Το δικό της, διόλου ευκαταφρόνητο μερίδιο, φαίνεται ότι έχει η ΔΕΗ στο άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ΔΕΣΜΗΕ και έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί τις πληρωμές στους παραγωγούς (συμβατικούς και ανανεώσιμους) και εισαγωγείς ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ, η οποία είναι ο πιό μεγάλος και καθοριστικός συναλλασσόμενος με το ΔΕΣΜΗΕ έχει, από τον Ιούλιο και μετά, αλλάξει την τακτική την οποία ακολουθούσε μέχρι τότε και ουσιαστικά έχει πάψει να παρέχει εμμέσως ρευστότητα. Προφανώς εξαιτίας και των δικών της μεγάλων προβλημάτων χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ τροποποίησε τον τρόπο τιμολόγησης των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων (χρήση δικτύου, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τέλος ΑΠΕ κ.λπ.), ζητώντας από τον ΔΕΣΜΗΕ «έναντι», σε μηνιαία βάση, τα χρήματα αυτά, με αποτέλεσμα ο ΔΕΣΜΗΕ να έχει λογιστικές εκροές πριν να έχει τις αντίστοιχες εισροές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΡΑΕ έχει δεχθεί έγγραφη καταγγελία για το θέμα αυτό από ελληνική εμπλεκόμενη εταιρεία , η οποία υποστηρίζει ότι η τιμολόγηση «έναντι» των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων εκ μέρους της ΔΕΗ αποτελεί μονομερή ενέργεια εις βάρος του συνόλου της αγοράς και της υγιούς χρηματοοικονομικής λειτουργίας της.
Φαίνεται μάλιστα ότι η ΔΕΗ στο τέλος κάθε μήνα προχωρά σε συμψηφιστική εκκαθάριση των λογαριασμών της με το ΔΕΣΜΗΕ περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητά του. Δηλαδή ενώ παλιά πλήρωνε κανονικά το ρεύμα που αγόραζε και στη συνέχεια περίμενε την εκκαθάριση για να εισπράξει τις μη ανταγωνιστικές εισφορές, τώρα εκδίδει τα τιμολόγια «έναντι» κάνει συμψηφισμό και δίνει στον ΔΕΣΜΗΕ τη διαφορά και μόνον.
Πληρώνουν έγκαιρα το ρεύμα
Ο ΔΕΣΜΗΕ με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθώς οι ιδιώτες εναλλακτικοί πάροχοι πληρώνουν τα τέλη δικτύου, τις ΥΚΩ κ.λπ, σε επίπεδο τριμήνου, όπως έκαναν ανέκαθεν.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι, παρά την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί, οι ιδιώτες προμηθευτές – λιανέμποροι ρεύματος, πληρώνουν κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, στη βάση μηνιαίας εκκαθάρισης, την αξία του ρεύματος που αγοράζουν. Συνεχίζουν όμως όπως παλιά, να πληρώνουν σε 90 ημέρες την αξία των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων. Η διαφορά, δηλαδή το ποσόν που λείπει από το ΔΕΣΜΗΕ, είναι περίπου 30 εκατ. ευρώ για τις δύο μεγάλες εταιρείες της λιανικής (Energa και Hellas Power). Οι εταιρείες της λιανικής επικαλούνται πρόβλημα χρηματοοικονομικής ασφυξίας που έχει προκύψει, όπως άλλωστε και στη ΔΕΗ, καθώς οι πελάτες τους καθυστερούν όλο και περισσότερο την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. «Πράγματι, την καταβολή της αξίας του ρεύματος δεν μπορούμε να την καθυστερήσουμε, γιατί πρέπει να πληρωθούν οι παραγωγοί που κι εκείνοι έχουν υποχρεώσεις. Αλλά για τα τέλη χρήσης δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κ.λπ., δεν μπορούμε να πληρώνουμε μετρητοίς όταν οι πελάτες μας πληρώνουν σε 4 και 5 μήνες» λένε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «energypress». Στην πραγματικότητα αυτό που υποστηρίζουν είναι ότι ο ΔΕΣΜΗΕ δεν δικαιούται να καθυστερεί την πληρωμή των παραγωγών, καθώς για την ενέργεια πληρώνεται κανονικά από τους προμηθευτές. Αντίθετα, με την ίδια λογική, δικαιούται να πληρώνει τη ΔΕΗ για τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις με υστέρηση 2 – 3 μηνών, όπως και πληρώνεται από τους προμηθευτές. Οι ίδιοι αποκαλύπτουν ότι οι μεγάλες εταιρείες χρειάζονται πλέον να δεσμεύουν κεφάλαια περί τα 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία, μόνο και μόνο για να καλύπτουν τη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην είσπραξη των λογαριασμών από τους πελάτες τους και την πληρωμή προς το ΔΕΣΜΗΕ.
Σύντομα η απόφαση
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πολύ σύντομα, ίσως και αύριο, θα εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα παρατείνεται και επίσημα ο χρόνος για την εκκαθάριση στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, οπότε το θέμα αναμένεται να εξομαλυνθεί καθώς η ΔΕΗ δεν θα δικαιούται να κόβει «έναντι» τα σχετικά τιμολόγια προς το ΔΕΣΜΗΕ
Βέβαια η πιθανή εξομάλυνση (ή καλύτερα περιορισμός) του προβλήματος της άμεσης ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ δεν μπορεί να λύσει το μεγάλο πρόβλημα του ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί στα ταμεία του, το οποίο φτάνει στα 148 εκατ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου, για την αντιμετώπιση του οποίου στο τραπέζι του υπουργού Περιβάλλοντος υπάρχει σειρά προτάσεων, με τη ΡΑΕ να έχει διατυπώσει πρόσφατα ολοκληρωμένη συνολική πρόταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου