Dei Energy News

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ενδοσυνδικαλιστικές "έριδες" στη ΓΕΝΟΠ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Το... «φιάσκο» της κατάληψης στα γραφεία όπου επρόκειτο να εκδοθούν οι λογαριασμοί με το περίφημο έκτακτο τέλος ακινήτων, προσέθεσε μία ακόμη σταγόνα στο «ποτήρι» της ενδοσυνδικαλιστικής αντιπαράθεσης στους κόλπους της ΓΕΝΟΠ. Παρότι ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Φωτόπουλος, επιχείρησε να σηκώσει σημαία «αντάρτικου» καλώντας μάλιστα και άλλους εργαζόμενους και συνδικάτα να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, τελικά οδηγήθηκε σε άτακτη υποχώρηση. Έτσι μεταξύ των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, ήδη καταγράφονται οι πρώτες έριδες σε σχέση με το ποιος έφταιξε για την αρνητική αυτή εξέλιξη. Μάλιστα η «προεδρική» πλευρά φέρεται να έχει στοχοποιήσει συγκεκριμένα πρόσωπα κυρίως από τη ΔΑΚΕ και τα σωματεία Σπάρτακος και ΠΑΣΥΠ. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η ανακοίνωση της ομοσπονδίας των συνταξιούχων ΠΟΣ, η οποία με αφορμή τις κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας έστειλε μήνυμα προς την «αντιπολίτευση» του Φωτόπουλου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ας ελπίσουμε σ’ αυτό τον αγώνα να μην βρεθούν απέναντι μας κάποιοι ΄Δούρειοι ίπποι΄, οι οποίοι εσχάτως έκαναν την εμφάνιση τους στις γραμμές μας...».



Στον αντίποδα βεβαίως, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κινητοποίηση στην οδό Πειραιώς απέτυχε διότι οι εμπνευστές της δεν ήθελαν να πετύχει. Συνδικαλιστικές πηγές κάνουν λόγο ειδικότερα για ένα ακόμη «show» με προαποφασισμένο τέλος που είχε ως μοναδικό στόχο να απεγκλωβίσει προσωπικά τον κ. Φωτόπουλο από τις δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα ότι δε θα επιτρέψει να εκδοθούν οι λογαριασμοί με το έκτακτο χαράτσι για τα ακίνητα.

Εκτός όμως από την αποτυχία της κινητοποίησης για το μπλοκάρισμα των λογαριασμών, υπάρχει και μια άλλη εξέλιξη, που αφορά στο δυναμικό συνδικάτο του Σπάρτακου που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, με ουσιαστικά αποτελέσματα υπέρ των εργαζομένων. Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν δικαιώθηκε η προσπάθεια του Σπάρτακου, που είχε ξεκινήσει με την αποστολή επιστολών προς την κυβέρνηση για το θέμα της παρακράτησης του 40% των συντάξεων για όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 55 ετών. Με πρωτοβουλία του Σπάρτακου, την ώρα που η ΓΕΝΟΠ έχει επικεντρωθεί σε ανούσιες... «μάχες σκιών», καταγράφηκε η πρώτη ουσιαστική συνδικαλιστική νίκη καθώς λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου έγινε δεκτή η αλλαγή του σχετικού άρθρου και εξαιρέθηκαν από τη μείωση του 40% οι συνταξιούχοι της κατηγορίας Βαρέων και ανθυγιεινών (ΥΒΑΕ) που εργάστηκαν σε Σταθμούς, Ορυχεία και Δίκτυα μεταφοράς.

Και βέβαια το γεγονός ότι το θέμα αυτό λύθηκε με πρωτοβουλία του Σπάρτακου, την ώρα που ΓΕΝΟΠ και ΠΟΣ δεν έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα ούτε μια επιτυχία σε σχέση με τα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, τον άλλοτε μαχητικότερο και πιο ριζοσπαστικό πρόεδρό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News