Dei Energy News

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Oι μειώσεις στη Μέση Τάση περνάνε από τις… αυξήσεις στο οικιακό ρεύμα


Η προσαρμογή της ΔΕΗ στα όσα της επέβαλλε η ΡΑΕ σχετικά με
τη διαμόρφωση ικανού αριθμού εναλλακτικών τιμολογίων για τη Μέση Τάση καθυστερεί επειδή η ΔΕΗ θέλει να διαπιστώσει ποια θα είναι η τελική απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την εν γένει τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, ειδικά στη χαμηλή τάση. Αυτή είναι η εκτίμηση που διατυπώνουν κύκλοι των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας, ως συμπέρασμα που προκύπτει από τα έγγραφα που προσκόμισε η ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν στο σκεπτικό της απόφασης της Αρχής με την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο των 4,4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, τα στελέχη της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρουν ότι  η ΔΕΗ στην ακρόαση  προσκόμισε έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι ενόψει του «συνολικού επανασχεδιασμού» δεν δημοσιοποίησε τα 3 τιμολόγια για να μην προκληθεί αναστάτωση στην αγορά. Άρα, λένε, η ΔΕΗ δεν ζήτησε από την ΡΑΕ ποτέ έγκριση για τα τιμολόγια, όπως υποστήριζε, άλλως θα έπρεπε στην επιστολή να ζητά από την Αρχή έγκριση, πράγμα που δεν κάνει. «Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ εξαρτά τις τιμολογιακές αποφάσεις της  από το τι θα… περισσέψει μετά την λήψη απόφασης για τα οικιακά τιμολόγια, κρατώντας έτσι σε ένα είδος ομηρίας τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Μέσης Τάσης», υποστηρίζουν, μιλώντας στο energypress, στελέχη της βιομηχανίας.
Προς επίρρωση των όσων υποστηρίζουν, οι εκπρόσωποι της ΕΒΙΚΕΝ αναφέρουν τα όσα απάντησε η ΔΕΗ σε βιομηχανία της Μέσης Τάσης  όταν η τελευταία ζήτησε να της στείλει προσφορά: «όπως είχαμε συζητήσει, η υλοποίηση του ανωτέρω στόχου για στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας, πέραν των συγκεκριμένων δράσεων της ΔΕΗ, απαιτεί συνδυασμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη διευθέτηση ορισμένων ανοικτών ακόμη θεμάτων ρυθμιστικής κυρίως φύσεως στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής αγοράς, ώστε να σας υποβληθεί η οριστική τιμολογιακή μας πρόταση».
Σύμφωνα με την ερμηνεία των στελεχών της ΕΒΙΚΕΝ, η ΔΕΗ όταν αναφέρεται σε συνδυασμένες ενέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων εννοεί το ΥΠΕΚΑ και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τις αυξήσεις στη χαμηλή τάση τις οποίες περιμένει η ΔΕΗ για να καλύψει τα κόστη παραγωγής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News