
Για την τιμή των όπλων
“Δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν ότι αν και πριν από περίπου δύο εβδομάδες ανακοινώθηκε η οριστική κατάργηση των κλαδικών, αντί να υπάρξει άμεση αντίδραση η ΓΣΕΕ (με την ΠΑΣΚΕ να έχει καθοριστικό ρόλο) αποφάσισε να κάνει μια εικοσιτετράωρη απεργία στις 19 του μήνα και… ύστερα από πρόταση της ΑΔΕΔΥ ενέκρινε τελικά να γίνει σαρανταοκτάωρη για τις 19 και 20 Οκτώβρη;” , αναρωτιούνται οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στα υπόλοιπα κόμματα και επισημαίνουν:
“Μη νομίζει κανείς ότι άρχισε η διάλυση του ΓΙΑΣΟΚ επειδή πριν από λίγες ημέρες αποχώρησαν οι “πράσινοι” σιδηροδρομικοί, των οποίων ηγείται ο κ. Θανάσης Λεβέντης . Για την ΠΑΣΚΕ το γεγονός αυτό αποτελεί απώλεια “παρανυχίδας” , αφού η εκλογική δύναμή τους εντός της ΓΣΕΕ είναι περιορισμένη και άλλωστε οι σχέσεις των κκ. Παναγόπουλου και Λεβέντη ουδέποτε ήταν ιδανικές. Τα στελέχη των άλλων παρατάξεων εντός της ΓΣΕΕ εκτιμούν ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ο κ. Βαγγέλης Μουτάφης (θεωρείται από πολλούς το νούμερο 2 στη συνδικαλιστική πυραμίδα της ΠΑΣΚΕ), η κ. Γιάννα Καρανδινάκη, ο κ. Στάθης Ανέστης και ο κ. Λεωνίδας Καραθανάσης, οι οποίοι αποτελούν σχεδόν ολόκληρη την πράσινη ηγετική ομάδα εντός της Γενικής Συνομοσπονδίας, ακόμη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου λαιμητόμο δεν φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μια ρήξη με την Ιπποκράτους.
Μπορεί οι εξελίξεις και η διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική οργή να επιβάλλουν την άσκηση μιας πιο σκληρής κριτικής (με πλέον ενδεικτική την πρόσφατη δήλωση Παναγόπουλου, ο οποίος ανέβασε τις τελευταίες εβδομάδες τους τόνους, αναφέροντας ότι “οι πολίτες ψήφισαν κυβέρνηση όχι την Τρόικα… αυτή έχουμε απέναντι μας” ), όμως, ακόμη και σήμερα οι κομματικοί δεσμοί παραμένουν ισχυροί και σχεδόν αναλλοίωτοι.
Με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα και πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ, καθώς και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και πρώην επικεφαλής των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, υπάρχει επικοινωνία σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Ανάμεσα στην Ιπποκράτους και τους πράσινους συνδικαλιστές υπάρχει μια ανοικτή συζήτηση τόσο για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να περιοριστούν οι απαιτήσεις της Τρόικας όσο, όμως, και για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί ούτως ώστε να συγκρατηθούν οι εντάσεις και οι διαρροές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ -εργαζομένων κυρίως στις ΔΕΚΟ- προς άλλα κόμματα, με δεδομένο το σενάριο για την προκήρυξη εκλογών μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Επίσης, στα θέματα της… ημερήσιας διάταξης είναι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος από πέρυσι ήταν το πρώτο ισχυρό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ το οποίο “βγήκε στα κάγκελα” και μαζί με τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Σπύρο Παπασπύρο είχε μια καθαρά αντιμνημονιακή στάση. “Μην περιμένει, ωστόσο, κανείς ότι ακόμη και ο Φωτόπουλος, για παράδειγμα, θα κάνει την οριστική ρήξη με το ΠΑΣΟΚ” , εκτιμούν συνδικαλιστές παρατάξεων προσκείμενων στην αντιπολίτευση. Η απόσχιση της ΠΑΣΚΕ από το ΠΑΣΟΚ, θεωρούν, θα γίνει μόνο εάν το προκαλέσουν οι εξελίξεις έπειτα από μια ενδεχόμενη σαρωτική ήττα της κυβέρνησης στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, η οποία με τη σειρά της θα “κόψει” την Ιπποκράτους στα δύο.
(Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου