Dei Energy News

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Πού και γιατί «κολλάνε» οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ

Στον αέρα βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών
επιχειρήσεων ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ, ενώ σοβαρά προσκόμματα φαίνεται να αντιμετωπίζει και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Η ΔΕΗ 
Σε επανασχεδιασμό οδηγείται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Κατά το στάδιο προετοιμασίας της παραχώρησης του ΑΔΜΗΕ δηλαδή των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί το πρώτο βήμα αποκρατικοποίησης της εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης σε δύο φάσεις και η παράλληλη συμμετοχή του Δημοσίου στην εταιρεία με ποσοστό 34%. Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού προϋποθέτει συμμετοχή του Δημοσίου σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, κάτι που είναι αδύνατο στην παρούσα συγκυρία. Εξετάζεται η δυνατότητα πώλησης του 66% σε μία φάση αντί για δύο, δεν έχει βρεθεί όμως φόρμουλα για συμμετοχή του Δημοσίου χωρίς τίμημα και η τρόικα φέρεται να μην αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για παραμονή του 34% στη ΔΕΗ μέχρι να βρεθούν τα χρήματα για την εξαγορά του από το Δημόσιο. 

Ο ΔΕΣΦΑ
 Ενα μήνα μετά το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της Socar και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το ΤΑΙΠΕΔ για βελτίωση του τιμήματος από τα 305 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ, η Socar δεν έχει υποβάλει επισήμως βελτιωμένη προσφορά. Αν και η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ αποδίδει την καθυστέρηση στη «διευθέτηση τυπικών εκκρεμοτήτων», άλλες πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει κολλήσει στην ικανοποίηση πιεστικού αιτήματος που έχουν θέσει οι Αζέροι για διασφάλιση της δυνατότητας «άσκησης ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής». Ζητάνε δηλαδή να μην μπαίνουν περιορισμοί στην αναπροσαρμογή των τελών διέλευσης για τη χρήση των δικτύων φυσικού αερίου, που αποτελούν και τη βασική πηγή εσόδων του ΔΕΣΦΑ . Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, από κοινού με τη ΡΑΕ, φέρονται να αναζητούν ένα «παράθυρο» στους Κώδικες που να ικανοποιεί από τη μια το αίτημα των Αζέρων και από την άλλη να μη δημιουργήσει ρωγμές στον διαγωνισμό, από πιθανές προσφυγές για αλλαγή των όρων ή παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ετσι και παρά τη θετική εξέλιξη που σημειώθηκε με την επιλογή του TΑΡ, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ παραμένει προς το παρόν μετέωρη. 

Τα ΕΛΠΕ 
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ σε συνδυασμό και με την απόφαση για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2014, μεταθέτει και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ από το τελευταίο τρίμηνο του 2013 στο β΄ εξάμηνο του 2014. Η εξάρτηση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ με τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ συνδέεται με το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ, που ελέγχονται σε ποσοστό 42% από τον Ομιλο Λάτση, συμμετέχουν στις δύο εταιρίες φυσικού αερίου με ποσοστό 35%. Αυτός είναι ο λόγος που αν και εξετάστηκε η δυνατότητα επίσπευσης της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, δεν κατέστη τελικώς δυνατό.  

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Dei Energy News

ΕΙΔΗΣΕΙΣ Dei News