Dei Energy News

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΑΘ. ΜΑΣΤΟΡΑΣ: "Ως συνδικαλιστές θέλουμε να αποτελούμε τον ιμάντα μεταφοράς της φωνής της κοινωνίας προς τους πολιτικούς φορείς και όxι το αντίθετο"


Αποκαλυπτικός και άκρως διαφωτιστικός είναι ο νέος Γεν.Γραμματέας  του ιστορικού σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, Αθανάσιος Μάστορας  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DeiNews.
Ο κος Μάστορας μίλησε για τα ενεργειακά, κοινωνικά, πολιτικά ζητήματα που βασανίζουν την πατρίδα μας και ιδιαίτερα την πολύπαθη περιοχή του Ν. Κοζάνης αλλά και για τις σημαντικές συνδικαλιστικές  και εργασιακές εξελίξεις που συμβαίνουν στο χώρο της ΔΕΗ.

Συνέντευξη στον  Φώτη Μελέτη 

- Κύριε Μάστορα ποια είναι η άποψη σας σχετικά με το νέο χαράτσι που επιβάλλει στα ακίνητα η κυβέρνηση και θέλει να τα εισπράξει μέσω της ΔΕΗ;
Ήδη το χαρακτηρίσατε χαράτσι και περί τούτου πρόκειται. Αυτό είναι σαφές! (πάντως από όλα τα μέτρα μπορεί να χαρακτηρισθεί το πιο ταξικό. Όποιος έχει, πληρώνει για ότι έχει. Υπό αυτήν την έννοια και μόνο).
Σε μία στιγμή που η πατρίδα ( σύμφωνα με τους ίδιους τους κυβερνώντες) στενάζει και απειλείτε με κατάρρευση,  ο καθένας θα δεχόταν να συνεισφέρει, κάνοντας την όποια κριτική, όχι όμως εκβιαζόμενος με τη διακοπή της παροχής ρεύματος που ουσιαστικά σημαίνει αδυναμία να ζήσεις γιατί κανένας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ρεύμα.
Αυτό λοιπόν το καταδικάζουμε με κάθε τρόπο. Καταδικάζουμε τη «χρήση»  της ΔΕΗ ως φοροεισπράκτορα, σε μία κρίσιμη στιγμή που ενώ θα έπρεπε να αναδεικνύεται το κοινωνικό της πρόσωπο αυτοί προσπαθούν να το καταρρακώσουν.
Όταν ένα κράτος φτάνει στο σημείο να απειλεί τους πολίτες του και συγχρόνως να απειλεί και την Επιχείρηση, ότι θα κρατήσει τα λεφτά των πολιτών που δεν θα πληρώσουν από τα έσοδα της  εταιρίας (που κατά τα άλλα είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και η μετοχή της παίζει καθημερινά βαίνοντας  μειούμενη και θέλουν να την πουλήσουν αλλά δεν τους βγαίνει), τότε μάλλον κάτι δεν πάει καθόλου μα καθόλου καλά.
Δεν είναι αυτό πλήρης παραλογισμός;
Δεν είναι αυτό πλήρης αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόζεται;
Δεν είναι αυτό άκρως επικίνδυνο  γιατί πολύ απλά αυτοί που κυβερνούν, δεν ξέρουν ούτε τι θέλουν ούτε καν τι  μπορούν να προσδοκούν και να ζητούν από έναν λαό που πλέον δε τους θέλει;

-Ανήκετε σε ένα ιστορικό σωματείο τον «Σπάρτακο» και εργάζεστε σε μία ταλαιπωρημένη περιοχή όπως είναι ο Νομός Κοζάνης (λιγνίτης, περιβαλλοντική επιβάρυνση). Πως θα αντιδράσετε σε περίπτωση που πάνε να υλοποιηθούν τα σενάρια για πώληση Μονάδων   και      Ορυχείων.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι η απτή απόδειξη του πόσο ώριμο και σοβαρό έχει  πλέον καταστεί το συνδικαλιστικό κίνημα. Από το 1996 (χρόνος ίδρυσης) το κίνημα έγινε απλά σοφότερο επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη ωριμότητα, αφήνοντας έξω από το νέο οικοδόμημα, κομματικές επιρροές , με προμετωπίδα  πάντα  τα κοινά προβλήματα των εργαζομένων και της περιοχής που εκπροσωπεί, ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αγωνίζεται για αυτά και μόνο για αυτά.
Τούτη τη στιγμή η περιοχή του Λεκανοπεδίου Κοζάνης- Πτολεμαΐδας – Φλώρινας  είναι μακράν  η πιο αδικημένη περιοχή της πατρίδας μας.
Πρωταθλήτρια στην ανεργία.
Αυτό και μόνο αρκεί ως στοιχείο.
60 χρόνια τώρα ¨δίνει τα σπλάχνα της¨ για να απολαμβάνει όλη η Ελλάδα το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και αντί αυτού εισπράττει το πιο μολυσμένο περιβάλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με όλες τις άσχημες επιπτώσεις στην υγεία των κατοικιών και στην ποιότητα ζωής αυτών. Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, οι κυβερνώντες ετοιμάζονται να δώσουν τη χαριστική βολή βάζοντας ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ στην περιοχή!!
 Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα είμαστε παρόντες, ενάντια παρόντες,   σ΄ όποια προσπάθεια υλοποίηση αυτών των σεναρίων. Είμαστε καθόλα έτοιμοι, ας κοπιάσουν. Ας τολμήσουν να κοπιάσουν.
Και αν δεν τους πείσουμε με τα επιχειρήματα μας ότι απλά κάνουν λάθος πολιτική (πράγμα καθόλου δύσκολο, εξάλλου –σύμφωνα με το μύθο- δε σκοτώνεις την πάπια που γεννά τα χρυσά αυγά)  και ότι όλη αυτή η πολιτική πώλησης μονάδων  άλλα συμφέροντα υπηρετεί, τότε με αυτά τα συμφέροντα και με οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, θα συγκρουστούμε ανηλεώς. Σύμμαχό μας, ξέρουμε πολύ καλά ότι θα έχουμε (όπως πάντα εξάλλου) την τοπική κοινωνία στο σύνολο της.

- Ο Πρόεδρος του συλλόγου σας, κ. Αδαμίδης ανήκει σε διαφορετικό ιδεολογικό χώρο από εσάς . Αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αγωνιστική           πορεία του    «Σπάρτακου».

Όπως σας ξαναείπα το συνδικάτο έγινε σοφότερο μέσα από την ιστορική του πορεία.
Τα στελέχη  το ίδιο.
Στηρίζουμε  αρχές και αξίες πολιτικών φορέων που θεωρούμε πως μας εκφράζουν!
Αρχές και αξίες στηρίζουμε !
Όχι τους φορείς!
Ως συνδικαλιστές θέλουμε να αποτελούμε τον ιμάντα μεταφοράς της φωνής της κοινωνίας προς τους πολιτικούς φορείς και όxι το αντίθετο.
Αυτό πιστεύουμε και σε  αυτό συμφωνούμε.
 Και ως προεδρείο, αυτό το αποδεικνύουμε στην πράξη, μέσα από τις δράσεις μας. Παρακολουθήστε μας και κρίνεται μας. Η καλόπιστη κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
 Η διαφορετικότητα λοιπόν είναι η δύναμη αυτού του συνδικάτου και ουδόλως αυτό μειώνει τη δυναμική του, αντιθέτως μάλιστα θα έλεγα πως την ενθαρρύνει και τη δυναμώνει.

-Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Μπορείτε να μας ενημερώσετε γιατί καθυστερεί η υπογραφή της;

     Οι εξελίξεις στην ενέργεια και στα εργασιακά είναι ραγδαίες και καταλυτικές. Η παρακολούθησή τους και μόνο απαιτεί πλήρη απορρόφηση. Πάρα ταύτα, έπρεπε να βρεθεί χρόνος και τρόπος να υπογραφεί ΣΣΕ.
     Το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, έχει ήδη προτείνει στη ΓΕΝΟΠ, μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα των κατεδαφίσεων των εργασιακών δικαιωμάτων, την υπογραφή ΣΣΕ με ό, τι αυτό μπορεί να σημαίνει σήμερα, υπό τις συνθήκες που υπάρχουν και την κατάσταση που επικρατεί.

-Πολύς κόσμος της εργασίας υποστηρίζει ότι ως τώρα μόνο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (και παρά τα λάθη της) παλεύει με σθένος για τα μεγάλα εργασιακά και ενεργειακά ζητήματα που αφορούν τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή. Και όλα αυτά όπως διαπιστώνεται χωρίς την δυναμική συμπαράσταση από τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες. Τελικά συμφωνείτε ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι μόνη της σε αυτόν  τον αγώνα  κατά   του  μνημονίου; 

 Παρά τα λάθη της (γιατί λάθη δεν κάνει αυτός που … δεν κάνει τίποτε), η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δίνει το στίγμα της αντίστασης σ’ αυτήν την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας, χωρίς να θέλει να υποκαταστήσει κανέναν και χωρίς να θέλει να «υποδυθεί» κανέναν φορέα.
     Δίνει τον αγώνα στηριζόμενη στη δύναμη που αντλεί από τις χιλιάδες των εργαζομένων μελών της, που την στηρίζουν και στις ακόμη περισσότερες χιλιάδες εργαζομένων, που μπορεί να μην είναι μέλη της, αλλά βλέπουν και αναγνωρίζουν τον δίκαιο αγώνα!

-Νομίζετε ότι ήρθε η ώρα για να αλλάξει τρόπους δράσης και διεκδίκησης αιτημάτων το Συνδικαλιστικό Κίνημα στη ΔΕΗ

 Μέσα από τις δράσεις του και τις διεκδικήσεις του το Συνδικάτο προσπαθεί να βρει νέους τρόπους και νέες προσεγγίσεις για να τις υλοποιήσει. Ναι, πρέπει και  συνεχίζουμε την προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

 -Πιστεύετε πως μπορεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας και των μετατάξεων στο εργατικό δυναμικό της ΔΕΗ.

Συνδικάτο και διοίκηση (σ’ αυτό συμφωνούμε), γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στην επιχείρηση. Αντίθετα υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε πολλές δραστηριότητες της επιχείρησης και ιδίως στην πρώτη γραμμή. Και όταν λέω ¨πρώτη γραμμή¨ δεν εννοώ μόνο την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή. Πρώτες γραμμές υπάρχουν και στη διανομή και στην μεταφορά και στην εμπορία και στις κεντρικές υπηρεσίες.
     Δεν λέω όχι σε μια αναδιοργάνωση του προσωπικού, όπου αυτό χρειάζεται. Συνεπώς, θέμα εργασιακής εφεδρείας λογικά κατ’ εμέ δεν τίθεται για τη ΔΕΗ. 
     Σας θυμίζω όμως ότι μ’ αυτήν την κυβέρνηση η λογική ως έννοια μάλλον απουσιάζει από το λεξιλόγιό της.

- Ο νυν υπουργός Ανάπτυξη για θέματα ΔΕΗ, κος Παπακωνσταντίνου προέρχεται από το νομό σας. Τι άποψη έχετε για τις μέχρι τώρα ενέργειες του

 Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του περί αποτυχίας των μέτρων και περί παραιτήσεώς του.
     Το ότι  προέρχεται από τον τόπο μου ίσως να αποτελούσε (για ορισμένους)  ένα ελάχιστο κριτήριο για την αντιμετώπιση των μέγιστων προβλημάτων αυτού.
     Δυστυχώς μάλλον συμβαίνει το αντίθετο.
 Εκτιμώ ότι ο  κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην πολιτική ζωή της πατρίδας. Συνεπώς, η «εξαφάνισή του»  από το πολιτικό σκηνικό ουδόλως θα επηρεάσει την πορεία αυτού του τόπου. Ίσως μάλιστα αυτή καθεαυτή (η πολιτική του εξαφάνιση) θα βοηθήσει τα μέγιστα. Εξάλλου ο κ. Παπακωνσταντίνου από τη στιγμή που ¨στέφθηκε¨ εξωκοινοβουλευτικός,  έγινε και παραμένει ΑΠΩΝ από την περιοχή που τον είχε ¨στέψει¨  Βουλευτή .

- Ευχαριστούμε πολύ για την διαφωτιστικές απαντήσεις σας. Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο

     Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω στους συναδέλφους εργαζόμενους, πως στο συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έχουμε και τη θέληση και τη γνώση να αγωνιστούμε ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε.
Πάντα βασιζόμενοι στη δύναμη που αντλούμε από τη στήριξή τους. 
 Η θετική πορεία του σωματείου μας δεν είναι κάτι που απλά το λέμε. Είναι κάτι που αποδεικνύεται από τη συνεχή δράση, τον αγώνα, τις επιτυχείς παρεμβάσεις, τις συγκρούσεις και την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων..
   Με αυτά τα εφόδια συνεχίζουμε και κάνουμε τα επόμενα βήματα μπροστά.  Μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με ανανεωμένη τη Διοίκηση και εντολή των εργαζόμενων, ως αποτέλεσμα των εκλογών που προκήρυξε  το συνδικάτο, θα κληθεί  ως φαίνεται από τις εξελίξεις, να εντατικοποιήσει τον αγώνα.
Εμείς στη ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ καλούμε όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν με  τη φωνή και τη συμμετοχή τους, τη φωνή του σωματείου. Καλούμε σε ενότητα, κοινή προσπάθεια, κοινή διεκδίκηση.  Μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε. Μόνο έτσι η αντίστασή μας θα είναι πραγματικά άκαμπτη και τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που όλοι προσδοκούμε.       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News