Dei Energy News

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Άδοξο τέλος της επένδυσης ΔΕΗ – Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα

Ταφόπλακα έβαλε την περασμένη εβδομάδα το δ.σ. της ΔΕΗ, στο κοινό σχέδιο ΔΕΗ - Χαλυβουργικής για τη κατασκευή και λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής 880 μεγαβάτ στις εγκαταστάσεις της δεύτερης στην Ελευσίνα.
Συγκεκριμένα το Δ.Σ. της επιχείρησης ενέκρινε τη λύση της σύμβασης μεταξύ των δύο εταιρειών και τον καταμερισμό των εξόδων που έγιναν για το επενδυτικό σχέδιο.
Η συνεργασία ξεκίνησε ακριβώς πριν από 3 χρόνια, τον Οκτώβριο του 2008 με την υπογραφή MOU, όταν επικεφαλής της ΔΕΗ ήταν ο Τάκης Αθανασόπουλος. Το Φεβρουάριο του 2009 υπεγράφη η σύμβαση μετόχων για τη σύσταση μικτής εταιρείας, στην οποία η ΔΕΗ θα είχε το 49% και η Χαλυβουργική το 51%. Το επιχειρηματικό πλάνο προέβλεπε την πώληση μέρους της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα και το υπόλοιπο στην Ιταλία, μέσω της υποβρύχιας διασύνδεσης.
Ωστόσο το σχέδιο αντιμετώπισε προβλήματα από την ανακοίνωσή του. Κατ΄αρχήν υπήρξαν οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούσαν στην εγκατάσταση της μονάδας, λόγω της επιβάρυνσης που θα προκαλούσε η καύση περίπου 1 δις. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο επιβαρυμένο περιβαλλοντικά Θριάσιο. Πέρα από αυτό, η κατανομή των ποσοστών με μειοψηφικό στη ΔΕΗ, χαρακτηρίστηκε από την αγορά ως καθαρά προσχηματική, καθώς οι μονάδες που θεωρητικά ελέγχονται από τον ιδιωτικό τομέα, θα συνέχιζαν να υφίστανται την προνομιακή μεταχείριση των μονάδων της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση, το όλο σχέδιο έπαψε να έχει νόημα, από τα μέσα του 2009 και μετά, όταν λόγω της κρίσης η ζήτηση άρχισε να μειώνεται σταδιακά, τάση που συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Έτσι, τα σχέδια των ανεξάρτητων ομίλων και της ΔΕΗ για νέες μονάδες έχουν ανασταλεί και οι μόνες νέες μονάδες που αναμένεται ναψ εισέλθουν στο σύστημα είναι αυτή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας (Μυτιληναίος-Μότορ Οιλ, ξεκινούν οι αρχικές δοκιμές) και της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.

ΠΗΓΗ: (Euro2day)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News