Dei Energy News

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους έκτακτους συμβασιούχους της ΔΕΗ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης απηύθυναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφορικά με τους έκτακτους συμβασιούχους της ΔΕΗ (οχτάμηνα).
Ειδικότερα, η ερώτηση έχει ως εξής:
«Την ώρα που η ύφεση, η φτώχεια και η ανεργία φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και ο λαός μας οδηγείται σε εξανδραποδισμό και η κοινωνία σε ολοκληρωτική καταστροφή, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την πιο απάνθρωπη και βάρβαρη επίθεση που γνώρισαν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας.
Στην προκρούστεια κλίνη του Μνημονίου και της βάρβαρης πολιτικής που κυβέρνηση και τρόικα χαράζουν, μπαίνουν πλέον και οι έκτακτοι συμβασιούχοι της ΔΕΗ (οχτάμηνα). Πρόκειται για πραγματική «σφαγή» αυτών των εργαζομένων, αφού κατεβάζουν τους μισθούς στον κατώτερο βασικό (580 ευρώ και 510 για όσους είναι κάτω από 25) λόγω λήξης των αντίστοιχων κλαδικών τους συμβάσεων και του χρόνου της μετενέργειας!
Σε πλέον εξειδικευμένες εργασίες όπου χρειάζονται ειδικές γνώσεις και εμπειρία, σε εργαζόμενους που η ΔΕΗ τους εμπιστεύεται να χειριστούν εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ, σε σκληρές εργασιακές συνθήκες (λιγνιτωρυχεία, ατμοηλεκτρικοί σταθμοί) ακόμα και σε βάρδιες εικοσιτετράωρης βάσης δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να αμείβονται με το κατώτερο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.
Πρόκειται για την αρχή του δράματος, καθώς η ενέργεια αυτή δεν έχει άλλον στόχο, παρά όλους τους εργαζόμενους και το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ, την υπαγωγή όλων στον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη λόγω μετενέργειας, την χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων, όπως και την περαιτέρω υποβάθμιση της Επιχείρησης.
Οι ανάγκες σε εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό στα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας και των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών είναι τεράστιες, όπως και στο λιγνιτορυχείο Μεγαλόπολης, έχουν καταγραφεί, και βρίσκονται στα χέρια των αρμοδίων υπουργείων και όπως επανειλημμένα κατήγγειλαν τα συνδικάτα της ΔΕΗ είναι η κύρια αιτία συχνών και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 3.558 εργαζόμενους που απασχολούντο ως τακτικό προσωπικό το 2010, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 3.030 την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Επίσης μεγάλο ψαλίδισμα από τα αρμόδια υπουργεία έγινε και στους έκτακτους (δίμηνες και οχτάμηνες συμβάσεις) εργαζόμενους παρά τις καταγραφές των αναγκών από τους αρμόδιους του ΛΚΔΜ και την τεράστια ανεργία που θερίζει την περιοχή.
Ταυτόχρονα μες σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα χιλιάδες απασχολούμενοι επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με συνέπεια να μη λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού μεγάλο μέρος του πάγιου εξοπλισμού που κόστισε εκατομμύρια ευρώ στην επιχείρηση αλλά και να χάνεται μέρος της σημαντικότατης τεχνογνωσίας τους που θα έπρεπε να μεταλαμπαδεύεται στους νεώτερους.
Επειδή η έλλειψη εργατοτεχνικού προσωπικού είναι τεράστια,
Επειδή έχουν γίνει και γίνονται χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις το τελευταίο διάστημα στη ΔΕΗ,
Επειδή έχουν συμβεί πάρα πολλά ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα,
Επειδή δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται οι ανάγκες μέσω εργολάβων που παρά την υπ.αριθ,96/2010 Απόφαση Διευθύνοντος Συμβούλου περί «Διασφάλισης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από εργολάβους της ΔΕΗ Α.Ε» έχει διαπιστωθεί ότι δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία, οι εργαζόμενοι μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα απλήρωτοι, και έχει πέσει κατακόρυφα η ποιότητα των συντηρήσεων και των επισκευών του εξοπλισμού.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί,
- Γιατί η κυβέρνηση δεν αφήνει τη ΔΕΗ να προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό;
- Ποιος είναι ο αριθμός που αιτήθηκε η ΔΕΗ προς πρόσληψη και ποιος τελικά είναι ο αριθμός που εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση;
- Πως είναι δυνατόν να απασχοληθούν σε τόσο εξειδικευμένες εργασίες, σε συνθήκες υψηλής επικινδυνότητας, σε βάρδιες λόγω των αναγκών της εργασίας απασχολούμενοι με τέτοια εξευτελιστική αμοιβή;
- Για ποιο λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ενώ δεν είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου εφαρμόζει την κατώτερη συλλογική σύμβαση της ΓΣΕΕ με το καθεστώς της μετενέργειας;
- Γιατί οι έκτακτοι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν συμπεριλαμβάνονται στην Επιχειρησιακή Συλλογική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ όπως γίνεται με άλλες ομοσπονδίες και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα;
Οι ερωτώντες βουλευτές,
Ουζουνίδου Ευγενία
Πετράκος Αθανάσιος
Στρατούλης Δημήτριος
Σταθάς Ιωάννης
Μητρόπουλος Αλέξης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News