φ/Β με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης από τα νοικοκυριά ο διαχειριστής πληρώνει 120 εκατ. τον χρόνο τέλος διαθεσιμότητας στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειες από τον συνδυασμένο κύκλο. Η βιομηχανία όμως υποστηρίζει ότι δουλεύοντας με νυχτερινό τιμολόγιο και το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να επιβαρύνεται λιγότερο. Αλλά από τη ΔΕΗ τονίζουν ότι τα θετικά αποτελέσματα και για την υψηλή τάση θα φανούν μετά την καθιέρωση της διακοψιμότητας με νόμο στο τέλος Αυγούστου, όταν θα μειωθούν τα τιμολόγια των βιομηχανικών πελατών κατά 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του ΕΒΙΚΕΝ θεωρούν ότι οι χρεώσει των νυχτερινών τιμολογίων για την υψηλή τάση αυξάνονται στα 39,33 ευρώ την κιλοβατώρα έναντι 29 σήμερα (χωρίς τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις), καθιστώντας αδύνατο τον ανταγωνισμό τους με τις βιομηχανίες από τις χώρες της Ε.Ε. με τις οποίες «κονταροχτυπιούνται» στις εξαγωγές. Παλεύοντας για κάθε κατηγορία των λογαριασμών του ρεύματος οι βιομηχανίες θεωρούν ότι όπως ισχύει σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, θα πρέπει να δημιουργηθεί ταμείο αντιστάθμισης των δικαιωμάτων εκπομπών. Στην Κεντρική Ευρώπη το 80% των χρεώσεων που εισπράττονται για τα δικαιώματα αυτά επιστρέφεται στις επιχειρήσει που χρεώνονται μέσω αυτού του ταμείου.

Καθημερινή της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News